home > koncert > Terraneo festival @ Šibenik, 09 > 13/08/2011, dan 3.

kontakt | search |

Terraneo festival @ Šibenik, 09 > 13/08/2011, dan 3.

EDI: Treći dan Terraneo festivala smo svi bili malo usporeni od ludog festivalskog tempa, ali smo ipak opet požurili na prve bendove.
[ @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011 ]

@ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011   © Saša Huzjak

Ostatak ekipe se počeo skupljati na Terra stjeđu uz hrvatsko talijanske eksperimentalne post rockere East Rodeo nastale u sklopu eksperimentalnog kazališta TAM već poznate našoj publici. Odlična, vrlo žestoka, zanimljiva, no ne baš pitka i komercijalna glazba protkana nepravilnim ritmovima koja djeluje kao sountrack nekog apokaliptičnog filma okupila je čak konkretan broj znatiželjnika s obzirom na termin svirke.
[ East Rodeo @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011 ]

East Rodeo @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011   © Saša Huzjak

Prečicom smo skočili na My Buddy Moose, domaće lučonoše americane koji mi još nisu dobili kvačicu na to do listi, ali ih uvijek s veseljem poslušam. Imam dojam da su svaki put sve bolji, možda subjektivno...no ova svirka mi je bila posebno dobra, čvršća i glasnija i nadam se sljedeći put ih vidjeti u boljem teminu i na većem stejđu.
[ My Buddy Moose @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011 ]

My Buddy Moose @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011   © Saša Huzjak

A do velikog stejđa, zasluženo kvalitetom, energičnim nastupima i sjajnom diskografijom došli su nam domaći punk seniori Overflow koji su ove godine obilježili dvadeseti rođendan.
[ Overflow @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011 ]

Overflow @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011   © Saša Huzjak

SALE: Koprivničko-varaždinski Overflow, vjerojatno najpoznatiji hrvatski izvozni alter proizvod, su pružili poslovično odličan nastup, kako se to od njih već i očekuje. Miješajući komade sa zadnjeg albuma "Hit me" sa onima starijeg datuma, Žika i ekipa su još jednom pokazali zašto ih se uvijek isplati vidjeti uživo. Žikin komentar o tome kako je sjajno da se jedan novi festival gdje slavimo glazbu i život održava u bivšoj vojarni gdje su ljude učili ubijati, je savršeno opisao našu veliku ljubav prema novonastalom festivalu kojeg smo eto pratili već treći dan.
[ Overflow @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011 ]

Overflow @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011   © Saša Huzjak

EDI: Polako i spontno počeli smo se skupljati na Aqua stejđu na kojem su se točno dvije godine nakon posljednjeg hrvatskog koncerta u KSET-u očekivali portlanski pop punk trio The Thermals. Tada su nam došli netom nakon izlaska albuma "Now we can see" a sada su nam stigli s posljednjim "Personal life".
[ The Thermals @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011 ]

The Thermals @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011   © Saša Huzjak

Na novom albumu su zadržali dobitnu formulu s prethodnika, koja se sastoji od brzih energičnih poskočica, zaraznih melodija i refrena, specifičnog vokala Hucha Harrisa uz bekvokalnu pomoć basistice Kathy Foster, ali uz osjetni produkcijski pomak. I ta dobitna kombinacija se kao takva pokazala i u live nastupima u kojima kreću energično i pokreću masu koja skače bez stajanja. Thermalsima je ovo treći (ako se ne varam) nastup u Hrvatskoj i po prijemu publike je vidljivo da su imaju osiguranu poziciju, a po njihovom razigranom nastupu koji mi se čini opušteniji od posljednjeg, da se među tom istom publikom odlično osjećaju.
[ The Thermals @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011 ]

The Thermals @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011   © Saša Huzjak

Otvorili su sa Your love is so strong sa novog albuma u kojoj su upotrijebili opet iskušanu zaraznu formulu oooooeouou sa meni puno bolje Now we can see koju smo imali prilike čuti u samoj završnici. Otpjevali smo uglas i otplesali s njima sve hitove, Thermalsi su nam pružili vjerovatno najveseliji i najživahniji nastup trećeg dana.
[ The Fall @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011 ]

The Fall @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011   © Saša Huzjak

SALE: Kultni engleski post-punk bend The Fall zasigurno spadaju u onu kategoriju bendova koji se ili obožavaju ili ne mogu smisliti. Spiritus movens benda Mark E. Smith je poprilično, pa, posebna osoba - naš Horvi ga je možda najbolje opisao riječima "nadrkan, ljut, bijesan i razjeban već 30 godina, ovaj tip je neuništivi stroj za mljevenje mozga i živaca stalno se sukobljavajući sa svime što mu ne odgovara". Od svojeg početka 1979. godine, bend je znan po dvije stvari: članovi benda se izmjenjuju kako gazdi paše, a objavljuje se, više-manje, barem jedan album godišnje (doduše, u prvoj dekadi ovog stoljeća su ih izdali "samo" sedam). The Fall imaju odanu publiku na ovim prostorima, što se vidjelo i te večeri ispred glavne pozornice.

