home > koncert > MIKI SOLUS, GOSPOĐA @ Vintage Industrial Bar, Zagreb, 18/03/2016

kontakt | search |

MIKI SOLUS, GOSPOĐA @ Vintage Industrial Bar, Zagreb, 18/03/2016

Onomad sam u izvještaju s koncerta Mikija Solusa u rasprodanoj Tvornici ogolio bio srce i dušu, presretan zbog tog iznimnog uspjeha ovog ni po kojem mjerilu običnog mladića, uspjeha kojeg sam i sam nekako vrlo "osobno" proživio. Godina dana je prošla u hipu i evo me opet pred istim tim laptopom u misiji da vam prenesem dojmove s prezentacije neke nove i drukčije Mikijeve priče. Naime, ne samo da je izdao EP u kojem je klavijature zamijenio harmonikom, nego je (kao što mu je to prije par godina, do ustaljivanja suradnika, bio običaj) proširio bendovu postavu i obogatio ju još ponekim novim instrumentom. I to do te mjere da je broj ljudi na stejdžu dosegnuo dvocifrenu brojku. Znam da to već znate, ali u redu je od mene da u uvodu napomenem još da se koncert održao u Vintage Industrial Baru, i to ni manje ni više nego ovoga petka. Eto, sad kad smo to riješili, pređimo na krucijalne informacije. Jedna od takvih je ona da se predgrupa zvala Gospođa...
[ gospođa ]

gospođa   © lejapeja

[ gospođa ]

gospođa   © lejapeja

Bovary. Šalim se. Samo Gospođa. Sjećam se da je Miki negdje nekad izrazio pohvale za te dečke, te si zato uzimam za pravo držati da je upravo on imao prste u tome što su se ovi dobili čast tamo se uprizoriti. Jer iskreno, sumnjam da bi ih u suprotnom razborita gospoda iz Hangtime Agency samoinicijativno zvala. Vrlo sam bezobrazan i ispričavam se ako se varam. Ali što jest jest, bend je zaista lakrdija. Muzika koju sviraju je prebazična i banalna da bi je se uopće moglo počastiti nekom žanrovskom kategorizacijom, a nastup im je toliko nesiguran, klimav, neusviran i loš da je to nešto predivno. Kažem predivno zato što sam apsolutno urlao od smijeha, doslovno. To što sam se smijao njima, a ne s njima, to u ovoj priči na neku foru i nije toliko bitno. Oni čak i nisu parodija, jer da bi nešto parodirao, moraš biti u mogućnosti kvalitativno se moći uzdići iznad te razine. Moj je iskreni dojam da oni bolje od ovoga više ne mogu nego što ne žele. Tako da se onda ni ne trude baš. Ali, toga svega su savršeno svjesni i na tome im svaka čast. Valja istaknuti i to da se radi o vrlo vrlo mladim momcima, tako da ne treba isključiti mogućnost da se u nekom trenutku malo "konkretiziraju". Iskreno, navijam da se to ne dogodi. Jer onda više neće biti zabavno. A sad je, ponavljam to još jednom, bilo vrlo vrlo zabavno. Malo me ponijelo pa sam i kleknuo i raširenih se ruku njihao pred pozornicom. To je jedva dočekalo 5,6 razgaljenih momaka, dotrčali su do mene i formirali klečeči lanac u najfinijoj maniri Drniških svadbi. Atmosfera je, možete primjetiti, bila dobra. Mislim, više-manje. Naprijed su bili razni vršnjaci i vršnjakinje članova benda za koje tvrdim da su im kolege s faksa/iz škole. Oni su cupkali i pjevali te stihove doimajući se pritom mrtvo ozbiljno, što sam osobno pronalazio urnebesnim. Još je jača scena mogla biti primjećena kad bi se čovjek okrenuo malo iza sebe - radilo se o solidnoj količini lica s identičnim izrazom, onim koji je govorio "ček ček ček, koji kurac?". To je isto bilo urnebesno, jel'. Na najvećem hitu imena Ti si gej im se na stejdžu pridružio i sam Miki Solus čiji je pomalo zabrinuti izraz lica u tim trenutcima odavao brigu o tome hoće li svojim predstojećim performansom uspjeti zasjeniti tako veleban utisak predgrupe.
[ miki solus ]

