home > koncert > VŽ Ljeto 2001

kontakt | search |

VŽ Ljeto 2001

Kao prvo ovdje bi trebalo započeti s pohvalom Gradu Varaždinu koji se uopće trudi napraviti nešto preko ljeta. I dok drugi gradovi, u unutrašnjosti, gotovo zamru, Varaždin kao da se budi i počinju događaji u sklopu "Ljeta u Varaždinu" (ljetno kino, koncerti, izložbe...). Zbog godišnjeg odmora, uživanja u Budimpešti na festivalu Pepsi Sziget i nakon toga prepuštanja morskim aktivnostima, nazočio sam samo nekim ljetnim događajima u baroknom gradu.

Prvi, u sklopu "Ljeta u Varaždinu", je bio akustični koncert održan u podrumu FOI-a. Tu su Buttshapperz predstavili svoj novi cd, a svirali su još i trio Bogojević-Horvatić-Geci, te duo Puljek-Šac, sve prilično poznati varaždinski glazbenici.
Započeli su trio Bogojević-Horvatić-Geci, koji sviraju i pjevaju neki etno na tragu Dunje Knebl ili Lidije Bajuk. Ljiljana Bogojević ima zgodan glas, koji ipak ne paše u ovakav zadimljeni prostor. Hrvoje "Boomer" Horvatić je pokazao da zna svirati i akustičnu gitaru (i to sjedečki), a mladom Geciju je, ja mislim to bilo prvo predstavljanje publici, pa ga je došla pogledati cijela rodbina i hrpa frendova. Mislim da su par dana prije svirali su u atriju Starog grada, i oni koji su bili i tamo vele da im više paše taj prostor.
Buttshaperz su ovdje došli promovirati svoj novi cd "Speed Limit", o kojem više možete pročitati negdje na ovim stranicama. Big Al D. i T.T. Stone, na samom početku izgledali su prilično raspoloženi za svirku, no pred sam kraj sve se to malo razvodnilo, što zbog vrućine i zagušljivosti, što zbog nezainteresiranosti publike, što zbog krivo postavljene improvizirane pozornice, koja je dopuštala da pred svirače stane tek desetak ljudi, jer je bila postavljena u sredini "Rupe", umjesto negdje na početku ili na kraju. Sve u svemu oni su odsvirali svoje, a meni ostaje žaljenje za rockerskijom verzijom ovog "benda".
Puljek i Šac nastupili su kao zadnji i uspjeli su malo razdrmati ono malo ljudi što je ostalo u "Rupi". Odsvirali su par obrada (nažalost, ne sjećam se nijedne) i moram priznati da sam se dobro nasmijao Zokijevoj interpretaciji (više tjelesnoj, nego glasovnoj) tih pjesama. Šteta da se nije odlučio otpjevati "Don't Worry Be Happy", ali bude valjda drugi put.
Raduje činjenica da se nakon (nadam se privremenog) zatvaranja "Rogoza" za koncerte, a u nedostatku (već dugo obećavanih) drugih, pojavio novi prostor u kojem se može odsvirati ili pogledati koncert.
Sljedeća manifestacija koju sam posjetio, bila je koncert Šo! Mazgoon, u sklopu međunarodne manifestacije suvremene likovne umjetnosti "Utisak/Otisak", koju je organiziralo varaždinsko HDLU. E sad, kakve veze imaju Šo! Mazgoon s likovnim? Imaju, jer je Žan (pjevač i gitarista) završio Likovnu akademiju (što sam saznao iz vrlo pouzdanih izvora - op.a.).
No dobro. Svi znate za Šo! Mazgoon, i ko svira i kak svira i otkud su, zato neću puno o tome lamentirati. Svirali su super. Zabavni su i taman za ovak ljetne svirke na terasama. Odsvirali su sve svoje hitove (neke i po par puta) i ostale svoje pjesmice, pa su tu još dodali i "Ona se budi" od Šarla (!?!?) i to je to.
Ono kaj me najviše zanimalo u cijeloj priči je - kak bude Stančićev trg reagirao kao koncertni prostor. Svi uvijek forsiraju Korzo, kao mjesto događanja, no ovajput se pokazalo da bi ovaj trg bio mnogo bolji za ovakve priredbe. Zašto? Malo je udaljeniji od centra, nema toliko puno stanovnika u okolnim kućama, malo je prozračnije zbog blizine Starog grada i s obzirom da nije zatvoren sa svih strana zvuk se ne odbija od zidova i ne dolazi do jeke.
Stoga je ovo i apel, gradskim ocima ili organizatorima koncerata, da probaju malo više forsirati taj prostor (ukoliko je to moguće).

