home > koncert > LOLITA + NEŽNI DALIBOR @ KLUB, Zagreb 19/09/2014

kontakt | search |

LOLITA + NEŽNI DALIBOR @ KLUB, Zagreb 19/09/2014

Jedna od onih večeri kad kreneš na svirku s dobrim feelingom. Iako je ovu večer u Zagrebu bilo nekoliko zanimljivih koncerta (recimo XAXAXA u Depo-u) htio sam napokon doživjeti uživo zvuk Nežnog Dalibora, kojima je Zagreb po posjećenosti i pjevanju skoro pa drugi dom. Uz njih nastupio je sve poznatiji koprivnički trio Lolita, kao idealna predgrupa za glavne igrače.
[ Lolita @ Klub ]

Lolita @ Klub   © jura

Koncert je počeo s pristojnim odstupanjem najavljenog od jedva desetak minuta, a publika koja je tad zaokruživala brojku 20, do kraja njihova nastupa ipak je brojčano narasla. Za one koji ovu grupu još nisu slušali, jedna od idealnih smjernica bio bi Hüsker Dü u svojoj posljednjoj, indie pop fazi. Otvorili su koncert pjesmom "Joy", kojom počinje i njihov ovogodišnji EP, Bombs Away. Ono što je Lolita pokazala večeras je puno čvršći zvuk od prisutnog na njihovim studijskim albumima. Oni u svojim pjesmima imaju uhu ugodnu pop melodiju u kombinaciji s distorziranim gitatrama. Pjesma "Bombs Away" imala je večeras i sjajnu zaraznu melodiju i snažan zvuk. Ivan Grobenski pokazao se kao pravi vođa, najavio je svaku pjesmu i divljao na pozornici. Solaže koje proizvodi njegova gitara nisu kompleksne, ali su u funkciji pjesme. Na par pjesama uključio je wah pri soliranju i moram priznati da ton koji je tad proizvodio je bio sjajan. Ritam sekcija, koja je pozornici ipak za razliku od lidera bila malo statična, svoj dio je također odradila solidno. U par pjesama su imali prizvuk Pixiesa.
[ Lolita @ Klub ]

Lolita @ Klub   © jura

Od spomenutih Hüsker Dü Lolita je odsvirala njihov najveći hit "Don't Want to Know If You Are Lonely", koji je bio istovjetan originalu, što nije za neku pohvalu. Za kraj su odsvirali "Dollhouse", koja će se naći na istoimenom novom EP-u. Pjesma još dublje gazi u pop melodiju obrasca kojom se grupa kreće, ali kako je pjesma odmicala, tako je postajala sve snažnija, s posebno furioznim završetkom. Iskreno me zanima u kojem smjeru će krenuti priča s novim pjesmama, ali uvertira je bila solidna.
[ Nežni Dalibor @ Klub ]

Nežni Dalibor @ Klub   © jura

Nakon njih na scenu su skupili miljenici zagrebačke publike, Nežni Dalibor. Publika je kao i na njihovom prošlom zagrebačkom koncertu u Tvornici, pokazala koliko ih voli i cijelo vrijeme paralelno pjevala. Ivica Marković, gitarist i vokal, trošio se, skakao po pozornici i pjevao s tolikom energijom da su mu iskakale žile na vratu. Zvučni zid koji ovi momci rade je u najmanju ruku nevjerovatan. Od svih koncerata koje sam odgledao u ovom prostoru, Nežni Dalibor su bili bez premca najbolji. Ima u njihovim pjesmama i JaMC i Radioheada i Killdozera i tko zna čeg sve ne, ali sve je sjajno zapakirano i složeno u zvuk kojim pokazuju da znaju što rade. Iako su neki članovi na početku koncerta, ponajviše Davor Sopić na klavijaturama bili malo ukočeni, s vremenom je sve sjelo na svoje mjesto. Već nakon prvih pjesama "Metronom" i "Jeste li poludeli" bilo je jasno i publici i bendu da će ovo biti jedna od onih večeri gdje se sve u dlaku posložilo. Klub je za vrijeme njihovog nastupa bio krcat, a baš svi su se gibali u ritmu Nežnog Dalibora. Davor Sopić i Ljubomir Vučković sjajno su na bekovima pjevački i svirački nadopunjavali svog frontmena, a Dragan Jovanović na bubnjevima lupao je kao da mu je ovo posljednja svirka. Brže pjesme kao "Plutaju svesti" uživo su puno energičnije, imaju onu pozitivnu punk sirovost i bezobraznost. Službeni dio koncerta završio je "Atom" u noise valcer ritmu. Obzirom da bis uopće nije bio upitan, brzo su se vratili na pozornicu. Počastili su nas sa "Samo magli" koji je publika uglas pjevala i nadglasala frontmena. Za sam kraj ostavili su "Sve biće u redu" kao idealan završetak jedne magične večeri.
[ Nežni Dalibor @ Klub ]

Nežni Dalibor @ Klub   © jura

Rijetko koja grupa, čak u svjetskim okvirima, može vratiti vjeru u današnji moderni rokenrol na način kojim gazi Nežni Dalibor. Slušajući ih uživo još jednom sam dobio potvrdu koliko je regionalna scena jaka i koliko prati svjetske trendove, nerijetko ih dižući na još viši nivo. Da su Daliborci Englezi ili Amerikanci, vrlo brzo bi našli svoje mjesto pod svjetskim suncem. Ovako, možemo biti sretni što su tu u našem susjedstvu i pjevaju na jeziku koji je svakome potpuno razumljiv.

jura // 20/09/2014

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*