miki solus   © lejapeja

Briga je bila bezrazložna, ipak je uspio. I on i cijela njegova svita, svi su uspjeli. Izdominirali su Vintage, pobijedili ga. Trijumf je na ovom koncertu, za razliku od spomenute Tvornice koja se nameće kao referentna točka, izostao jedino u vidu činjenice da nas je u auditoriju bilo možda tristotinjak, što je dovoljno za popuniti tek pola klubovog kapaciteta. Ali je zato po svim drugim kriterijima sad bilo još puno bolje. Prvo su suvereno odrokali novi EP u "bazičnoj" četveročlanoj posadi (pridruživanje saksofonistice kao stalne članice se definitivno pokazalo punim pogotkom, oplemenila ih je samo tako), a onda je krenula šetnja kroz stare uspješnice uz postupno pridruživanje akustične gitare, violine, a bogme i čak četiri back vokalistice. Što je fora za koju se sjećam da je već jednom bio isfurao (mislim da se radilo o Spunku nekoć, možda se varam), nadam se da će ovaj put i opstati. Mislim, kad već toliko žena vrišti u parteru, red je da ih par vrišti i na pozornici. Inače, moram reći, glasovi tih vrištačica iz publike su iz koncerta u koncert sve piskutaviji. Mislim, svojedobno je većinu Mikijeve publike činila studentarija. Veliku većinu. Omasovljavanjem broja pratitelja, čini se da je došlo do toga da su srednjoškolci i (pogotovo) srednjoškolke tu preuzeli primat. Tako da je to bilo vrlo veselo. Puno se plesalo, i puno pjevalo uglas s čovjekom koji ne odustaje od toga da se zove Kocijan, i puno smješkalo i zabavljalo. A onih prethodno opisanih izraza lica s Gospođe je netragom nestalo, što je isto u biti dobra vijest. Laganim opadanjem hajpa je došlo do toga da više nema ekipe koja se došla pokazati i osluhnuti iz znatiželje. A bolje imati 300 fanova, nego 600 znatiželjnika, da ga jebeš. A u petak smo stvarno bili fanovi, to se baš osjetilo. Mikiju je činjenica da sad već ima skoro pa orkestar iza sebe dala odriješenije ruke no ikada. Malo nateže harmoniku, malo tandrče po klavijaturama nogom, malo vješa dobačene Snoopy grudnjake, malo samo repa i to je to. Kao Bo Diddley ili urbani Goran Bregović. Dobro mu je i to se vidi. Zaboravi lyricse tri-četiri puta, baš ga briga. On to smije. Ima baku koja ga s ponosnim izrazom lica bodri kraj zvučnika, tko to more platit? Odsvirali su nekih 18-19 pjesama, među njima i Ima jedna duga cesta (?!). Bisa su bila dva, na drugom smo nešto načuli malo i ukulele od strane Lane koju pamtim još od vremena kad nas je na koncertima znalo biti dvadeset. Svašta se u međuvremenu izdogađalo, i to većinom pozitivnoga. I ova harmonika nastavlja taj trend pravih poteza. Nove stvari su super, a stare u prearanžiranim harmonikaškim izdanjima mahom propšnije, poletnije, plesnije. Ma, milina, čovječe.
[ miki solus ]

miki solus   © lejapeja

[ miki solus ]

miki solus   © lejapeja

Gig je završio u ponoć, DJ zavrtio Ramba, a ja pohitao u noć. I to ispunjen, sretan i zadovoljan. Jer mi je na koncertu bilo izvrsno.

ujak stanley // 20/03/2016

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*