home > koncert > Zola Jesus @ Tvornica Kulture, 06/04/12

kontakt | search |

Zola Jesus @ Tvornica Kulture, 06/04/12

Zola Jesus misteriozno se ukazala Zagrebu, a Zagreb ju je dočekao u fino ispunjenoj Tvornici.

Povećani medijski interes i iznenadan uzlet Zole Jesus u glazbenim vodama, podebljan nizom kvalitetnih suradnji, te izdavanjem vlastitih albuma hvaljenih od kritike, olakšao je posao dobro odrađenom lokalnom i mrežnom PR-u, učinivši gostovanje Nike Roza Danilove, scenskog imena Zola Jesus, "must" događajem ovog petka. Premještanje cijelog nastupa, iz prvotno planiranog Malog pogona, u napola pregrađenu veliku dvoranu Tvornice bilo je logična i očekivana posljedica. Publiku su činili mahom mlađi fanovi, koje je zavela ova novovjekovna inačica gotha i popa, te znatiželjnici privučeni stvorenim hajpom i dežurni pohoditelji svih koncertnih zbivanja.
[ Zola Jesus ]

Zola Jesus   © edi

Nije mala stvar da nam, zahvaljujući agilnosti promotora, u trenutku naglog uzlaza na svjetskoj sceni, stigne neko relevantno ime i još uspije polučiti zamjetan odaziv publike. Uspjeh je tim veći, ako se osvrnemo na relativno skroman broj od ukupno 3 Zolina albuma, od kojih je tek posljednji značajnije odjeknuo. Interesantno je primijetiti da je sličan kritičarski odjek imao i posljednji album Merrill Garbus, poznatije kao tUnE-yArDs, no njezin je nedavni nastup privukao tek trećinu Zolinog broja posjetitelja. Zola glazbeno nije slična šarenoj Merrill već dolazi iz glazbenog niza pjevačica koje niču u zadnje vrijeme (primjerice Florence Welch (Florence + The Machine) i Natasha Khan (Bat for lashes)), koje koketiraju snažnim goth izvedbama na tragu uzora poput Diamande Galas i Kate Bush, umotanim u prijemčivije elektropop ruho. Zola nam je tako došla pokazati da nije samo jedna u nizu, već je ime koje se namjerava zadržati i opstati.

Kada netko u svom imenu sjedinjuje naturalizam i religioznost, nekako je logično da mu scenski i glazbeni izričaj bude uronjen u oprečnost misticizma, a goth glazbena supkultura oduvijek je bila plodno tlo za koketiranje s takvim svjetonazorima. Nije stoga čudno da scenski nastup Zole, uronjen u eterične plave i bijele tonove prošarane zamračenjem i sjenama, nastoji naglasiti onostranost i dubinsku simboličnost u pristupu stvaranju, kako vlastite umjetnosti, tako i imidža. Tako je izlazak na pozornicu banda i same glavne pjevačice bio obavijen polumrakom, koji je utišao sve prisutne u iščekivanju početka goth obreda.
[ Zola Jesus ]

Zola Jesus   © edi

Primjetan je minimalizam u instrumentariju na pozornici, kojeg čine dvije klavijature, nekompletan set bubnjeva, s jednom činelom, i violina, koji se kasnije pokazao malčice preslabim da bi iznio energiju čitavog nastupa. Članovi banda djeluju pomalo pogubljeni na velikoj pozornici, a to se osjeti i u zvučnoj slici koja, usprkos glasnoći potmulih melodija sintesajzera i ritmičnom bubnjanju kojeg proizvode tomovi, cijelo vrijeme zvuči presiromašno, kao da joj nedostaju neki vitalni elementi koji bi ju učinili moćnijom i više prožimajućom. Sa žaljenjem mi na pamet pada energičan nastup Lamba na istom mjestu, uspješniji u prenošenju i emotivnosti i gotovo plemenske energije neobuzdanih elektro ritmova na publiku, a čemu u pojedinim stvarima teži i glazba Zole Jesus.
[ Zola Jesus ]

Zola Jesus   © edi

Violina je, zajedno s violinisticom, utonula u pozadinu, potmula grmljavina klavijatura obuhvatila je sve, a kroz nju su se probijali ritmični udarci po tomovima. Ipak usred ove glazbene kulise najviše se istaknuo teatralan i operno uvježban Zolin vokal koji nedvojbeno dokazuje njezin talent. Nažalost, produkcijski mračne kompozicije, spuštajućeg ugođaja previše nalikuju jedna drugoj i samo pravi fanovi ih vjerojatno uspijevaju razlikovati, no oni su po to i došli, pa Zolina vokalna sigurnost nadomješta sve nedostatke zvučne slike.
[ Zola Jesus ]

Zola Jesus   © bir

Sama Zola Jesus, dok poput bijelog šišmiša prekrivena plahtom teatralno pleše ili pretrčava pozornicom od jednog zvučnika do drugog, djeluje mistički odsutno. Njezino bijelo lice s crnim obrubima oko očiju, poput maske sakrilo je svaki osjećaj i koncentrirano nam isporučuje hladne vokalne egzibicije, uronjene u glazbu koja je iako downer sama po sebi, zamaskirana u zaglušujući elektropop ritam. Iako je Zolino kretanje na sceni sa svakom novom pjesmom sve izražajnije i energičnije, te ponekad djeluje da pod makabričnim svjetlom istjeruje neke svoje demone, i teško se oteti dojmu scenske izvještačenosti i namještenosti. Kao nadogradnja taktilne komunikacije povremenim pružanjem ruke prema prvim redovima, dogodio se i silazak Zole u publiku, no on više djeluje kao proračunati potez lišen ikakve strasti i ponesenosti događajem, za razliku od primjerice razdraganosti kojom se Matt Berninger (The National) svaki put obrušava s pozornice nastojeći doprijeti do fanova.
[ Zola Jesus ]

Zola Jesus   © bir

Hladno mistično ozračje s povremenim ispadima energičnosti, kao u plesnoj In your nature, ipak održava interes predane mlade publike, koja na življim djelovima skače i odobravajuće sudjeluje u samom događaju. Stoga kratkoća trajanja nastupa od samo 45 minuta uzrokuje i pokoji uzvik negodovanja, ali kratki bis koji je uslijedio donio nam je i najemotivniji trenutak cijele večeri. Zolin glas, koji je pratila sama svirajući klavijature, pri izvedbi pjesme Skin, pokazao se njezinim najmoćnijim oružjem i konačno pružio stvarno dojmljivu izvedbu, koja je utišala sve skeptike u publici. Ostaje nam samo da žalimo što takvih trenutaka tijekom večeri nije bilo više.

Začudno, u publici nije bilo naglašenijeg poistovjećivanja sa goth scenskim dress kodom, pa su olovka i maskara bile zamjetne na tek pokojem licu. Najekstravagantniji rekvizit bila je gas maska, koja je resila glavu jednog od uživljenijih fanova pred pozornicom, ali i ona je ubrzo spala. Bilo bi interesantno saznati jel' to zbog same neudobnosti nošenja iste ili zbog razobličenja cijele predstave kao umješno režiranog proizvoda koji ipak ne može održati entuzijazam u konzumentu.

bir // 08/04/2012

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*