home > koncert > 10. VIP Zagreb Jazz Festival: DEE DEE BRIDGEWATER @ Lisinski, 14/06/2014

kontakt | search |

10. VIP Zagreb Jazz Festival: DEE DEE BRIDGEWATER @ Lisinski, 14/06/2014

Jazz glazba i koncerti se danas smatraju glazba nekakve lažne elite, kvazi intelektualaca i onih koji moraju biti viđeni na takvim događanjima. No, večerašnji koncert je ipak bio iznimka gdje je, po riječima organizatora, g. Kokanovića, nastupila jedna od njemu najdražih pjevačica. Dee Dee Bridgewater je već imala zakazan debut koncert u Zagrebu prije četiri godine, ali zbog vulkanske prašine, nismo je imali prilike vidjeti. U međuvremenu je dvaput nastupila u Rovinju, a svi koji su prisustvovali tim koncertima, govorili su o njenim koncertima u superlativima.
[ Dee Dee Bridgewater, Lisinski ]

Dee Dee Bridgewater, Lisinski   © edita sentić

Lisinski nije bio skroz pun, ali svejedno je velika stvar što se organizator odlučio koncert staviti u Veliku dvoranu, obzirom da Dee Dee ipak ne spada u onu šminkersku stranu jazza za naslovnice raznih magazina, već svojim nastupom i iskrenošću na pozornici osvaja sve prisutne. Prateći bend kojim je bila okružena, redom mladi glazbenici, imali su desetak samostalnih uvodnih minuta da se razmašu, a odmah su pokazali koliko su fokusirani i uigrani. Glavni protagonist pratećeg benda, Theo Croker (truba), skladatelj je i kompozitor. Brass sekciju dopunjuje Irwin Hall (alt saksofon), ritam drže Eric Wheeler (bas gitara) i Kassa Overall (bubnjevi), a za klavijature je zadužen Michael King. Ispada da s one strane velike bare mladi jazz glazbenici niču kao gljive poslije kiše.
[ Dee Dee Bridgewater, Lisinski ]

Dee Dee Bridgewater, Lisinski   © edita sentić

Nakon kratkog muzičkog na scenu stupa ona, Dee Dee Bridgewater. Iskreno nasmiješena kroz cijeli nastup, pozdravila nas je na tečnom hrvatskom, predstavila dečke, kao i odjeću i obuću koja je ovom prilikom bila hrvatski dizajnerski proizvod. Odali smo minutom šutnje počast nedavnom preminulom Jimmyju Scottu, velikom jazz pjevaču i velikom uzoru Dee Dee. To je bio jedini trenutak gdje je ova pjevačica bila mirna.

Koncert je otvorila pjesmom "Afro Blue" i odmah pokazala snagu svojeg glasa i scenskih pokreta. Plesala je po cijeloj pozornici, bacala fore, a u Monkovoj "Blue Monk" čak svirala virtualni trombon glasom imitirajući zvuk instrumenta. Njen glas je idealna spona između starije jazz škole Elle Fitzgerald, kakvu osobno strašno preferiram i jednog modernijeg soul funky izričaja. Baš ta starija jazz škola i način pjevanja danas je vrlo rijetko prisutan, a gđa Bridgewater je tu u samom vrhu. Dvije pjesme koje su izvedene sa samostalnog albuma Thea Crokera, Astro Physicist, modernijeg funky-reggae-soul zvuka, baš su idealne za ljeto koje nadolazi. Tu je Eric Wheeler prešao na električni bas, a Michael King na synth. Osobno mi taj moderniji soul ritam ne leži, ali večeras kao da je sve bilo pogođeno i svedeno na idealnu mjeru. Pjesma Abbey Lincoln, "Music is the magic", u interpretaciji Dee Dee Bridgewater osobno mi je bio jedan od vrhunaca ove neobične večeri. Standardna old school jazz kompozicija koja pokazuje sve ono najbolje što ova pjevačica može kao što je pokazala da je glazba zbilja magija kad ju netko takvog kalibra interpretira. Emocije u vokalu mogle su se rezati nožem uz sjajnu interakciju jazz puhača. Pričala je malo i o Sv. Vidu, zaštitniku Rijeke, a u to ime je izvela Horace Silverovu "St. Vitus Dance".
[ Dee Dee Bridgewater, Lisinski ]

Dee Dee Bridgewater, Lisinski   © edita sentić

Za regularni kraj koncerta ostavila je pjesmu One Fine Thing, u originalu Harry Konick, Jr. Uz naratorski uvod, koji je malo podsjetio na Frank Zappu, ostavila je strašno seksipilan dojam na pozornici, gibajući se kao pantera, plešući senzualno kao da nasred pozornice ima instaliranu šipku za ples. Najveću foru prodala nam je na bisu, gdje je natjerala sve u publici da dignu dupe sa stolice i zaplešu. Tim potezom ubila je sve standardne dogme jazza, pokazujući da takva glazba može biti zabava, a ne samo intelektualna furka za elitu.
[ Dee Dee Bridgewater, Lisinski ]

Dee Dee Bridgewater, Lisinski   © edita sentić

Putem do doma, razmišljao sam o svemu onome što mi se na ovom koncertu dogodilo. Dee Dee ima ono nešto što i James Brown dok je nastupao u Apollo Theateru krajem šezdesetih. A ruku na srce i veći dio koncerta je više nalikovao na taj preslikani teatarski harlem glazbe. Također, kroz cijeli zagrebački koncert dala je hommage kroz priču i glazbu jazz glazbenicima koji su zadužili ovaj glazbeni pravac. A komunikacija je bila dvosmjerna, tako da nisam bio siguran jesmo li sretniji mi u publici što slušamo i gledamo ovu veliku jazz glazbenicu ili ona što je tu s nama. Još jedan od pokazatelja koliko je Dee Dee Bridgewater velika umjetnica.

jura // 16/06/2014

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*