home > koncert > THE MEZCAL MOON + SOUL RADIO @ Bikers Beer Factory, Zagreb, 03/05/2014

kontakt | search |

THE MEZCAL MOON + SOUL RADIO @ Bikers Beer Factory, Zagreb, 03/05/2014

Ajde da konačno posjetim još jednu rockersku destinaciju pored koje često prolazim kad idem na koncerte u Vintage Industrial Bar. Bikers Beer Factory je gotovo sličan klub samo tik kojih 100 metara udaljen od Vintagea na Savskoj ulici, također ogroman prostor s dugačkim šankom i nešto manjom dvoranom za svirke u kojoj ima desetak okruglih barskih stolova i dovoljan broj stolica da takoreći svi mogu sjediti i promatrati zbivanja na prilično velikoj pozornici. Zvuk je također jako dobar i koliko sam shvatio uoči koncerta, puštaju se himne bajkera i pripadajuća mjuza, a na samom prilazu u klub dočekalo me dvadesetak parkiranih mrcina od motora o čijem sveukupnom budžetu samo mogu sanjati koliko su koštale njihove vlasnike.
[ Soul Radio ]

Soul Radio   © horvi

Očekujući prvi koncert labinskog blues/hard-rock trojca The Mezcal Moon prvo se trebao odgledati polusatni nastup posve novog zagrebačkog benda SOUL RADIO. Niste čuli za njih? Čuti će te vrlo brzo... Ima ih čak sedmero u postavi s dvije klavijature (!), pratećim ženskim vokalom, saksofonistom koji uskače i na konge, basistom, bubnjarem i gitaristom. Kovrdžavi i bradati klavijaturist s naočalama je i pjevač zavidnog vokala negdje na razmeđi Dine Dvornika i Tony Cetinskog, sve pjeva na hrvatskom, a bend svira soul/funk i soft-rock. Karakterizira ih klasičan funk-pop kakvog imamo u izobilju još od vremena spomenutog Dine (ako se sjećate njegovog prvog benda Kineski zid iz ranih 80-ih), Basdardz i Jinx, te starih Mayales sve do Mangroove i Teriyaki. Sve je to tu negdje. Plesno, zapaljivo i vrlo sentimentalno na emotivnoj bazi s ljubavnim preokupacijama.
[ Soul Radio ]

Soul Radio   © horvi

Puni su jazzy linija, različitih boja klavijatura koje podsjećaju na mnogo štošta (stari Steve Wonder, Steely Dan, Simply Red, Sade...), gitarist zavrti i poneku solažu, saksofonist također zarola jazzy-funk dodatak, prateća vokalistica (oko mezosoprana negdje) ima fini raspon glasa, uglavnom, jako dobar, zvučno kaloričan i potentno primamljiv komercijalan bend s isto takvim radiofoničnim pjesmama. Imaju hitova napretek. Sjedaju bez problema i vidim im skoru medijsku promociju na širim razmjerima.

THE MEZCAL MOON su proveli dio vikenda u Zagrebu; dan prije sam ih sreo na Radio Kantini kod Kove (Valungari) i Fučke (ex-Krankenhaus) gdje sam bio gost u emisiji najavljujući 13. rođendan Terapija.net. Momci su nakon mene imali session uživo, ali nisam imao vremena da ostanem u studiju i popričam s njima. Netom nakon emisije, taman kad su se oni pripremali na tonskoj probi, morao sam odjahati kući... Pa sam stoga ovu večer prvo napravio interview s njima (uskoro na portalu), a onda ih i u miru pogledao i poslušao.
[ The Mezcal Moon ]

The Mezcal Moon   © horvi

Kod ovog trojca iz Labina specifično je da su pripadnici dvije iznimno različite i vremenski odvojene generacije. Gitarist i pjevač Mauro Černjul Mova, te basist Željko Glavičić Žik su počeli svirati još kasnih 70-ih odrastavši na hard-rocku, a daleko mlađi bubnjar Mauro Širol je ponikao iz hardcore scene (ispričavam se na netočnim imenima prilikom recenzije jer su na omotu albuma ispisana jako nečitkim i stinim fontom pisanih slova). Svi su oni ranije svirali u mnogo bendova i povukli brda iskustva, te su kreativni integritet fokusirali u pravo odmjerenoj smjesi svega i svačega. Jest, blues i hard-rock je ovdje najizraženiji zbog gitare, no imaju i natruha mekšeg metala, stonera, funka, soula, a i obilatu količinu psihodeličnosti, pa čak i neke naznake post-grunge i alternativnog rocka. Onako, vrlo šaroliko stilsko i žanrovsko spajanje nekih najvitalnijih trendova od 60-tih naovamo. Uočava se da nisu zaustavljeni u vremenu poput nekih starih metuzalema koji su ostali na onim sferama kada je rock bio mlad ne priznavajući ništa nakon 1977. Imaju zaista ukusno raspoređen spektar, a osim toga, sjajni su i instrumentalisti, a osobit šarm pruža vokal podsjećajući na nekad mlade režave rock lavove Claptona iz vremena Cream i Fogetryija iz Creedence Clearwater Revival. Osobno mi je Mova u interviewu rekao da je mnogo učio od, nećete pogoditi - majstora Petera Gabriela.

Svirali su kompletan opus debi albuma "Mothertongue" koji je nedavno objavljen za Sponu i gotovo u tančine preslikali sve ono što se nalazi na njemu. Dakako, zbog nedostatka druge gitare hard rock riffovi nestaju kada dolaze solaže i to se primijeti na padu dinamike neprekidnim spuštanjem tenzija. Da recimo Željko tada porašpa bas distorzijom, ne bi bilo loše, osobito u udarnim pjesmama "Brand new blues", stonerskoj "Call my name", hard/metalu "Bad day for love", "Right for money" i izrazitom hitu "White trash moan".
[ The Mezcal Moon ]

The Mezcal Moon   © horvi

Bluesa nije manjkalo u klasičnim brojevima "Man without name" i "Devil John Doe", pa zatim funka (stvar "Funky swan song", ponešto i u "Just livin'"), malo slide šaranja ("Mothertongue"), a onda su u nastavku izveli i nekoliko novijih stvari, te vjerojatno i poneku obradu od kojih nisam, iskreno govoreći ništa prepoznao. Inače, Mova i Žik (Željko) su ranije svirali godinama covere u nekim bendovima, a i sama ova postava je počela svirajući obrade.

Sve u svemu, The Mezcal Moon su ostavili sjajan svirački dojam, solidnu komunikaciju s ne osobito zainteresiranom publikom koja se mahom šankarila, a posebno je interesantno da su rasplesali mlađi dio populacije kojoj odgovaraju kada odfrlje plesne i žešće tempove. Led su probili i sada valja očekivati drugi album za kojeg kažu da će snimiti do konca godine, pa ga onda negdje za cirka godinu dana i plasirati u medijski opticaj.

horvi // 06/05/2014

Share    

> koncert [last wanz]

cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*