Kao zadnji događaj ovog ljeta, dogodio nam se koncert mladih varaždinskih bendova, pod naslovom "VŽ rock pozornica", koji drugu godinu za redom organiziraju Greencajg Records i Grad Varaždin. Prošle godine malo skriveni u dvorištu Franjevačkog trga, ove godine bendovi su izašli na Korzo. Krenulo je ko i prošle godine uz cjelodnevnu prijetnju kišom. No, ove godine je bar pozornica bila natkrivena. Koncert je trebao početi u 17h. Možda i je, no zbog nekih drugih obveza (nažalost, košarka HR - YU), stigao sam tek na sam početak Fiboxa. Kasnije sam saznao da su već svirali Hemenex, Icon, O3, da je negdje u medjuvremenu nestalo struje, pa da su to pol sata naštimavali - uglavnom nismo puno propustili. Iza Fiboxa svirali su još Anonimusi, Apfuken, Boomers, Millenium Bug, De La Grande, Smola i prijatelji i One step Away.
[ boomers ]

boomers

Kaj reći o cijelom tom događaju. Sviralo je jedanaest bendova (čak četiri koji su nosili ta imena i prošle godine); bilo je puno publike; nažalost malo autorskog rada (Fibox, Apfuken, De La Grande, Smola i prijatelji, O3) u odnosu na obrade. Čulo se tu Pearl Jam, Iron Maiden, Van Halen, Neil Young, AC/DC, dakle u principu nekog žešćeg rocka. Od autorskih bendova sigurno treba spomenuti Fibox, koji ne sviraju muziku za mene, ali ta neka vrst corea i ne zvuči tak loše (koga zanima nek ih pogleda u Močvari 19.09.). No, definitivno najbolji te večeri bili su De La Grande, sa svojim nekim crossover zvukom (Rage Against The Machine, Limp Bizkit i takvi), dva "vikača" i kišom koja je neumorno padala za njihovog nastupa. To nije smetalo mladoj publici, tako da je Korzo bilo puno, većinom polugolih, mladaca koji su skakali i valjali se po podu. Da nije bilo kiše ovaj bend, možda, ne bi ostavio ovako dobar dojam... O Smoli i prijateljima, ne bi puno govorio. Mislim da im je ovo prvi koncert, a nadam se i zadnji, bar u mojem prisustvu. Čuješ!? se nisu pojavili, kao ni najavljeni gitaristički heroj trećeg tisućljeća Fera, no dobili smo informaciju da je Fera lutajući po gradu i tražeći pozornicu, od umora zaspao u jarku. Rock'n'roll, ipak, još uvijek živi u Varaždinu.
Na kraju treba ponovo odati veliko priznanje organizatorima, prije svega Hrvoju i Alanu, da je to sve funkcioniralo skoro besprijekorno, te da je bilo gotovo skoro na vrijeme, unatoč kiši i ostalim nepogodama. Poslije koncerta bio je after party u "Rupi" na FOI-u, i to je potrajalo, vjerojatno do dugo u noć.
No nije sve tak blistavo kak izgleda na prvi pogled. Za kraj je ostala izjava Alana iz Greencajg Recordsa: "Istina je da s jedne strane moramo pohvaliti Grad Varaždin što je bio zainteresiran za organizaciju rock koncerta na središnjem gradskom trgu, ali s druge strane, nakon što je napravljen pritisak za ponudom i troškovnikom za organizaciju "VŽ rock pozornice 2001" još u IV. mjesecu, moram reći da do dana današnjeg nismo vidjeli ni lipe. Sramota je što smo morali razglas platiti iz vlastitog džepa, a da smo ljudima dužni novce za pojačala i bubnjeve. Novce za reprezentaciju, odnosno piće i hranu za bendove također nismo dobili, ali tu nam je "Info Klub" na FOI-u izašao u susret, organizirao After Hour Party i počastio bendove pivom i klipićima. Treba reći da za nastalu situaciju ne treba kriviti Koncertni ured Grada Varaždina, a posebno ne gospodina Davora Bobića koji je svesrdno pomagao u organizaciji koncerta, jer ni oni još nisu dobili ni lipe za cjelokupno "Ljeto u Varaždinu" (!!!), iako se to sve financira iz gradskog proračuna, pa tako i "VŽ rock pozornica". Moje je mišljenje da se u Varaždinu malo previše priča o potrebama mladih, ali kad dođe do realizacije, svi okreću leđa i na kraju opet gledaju svoje interese. Nadamo se da će sljedeće godine, što se financijske strane tiče, biti sve bolje organizirano, jer će inače "VŽ rock pozornica 2002", koja bi trebala biti još veća i bolja, biti pod znakom pitanja."
Već par dana nakon "Ljeta u Varaždinu", počinje "Špancir fest", tradicionalna manifestacija šetnje gradom, na kojoj će ove godine, uz ostalo, nastupiti i Gypsy Kings, ali o tome možda nekom drugom prilikom.
P.B.

pedja // 01/09/2001

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*