home > koncert > MLADEN PAŠUT + HARP EXPLOSION @ Retro Caffe, Zagreb, 02/04/2015

kontakt | search |

MLADEN PAŠUT + HARP EXPLOSION @ Retro Caffe, Zagreb, 02/04/2015

Četvrtak navečer. Pljusak je pogodio Zagreb i to baš u onom trenutku ići ili ne ići. Spremate se za izlazak u grad, a trenutak poslije na granici ste da odustanete. U mojem slučaju ta granica se nije dogodila jer sam puno ranije već bio u gradu. Ali dogodila se mnogima, pa je tako pogodila i prostor u Retru koji je bio poprilično slabo popunjen. Nisam brojao, ali bilo je navučenih trideset duša. A nije da se nije imalo što vidjeti, jer sjajnu večer priuštili su Mladen Pašut i Harp Explosion.
[ Mladen Pašut @ Retro Caffe ]

Mladen Pašut @ Retro Caffe   © jura

Kasnio sam dobrih desetak minuta na nastup Mladena Pašuta koji je otvorio večer. O njemu se priča kao domaćoj inačici Tommyja Emmanuela. I vjerujte mi to nije nimalo daleko od istine. Moje sviranje gitare svedeno je na tri dura i jednog mola u krug pa mi je teško reći koliko je apsolutna kvaliteta Mladenove svirke, ali u svojoj interpretaciji ima nešto. Taman kad sam ušao, svirao je (ako se ne varam!) kompoziciju svog uzora. I zvučala je apsolutno moćno. Pohvala ide i njegovom animatorskom pristupu između pjesama, pa je ispričao priču o uspavanki koju je skladao za svoju kćer. Kako je rekao, pjesma nije baš uspjela i brzo smo se uvjerili zašto. Brza i živahna uz korištenje tijela gitare kao priručnog bubnja poprilično je daleko od uspavanke bilo koje vrste. Bila je tu i priča o malom Talijanu (koji je danas veliki), a izveo je njegovu pjesmu "Guanches". Iako nije spomenuo njegovo ime, za one koje su bili (a i za one koje nisu), vjerujem da se radi o gitarističkom virtuozu koji se zove Andrea Valeri.
[ Mladen Pašut @ Retro Caffe ]

Mladen Pašut @ Retro Caffe   © jura

Dvije obrade na večerašnjem koncertu posebno su me dirnule. "Over the Rainbow", koja je najpoznatija iz filma Čarobnjak iz Oza, u Pašutovoj verziji ima mnogo međutonova koji je oplemenjuju i svojim aranžmanom kao da stvara posebnu emociju. U jednako emotivnoj "Brothers in arms" grmljavinski uvod originala Mladen je projicirao tijelom gitare, a ionako emotivni naboj originala, ovdje je bio pojačan. Dal' je razlog tome intiman prostor, sama interpretacija ovog gitarističkog virtuoza ili nešto treće, nebitno je. Ali da ubija gitaru, ubija. Još da malo više razradi scenski nastup, vrlo brzo bih mu prostor poput Retra postao premali. Iako je pričao između pjesama i to prilično iskreno, falilo mu je zabavljačkih tema. Kad to dosegne, vrlo brzo će mu se posložiti karte, jer sviračko znanje ima u malom prstu.
[ Harp Explosion @ Retro ]

Harp Explosion @ Retro   © jura

Nakon desetak minuta pauze na scenu je sletio Harp Explosion. Pozornica je bila zgodno uređena s jednim malim letećim tanjurom koji je visio na niti i konstantno se vrtio, a glavni mikrofon je također bio specifično dizajniran i predstavljao je jednu od planeta sunčeva sustava. Uvod u koncert identičan je uvodu u posljednji album i priču o radioaktivnosti. Igor u nastupu koristi loop pa nerijetko imate dojam da je uz ritam mašinu i nekoliko harmonika na pozornici. Uz to, njegove su i govorne dionice u pjesmama. Dok svira usnjak, Iggy nije jedan od statičnih tipova, već gibajući se postiže efekt da je cijelo tijelo instrument. Jedina sitnica koja nije bila do kraja posložena je Iggyjevo pjevanje za koje bih volio da ima više sirovosti i grubosti. Iako je bio solo na pozornici uspio je itekako dobro prikazati za što je sve sposoban pravi one man bend. Kao svaki virtuoz svog instrumenta tako je i Iggy izmijenio nekoliko harmonika u svom nastupu od kojih je svaka imala različit ton, koji je savršeno pogađao određenu pjesmu. Svaka od pjesama ima uvod na engleskom jeziku i u uvodu pjesme treba podesiti sve te distorzije i pedale, koje su bili u funkciji mini kompjutera, a sve to teklo je nesmetano.
[ Harp Explosion @ Retro ]

Harp Explosion @ Retro   © jura

U trenutku kad je malo usporio ritam, uspio sam iz Iggyja čuti prizvuk Howlin Wolfa i stare škole bluesa, što je nešto što u njegovim pjesmama nisam dotad osjetio. I njegov vokal je u međuvremenu dobio potrebnu dozu prljavosti i sad sam do kraja doživio sve ono što je ponudio na posljednjem albumu. Kao da se vokalno transformirao od uplašenog zečića u pravu grubost Lux Interiora. I tako je otprašio ostatak koncerta.
[ Harp Explosion @ Retro ]

Harp Explosion @ Retro   © jura

Od tridesetak prisutnih ljudi, nisam siguran dal ih je desetak, a možda i manje, došlo guštati u prljavom zvuku harmonike Harp Explosiona. Onima koji nisu slušali, upitno je hoće li ikada znati što su propustili. A u slučaju Harp Explosiona to je bio pravi harmonikaški uragan.

I za kraj stvar koja me u Retru često deprimira, nekultura publike. Ona umjesto da uživa u finim gitarističkim ili malo grubljim usnoharmoničkih teksturama, melje kao navinuta i posve im je nebitno tko je na pozornici. Pozivam bilo kog od "bla-bla" ekipe nek se proba popesti na stage na par minuta ako ima petlje i vrlo brzo će shvatiti koliko je to težak posao. Da ne govorim koliko vježbe stoji iza tih glazbenika.

jura // 04/04/2015

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*