home > koncert > Hardcore for the punks: Red Death, Protester, Nailed In @ AKC Atttack 07/06/2016

kontakt | search |

Hardcore for the punks: Red Death, Protester, Nailed In @ AKC Atttack 07/06/2016

Na još jedan aktivni utorak u Attacku su se ukazali mladi lavovi DC hardcore punk scene: crossover thrash uništavači Red Death i straight edge tvrdokorci Protester, potpomognuti domaćim brzancima Nailed In. Gosti iz američkog glavnog grada su na europskoj turneji za koju se pokazalo da i nije baš najsretnija. Naime, par dana prije Zagreba, u Barceloni, lopovi su im provalili u kombi i ukrali osobne stvari i pasoše. Vjerojatno je zbog toga njihov kombi bio parkiran odmah do ulaza, usred Attackovog dvorišta, što je znatiželjnicima pružilo priliku da voajerski promatraju kako gitarist Red Deatha uvježbava dionice. Ipak, taj nemili događaj imao je, izgleda, i svoju bolju stranu. A to je činjenica da su u svom kratkom bivanju na stejdžu isti jednostavno razvalili, uz pomoć, pretpostavljam, dodatne doze bijesa i ljutnje.
Počnimo ispočetka. Nakon što smo ispratili sunce uz pivice u dvorštu, na prve smo se taktove furioznog hardcore punka zaletili u klub. Nailed In je počeo ispaljivati svoju sada već uhodanu set-listu od nekoliko ultra-brzih i ultra-kratkih pjesama koje bi se, da nemaju breakdownove, skoro mogle opisati kao powerviolence. Riječ je većinom o numerama s još uvijek relativno friškog istoimenog EP-a, ali ovog su puta predstavili i jednu novu stvar. Ipak, žestina i brzina s kojom su svirali bila je u velikom kontrastu sa stanjem u publici koja, iako nije bila ni tako malobrojna, nije pokazivala znakove života osim obaveznih uzvika i aplauza. Periodi između pjesama bili su tako tihi i mirni da je neki šaljivi dovitljivac čak sarkastično stišavao omanji žamor u publici. Kako god bilo, nakon makismalno 20 minuta svirke, (knights who say) NI su pozdravili američke goste, poželivši im sreću s daljnjim tijekom turneje i krpanjem situacije s pljačkom i zaključili nastup s obradom "Last Warning" od Agnostic Fronta, pojačani s gostujućim vokalom. Uzgred budi rečeno, primjetih da su Attackovi instalirali nova reflektorska svjetla na bini koja, sličivši automobilskim farovima, pojačavaju stanoviti Mad Max štimung cijelog kluba.
Tada na scenu stupaju Red Death, četvorka iz DC-a koja nastavlja crossover thrash tradiciju pozivanjem na Corrosion of Conformity, Accused i D.R.I.. Kako točno primjećuje autor najavnog teksta, Red Death zvuče kao "pankerskija verzija Municipal Wastea", sa svim popratnim pojavama kao što su divlje i vrišteće gitarske solaže, hrapavi vokal s dugokosom white trash pojavom i naslovi pjesama prepuni veselih pojmova kao što su "agony", "wrath", "hell" i "pain". I opet, unatoč kriminalnoj brutalnosti koju su iskazali, publika je tvrdoglavo odbijala uložiti bilo što više od tupkanja nogama i klimanja glavom. Istina, utorak je bio u pitanju pa je možda to razlog. Red Death su u svojem kratkom nastupu pokazali ono najbolje iz svjetova hardcorea i thrash metala, u rasponu od COC-a, kojih su se dotakli u posveti, pa do Straight Aheada, s čijom su istoimenom youth crew himnom i završili svoj boravak na bini. Točnije, pola njih, jer njihov mladoliki bubnjar američke građe dere glasnice, a basist opne na bubnjevima u Protesteru.Kažem mladolik, jer je i on sam priznao da su neki iz benda bili u Zagrebu prije desetak godina, "dok se on još nije ni rodio". Ipak, unatoč tome, dečko i više nego solidno "pjeva", pogotovo na zadnjem izdanju "No Identity", s koje, na moju žalost, iz nekog razloga nisu svirali zadnje dvije stvari, No Identity i Less Than Human, nego su se više držali ostalih uradaka. Tako su i svoju prvu pjesmu ikad napisanu, "Cheap Disguise", posvetili Draženu Petroviću, pošto je bio dan 23. godišnjice njegove tragične pogibije. Tek je tada bilo pokušaja circle pitova i sličnih kerefeka, a kako i nebi kad njihova ubojita straight edge oštrica siječe po zraku kao katana sumanutog samuraja. Brutalna brzina tempa i žestina rifova profitira od teških breakdownova, poprimajući razmjere omanje saobraćajke. Kratkotrajne, ali smrtonosne. Poput svojih prethodnika, i oni ubrzo završavaju svoj nastup jednom obradom, a to je bila "Break Down The Walls" od Youth Of Today-a.
Sveukupno, imali smo priliku uživati u ne puno više od sat vremena vrlo kvalitetnog hardcore punk i thrash materijala, što je za jedan utorak sasvim dovoljan dil. S tim da je ovaj tjedan prepun događanja, kako na koncertnom, sportskom, akademskom i političkom planu, napaćenom narodu dobro dođe ispušni ventil ne bi li se olakšali pritisci, s koje god strane oni dolazili.

