home > najawa > 10. VIP Zagreb Jazz Festival: DEE DEE BRIDGEWATER @ Lisinski, 14/06/2014

kontakt | search |

10. VIP Zagreb Jazz Festival: DEE DEE BRIDGEWATER @ Lisinski, 14/06/2014

Nakon održanih sjajnih koncerata Cassandre Wilson i Amire Medunjanin, 10. Vip Zagreb Jazz Festival u Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog 14. lipnja dovodi slavnu jazzisticu, višestruku dobitnicu Grammyja, glazbenicu čije su izvedbe među najuzbudljivijima na svjetskoj jazz-sceni - jedinstvenu Dee Dee Bridgewater. Bit će ovo njezin prvi koncert u Zagrebu, nastup u metropoli koji je trebao biti održan 2010. godine otkazan je silom prilike (zbog oblaka vulkanskog pepela otkazana je većina letova nad Europom) - pa se dolazak jedne od najboljih pjevačica na današnjoj jazz-sceni, koju mnogi kritičari smatraju nasljednicom slavne Elle Fitzgerald, očekuje s velikim nestrpljenjem.
[ dee dee bridgewater ]

dee dee bridgewater

Dee Dee Bridgewater, rođena 1950. u Memphisu, odrastala je u glazbeničkoj obitelji. Njezin otac, trubač i glazbeni pedagog, svirao je u pratećem sastavu Dinah Washington, a majka joj je često puštala ploče Elle Fitzgerald čija ju je glazba oduševljavala, što je utjecalo na nju da odabere glazbeni poziv.

Nastupala je s Big Bandom Sveučilišta Illinois, a poslije u New Yorku četiri godine s Thad Jones/Mel Lewis Big Bandom. Uslijedili su nastupi sa slavnim jazzistima kao što su Sonny Rollins, Dizzy Gillespie, Dexter Gordon i Max Roach, a sudjelovala je i u projektima Normana Connorsa, Stanleyja Clarka i skupine Loud Minority Franka Fostera. No, poznatija je postala nakon što je s Rayom Charlesom snimila uspješnicu "Precious Thing". Poslije je ostvarila suradnje sa slavnim jazzistima poput Joea Passa, Raya Browna, Clarka Terryja, Dona Cherryja, Archieja Sheppa, Lionela Hamptona, Terencea Blancharda…

Na Broadwayu, ali i diljem svijeta, nastupala je u predstavama "Sophisticated Ladies", "Cosmopolitan Greetings", "Black Ballad", "Carmen Jazz" i "Cabaret". Dobitnica je nagrada Tony i Laurence Olivier, u kategoriji najboljih glumica. Zahvaljujući iskustvima što ih je stjecala u kazalištu, postala je atraktivna jazz-pjevačica, a nastupala je na najuglednijim jazz-pozornicama diljem svijeta

Snimala je s uglednim glazbenicima kao što su Roy Ayers, Stanley Clarke, Ray Brown, Christian McBride, Rahsaan Roland Kirk, Frank Foster i sastav Earth, Wind & Fire, a već četrdeset godina vodi svoje sastave s kojima je snimila dvadesetak vlastitih izdanja. Na snimanjima tih albuma kao članovi njezina sastava svirali su slavni jazzisti, među ostalima Horace Silver, Grady Tate, Ray Brown, Kenny Burrell, Milt Jackson, Slide Hampton, Christian McBride, James Carter i njezin nekadašnji suprug Cecil Bridgewater. Njezini su CD-i proglašavani najboljim jazz-albumima. Svoj jazz-izraz često obogaćuje elementima drugih stilova, primjerice afričke tradicijske glazbe, što je dokumentirala na albumu "Red Earth", kao i francuske šansone i pop-pjesme na albumu "J'ai Deux Amours".

Višestruka dobitnica nagrade Grammy, ali i drugih nagrada i priznanja, ne samo u SAD-u, Dee Dee Bridgewater 1999. je proglašena ambasadoricom UN-a kao predstavnica Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), kroz koju se bori protiv gladi u svijetu.

promo guy // 30/05/2014


PS: Ulaznice potražite u svim Vip centrima - dugogodišnji generalni sponzor Festivala Vipnet za svoje je korisnike u sklopu programa vjernosti Vip&više osigurao 10% popusta na cijenu ulaznica; zatim na blagajni Lisinskog, online na www.ulaznice.hr te na svim prodajnim mjestima u sustavu Ulaznice.hr. Ulaznice su u prodaji po cijenama od 130/160/190 kn.
Share    

> najawa [last wanz]

cover: BONGZILLA (SAD) + KADABRA (SAD) @ Močvara, Zagreb, 28/04/2024

BONGZILLA (SAD) + KADABRA (SAD) @ Močvara, Zagreb, 28/04/2024

| 24/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Ibrahim Maalouf & The Trumpets of Michel-Ange @ Druga Godba, Križanke, Ljubljana 23/5/2024

Ibrahim Maalouf & The Trumpets of Michel-Ange @ Druga Godba, Križanke, Ljubljana 23/5/2024

| 23/04/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: TAMARA OBROVAC + STEFANO BATTAGLIA, 26/04/2024, Muzej Apoksiomena, Mali Lošinj

TAMARA OBROVAC + STEFANO BATTAGLIA, 26/04/2024, Muzej Apoksiomena, Mali Lošinj

| 23/04/2024 | lada |

>> opširnije


cover: Metaklapa i Zagrebačka filharmonija izvode Iron Maiden, 03/05/2024., Lisinski, Zagreb

Metaklapa i Zagrebačka filharmonija izvode Iron Maiden, 03/05/2024., Lisinski, Zagreb

| 23/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Adam Semijalac i Fige @ Lisinski, Zagreb, 8/5/2024

Adam Semijalac i Fige @ Lisinski, Zagreb, 8/5/2024

| 23/04/2024 | promo guy |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*