home > koncert > Gazorpazorp + св. Псета @ KSET, Zagreb, 7/5/2022

kontakt | search |

Gazorpazorp + св. Псета @ KSET, Zagreb, 7/5/2022

GAZORPAZORP i SV. PSETA U KSET-U 7.5.

U posljednje ste vrijeme mogli primijetiti kako KSET dovodi mlade alternativne bendove koji zajedno čine neki novi novi novi novi val (talas). Taj val dolazi iz Beograda, a bendovi koje smo mogli, ili ćemo moći poslušati u KSET-u, u ovom post-koronalnom vremenu, redom su: Vizelj, Klotljudi, Gazorpazorp, Sv. Pseta, Proto tip. Tko zna što nas još čeka nakon ljeta. Pohvala KSET-u na ovom potezu. Do sada smo te bendove u Zagrebu najčešće mogli gledati kao predgrupe matici-bendu Repetitor u, npr. Tvornici. Ovo je dokaz da su Repetitorovi sinovi malo stasali i da mogu samostalno loviti svoju lovinu. Malo se šalim, ali malo i ne. Nije tajna da je Repetitor utjecao na sijaset beogradskih bendova, na neke više, na neke manje. Od bendova koje smo slušali u subotu 7.5. Repetitor je više utjecao na Gazorpazorp, a manje ili uopće nije na Sv. Pseta.

Pa krenimo redom. Koncert u KSET-u najavljen je bez nekog posebnog razloga. Više kao, nije se dugo sviralo, pa ajde da se zasvira; ili Gazorpazorp je narastao toliko da može održati samostalni koncert u Zagrebu uz pripadajuću predgrupu. To je točno, ali točnije je nešto što sam načuo u dvorištu kluba dok sam očekivao Sv. Pseta da počnu sa svirkom. Gazorpi i Pseta snimili su jedan split ep pod imenom sv. Zorp - "Raskršća", ali kako to obično biva kad se previše sniva, izdanje je kasnilo pa ova svirka nije bila promocija istog, nego jedna obična nepromotivna svirka. U međuvremenu će izdanje izaći, a promocija će biti u beogradskom Božidarcu 21.5. Tko je u prilici neka svakako pohodi ovaj koncerat.
[ Sv. Pseta ]

Sv. Pseta   © Vanja Horvat

Nego... nije to jedina nesreća koja je zahvatila bendove, odnosno bend Sv. Pseta. Njihov je bubnjar Nemanja (po kome je dobio onaj poznati alter funky tarot bend ime (-:) obolio dan prije svirke i nije bio u mogućnosti doći u Zagreb. Kako su Gazorpi i Pseta bratski bendovi (dijele basista), na bubnjarsku je poziciju za ovu priliku uskočio bubnjar Gazorpa. U toj jednoj ili možda dvije probe navježbali su 15 min materijala. Čini se malo? Ako poznajete rad Sv. Pseta onda znate da oni ne sviraju svirke duže od 20 min., barem nisu svirali dok su bili duo (gitara, bubanj). Eksplozivna instrumentalna garage, punk, noisy svirka taman stane u 15 minutni format, pogotovo kad vam se gitarist unosi u facu, raštrka publiku po podiju ili kao u slučaju naše fotografkinje, pogodi vas gitarom u glavu (zato su fotke malo mutne). Ona to, dakako, nije zamjerila jer zna što je to rock'n'roll. Vjerujem da gitarist nije objasnio novonastalu situaciju, da nitko u publici ne bi primijetio da je za bubanj sjeo posuđeni bubnjar (spontani aplauz bubnjaru). Nakon furioznih 15 minuta uslijedila je isto toliko duga pauzica.
[ Gazorpazorp ]

Gazorpazorp   © Vanja Horvat

Nakon pauze dva Ricka i dva Mortya odlaze u neku paralelnu dimenziju gdje sviraju u beogradskom alter-rock/post-punk/post-repetitorskom bendu i bore se protiv ne-toliko-zahtjevne, ali rock'n'rolla željne zagrebačke publike. I kao i uvijek, Ricky i Morty, i ovoga puta izlaze kao pobjednici. Zvuk je bio odličan (još jedna pohvala KSET-ovcima), svaki instrument na svojem mjestu, vokali izražajni. Skakutali su i oni po stejđu (u publiku nisu), drali su se, osjećali pjesme kao svoje organe, trudili se prenositi poruke što iskrenije. Primijetio bih da je gitarist Rick nakon svake pjesme dizao pesnicu u zrak, te nakon svake druge zapljeskao (valjda publici), a nakon svake četvrte je napravio krug oko svoje osi te dva koraka unaprijed, čučanj i okret za 47,5 stupnjeva gain potenciometar na svojoj distorzijskoj pedali. Ako tome pribrojimo dizanje bas gitare, basista Mortya u smjeru sjever-jug s odstupanjem od samo 0 stupnjeva 2 minute 12 sekundi od polarnog sjevera svaki put kad bubnjar Rick na tomovima Morseovom abecedom odlupa S.O.S. onda je jasno, ukoliko ste sve parametre ubacili u računalni program, da je ova svirka odsvirana prema Fibonaccijevom nizu, odnosno zlatnim rezu. 45 je minuta prošlo u hipu. Toliko brzo da, kada su završili svoj set, publika je ostala zbunjena i nije tražila bis. Primijetivši zbunjena lica, gitarist/vokal Morty pomogao im artikulirati njihovu neizrečenu želju rekavši: Može još jedna, a? Naravno, rekla je publika plijeskom. Odrokali su još jednu pjesmu i završili još jedno ugodno zagrebačko večer u KSET-u. Sigurno će se i Gazorpi i Pseta uskoro vratiti u Zagreb na repete(tor) :).
[ Gazorpazorp ]

Gazorpazorp   © Vanja Horvat

josip markota // 14/05/2022

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*