joks // 11/06/2016

Share    

> koncert [last wanz]

cover: DRY CLEANING + Dead Finks @ Paradiso, Amsterdam, 20/03/2023

DRY CLEANING + Dead Finks @ Paradiso, Amsterdam, 20/03/2023

| 22/03/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: Derya Yıldırım & Grup Şimşek @ La Marbrerie, Pariz, 16/03/2023

Derya Yıldırım & Grup Şimşek @ La Marbrerie, Pariz, 16/03/2023

| 21/03/2023 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KUDIKAMO? z GOSTIMA, 18/03/2023, KC Mesnička, Zagreb

KUDIKAMO? z GOSTIMA, 18/03/2023, KC Mesnička, Zagreb

| 21/03/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: SUBSTRAT Zagreb @ Močvara 9/3/2023 i 10/3/2023

SUBSTRAT Zagreb @ Močvara 9/3/2023 i 10/3/2023

| 17/03/2023 | jan vržina |

>> opširnije


cover: VELI JOŽE, 10/03/2023, KCM, Zagreb

VELI JOŽE, 10/03/2023, KCM, Zagreb

| 13/03/2023 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]
 • 29/03/2023 > 31/03/2023 | zg, attack
  hybrid festival
  ----------------
  29/03:
  stage desing & mapping workshop by hybrid crew
  diy modular synth workshop by bruno aljinović
  lecture: how to run a record label by zmayo
  ----------------------------------------------------------
  30/03:
  lecture: art & decorations by: monika milas
  synth jam by sven senečić
  circus show
  chill area w. pila / ratko / andrea
  -------------------------------------------
  31/03:
  ★ psy floor★
  kasadelica live (intermind rec) - izrael
  blaazny (erebos rec) - slovenia
  haktal (pistolero rec / hybrid)
  pao (hybrid)
  shumska dekla
  stage design & mapping: hybrid
  decorations: monika milas
  ————————————————————————-
  ★ techno floor ★
  labud vs kommoda (ekstrakt/taman)
  kornet vs fabijan mateša (volta/metz attack)
  slip vs jogurt (vhs)
  magna mater
  ————————————————————————-
  ★ dub floor powered by heavy duty soundsystem ★
  jahstice (bamwise)
  belly full (esc festival)
  shema
  hvala sven
  ————————————————————————-
  ★ tekno floor powered by chaos tribes ★
  tekthrower live (teknobalism)
  zmayo (pistolero rec)
  giovanni grozota (smotek crew)
  pusmus (underground doo)
  ankora (chaos tribes)
 • 31/03/2023 | zg, močvara
  antenat (zg)
 • 31/03/2023 | zg, boogaloo club
  zabranjeno pušenje
 • 01/04/2023 | zg, funk
  20. rođendan funka
 • 01/04/2023 | [slo] lj, kino šiška
  the comet is coming
  shekuza
  >> najawa @ terapija.net

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*