home > koncert > Quasarr @ Tvornica kulture, Mali pogon, 17/05/2013

kontakt | search |

Quasarr @ Tvornica kulture, Mali pogon, 17/05/2013

Koncert u malom pogonu Tvornice čekala sam otprilike od objave novog singla "Sjene". Ono kad...imaš velika očekivanja od svirke i benda, rijetko kada NE ostaneš razočaran doživljenim. Ne znam jesu li Quasarr-ovci ispunili svoja očekivanja i jesu li u konačnici zadovoljni svirkom, ali činjenica je da su nam priuštili koncert koji će se kvalitetno pamtiti.
[ Quasarr ]

Quasarr   © Vesna Matković

Od razočarenja ni R. Iako su po svemu dovoljno dobri i šesni da ispune i veći tvornički pogon, ovaj put je za tu dodanu vrijednost, što se zove intimnija atmosfera, mali pogon bio sasvim prigodan. Svakako ne bi škodilo da je bilo još i 20-30 ljudi više, ako ništa drugo, da budu dio zadovolj(e)ne hipnotičke energije. Prevlast žena nad muškim fanovima, o čijem se razlogu ni ne treba previše zapitati zašto. Budimo iskreni, gledano iz blagoslovljene ženske perspektive u prvim redovima, ovo je očito bio koncert za koji se ne sređuješ radi sebe ili nekog mladića u publici, već poradi viših sila. Šalu na stranu, koliko god ima istine, koji se hrvacki bend može pohvaliti salvom modernih "grupi" napada, kada nakon koncerta oko članova (i članica) benda nahrupe fotići i traže fotkanje za uspomenu?? E da..upravo tako.
[ Quasarr ]

Quasarr   © Vesna Matković

Quasarr su u detaljima drugačiji od većine onog što sam dosada imala prilike vidjeti. Ako i proizvode nekome nešto slično, to čine na svoj način, a zapravo, i rijetko kad imamo priliku slušati / vidjeti bend koji je dovoljno pitom i blizak da ga lako usvojiš, a istodobno sasvim svoj, pa odskače od ostalih po toj svojoći. Eto jednog sitnog detalja: što zbog manjeg prostora, što zbog kreativnog momenta, svakako je bio zanimljiv setup članova na bini. Poslovično navikli na bubnjeve smještene iza vokala, u Quasarru su oni bilismješteni sa strane. Bas gitara zajedno s bek vokalom u pozadini svega, dajući i dodatan dojam dubine, violina kao neizostavan dio zvuka, izrazito ekspresivan i "svakitonzvučiočaravajuće" vokal, gitarist koji na trenutke ostavlja dojam kao da ste na puuuno puno žešćem koncertu i precizne klavijature uz podršku sample-ova, pravi ukusni i tečnozvučni med i mlijeko.
[ Quasarr ]

Quasarr   © Vesna Matković

Ležerno i prozračno, u pratnji odličnog gruva, svi do jednog člana / članice benda sudjeluju u procesu i stvaraju melodičnu energiju. Tu nema mjesta statici i malodušnosti. I baš sam to popodne vrtila u glavi kako u novije vrijeme bendovi imaju sve blijeđu i slabiju interakciju s publikom. Događaju se situacije da i ne pozdrave prisutne na početku konca, ne odzdrave na kraju, ne predstave članove benda, a velika je rijetkost čuti i najave pjesama ili čuti nešto o samom stvaranju istih prije izvedbe. Nebitno je li riječ o mlađim bendovima (iako puno češće) ili okušanim matorcima. Sve je ekspres i sve da se odradi što prije. A zaista, razbacivanje po bini i skakanje po monitorima nema previše efekta ako u to na bilo koji način ne uključiš ljude koji su te došli podržati, i zbilja žele komadić pažnje. Kako bilo, Quasarr su me i u tom pogledu ugodno iznenadili. Boris komentarima prije skoro svake pjesme, baci pokoji komentar, pošalicu ili provjerava je li nam ok, sviđaju li nam se nove stvari, te tako dodatno uspješno drži pažnju, zagrijava atmosferu i daje se u interakciji. Publika to osjeti i uzvraća s još većim respektom. Tako da s pravom, i iz empirijski doživljenog mogu tvrditi da su Quasarr bend od kojeg se može i treba učiti kako to treba izgledati na bini.
[ Quasarr ]

Quasarr   © Vesna Matković

Pjesme uglavnom započinju sampleovima, koji generalno znaju biti dosta plošni, no kada se uključi ostatak benda i ritam sekcija, zvuk poprima ispunjujuć obujam.

Kad su na rasporedu melankoličnije verse volim zažmiriti i pustiti da tonovi odnesu na neko već doživljeno kozmičko mjesto, no ovaj put nije bilo moguće odlutati. Hoćeš zažmiriti na hipno zvuk, ali ne ide, jer bi istodobno htio pratiti što se događa na bini.

Častili su nas stvarima s prva dva albuma (npr. "Vrati mi sve što si uzela", "Pod prstima", "Iluzije", "Snovi", "Propaganda"..), a čuli smo i novi materijal, hitoidne "Sjene" (kada je prostor oksimoronski bivao ispunjen s najviše reflektorskih boja) i "Nestajem" (koja je, usput, pokupila i najveći vrisak), što samo znači da možemo opravdano i s nestrpljenjem očekivati novi album. Iz ovog što sam čula sada čini mi se da su novije stvari nešto čvršćeg zvuka od onih sa prethodnih albuma, a prisutni su to totalno pozitivno primili. Prije bisa decentno i skoro iznenadno sišli su s bine, uz malu pauzu, da bi nastavno vrhunski razvalili sa zadnjih par stvari: "Ono što te čini drukčijom", i (na zahtjev sveopće zanesene mase) "Ti".
[ Quasarr ]

Quasarr   © Vesna Matković

Riječka scena je oduvijek njedrila vrhunske i drugačije glazbenike, i tu ne treba išta previše spominjati. Quasarr su od davnih demo dana, s početka 2000.tih godina, izrasli u respektabilan i vrhunski tim profesionalaca s dušom, izgradivši prepoznatljiv i promišljen mekani industrijski zvuk. Zvuk dovoljno rezak, a istodobno dovoljno senzualan sa snagom da potpuno zaokuplja.

Dobro, možda je preoštra bila pošalica s početka, kako album ne bih kupila. Lažem... Bih, budem, ali ću ih svejedno ih prije probati ponovno poslušati lajv.

....."Kažu da je to to.."

suzie q // 22/05/2013

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*