Na svojem novom pohodu u Hrvatsku (podsjetimo se, zadnji put su nastupili u Zagrebu na Rokaj festu 2008. godine) Mark E. Smith i prateća tko zna koja postava benda po redu su izveli ono o čemu su znani - repetativna i za uho dosta zahtjeva glazba, te ekscentrično ponašanje glavnog Šefa: mrmljanje sebi u bradu, seljenje s mikrofona na mikrofon, a ponekad i "pjevanje" u dva, mrdanje po pojačalima drugih članova benda i slične kerifeke. Ipak, po reakcijama publike i kasnijim komentatorima, fanovi (od kojih je jedan i sam Mate Škugor), su došli na svoje. I više nego to. Inače, tijekom prve dvije pjesme u foto pitu nam je društvo pravio i Scott McCaughey iz The Baseball Project, sa zadovoljnim osmijehom na licu.
[ The Fall @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011 ]

The Fall @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011   © Saša Huzjak

BIR: Razgaljenima nesputanošću The Thermals mnogima je poput šake u želudac legao nastup The Fall. Mark E. Smitha glazbeno nisam nikad baš shvatio i u potpunosti me zaobišao njegov legendaran status ikone post punka. Dijelom je i u tome razlog što sam propustio sva prijašnja gostovanja The Fall u Hrvatskoj i zapravo nisam znao što očekivati. Ovako nepripremljen dolazim pred Terra stejdž gdje vidim starog čangrizavog lika u kožnjaku kako s rukom u džepu lagano šećucka, a zatim pijano tetura, stejdžom i nerazumljivo izvikuje tekstove u mikrofon, dok band žestoko praši. Malo kasnije premeće papire po rukama u potrazi za pravim tekstom i dok izgleda kao da se pogubio u tome, nervozno prelazi pozornicom izvikujući se na članove banda koji precizno i sa zavidnim strpljenjem prolaze kroz repertoar. Iako u početku blago šokiran i s pitanjem tko je tu lud, na kraju sam i ja cijeli ovaj teatar prihvatio kao standardnu predstavu namćorastog gazde Marka i zatekao se kako zapravo uživam u glazbeno nabrijanom i čvrstom nastupu, što je na koncu i jedino bitno. Spoken word punk ili drunk word punk bilo mi je svejedno. Ipak je to punk, gdje je provokacija i više nego dobro došla. The Fall su s debelim zakašnjenjem dobili još jednog matorog fana. A dobar dio ostale publike bio je vidno iznerviran i izmoren ovakvim nastupom te su se razbježali prije kraja, dok su oni koji su ga strpljivo odgledali bili nagrađeni s dva bisa. Nagrada ili kazna, radi se o nijansama.
[ The Fall @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011 ]

The Fall @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011   © Saša Huzjak

EDI: A u blizini mi se taman našao Aero stejđ na kojem je svoju svirku počinjala mlada domaća supergupa Mlat ili side projekt dva člana Leta 3, bubnjara Branka Kovačića i gitarista Dražena Baljaka i Ivana Kovačića iz Leut Magnetik koji smo imali prilike vidjeti dan ranije, na klavijaturama i vokalu. Za live nastup pojačani basistom iz riječke glazbene skupine Pasi. Mlat izlaze iz žanrovskih okvira i po vlastitoj želji nemaju nit uzora nit vodilje zvijezde - ritmično, radiofonično i nenanmetljivo cool za njihanje i praćenje u kojem li će se smjeru razviti.
[ The Baseball Project @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011 ]

The Baseball Project @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011   © Saša Huzjak

Dok je dio ekipe minglao po stejđevima, štandovima i obilazio oko palačinki i rakija bara, dio je pratio The Fall, Krešo se prebacio na The Baseball Project, po mnogima najbolji act treće večeri ali i najveće iznenađenje festivala.

KREŠO: Još je stari čangrizavac Mark E Smith vladao Terra stageom kada sam požurio zauzeti poziciju za jedan od meni najiščkekivanijih događaja Terranea: nastup rock supergrupe The Baseball Project. Prijašnji dani naučili su me da Terraneo satnici nije za vjerovati, neki bendovi počinjali su i po pola sata ranije od programa, pa sam bio ispred Aqua stegea čak dvadeset minuta ranije. Nas tridesetak nadobudnih koji smo čekali nastup nagradila je bubnjarica Linda Pitmon koja je prije koncerta izašla na stage sa buntom baseball kartica (one se slikom igrača na prednjoj strani i statistikom karijere na poleđini) te podijelila publici. Simpatična uspomena koju sada nosim u novčaniku.
[ The Baseball Project @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011 ]

The Baseball Project @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011   © Saša Huzjak

The Baseball Project nije šire poznato ime, ali svi ste sigurno čuli za neke od članova benda. Rock legende Steve Wynn (Dream Syndicate u osamdesetima pa uspješna solo karijera nakon toga), Scott McCaughey (Minus 5, pridruženi član REM-a) i Peter Buck (REM), svi baseball frikovi, jednu su noć 2007. godine proveli uz vino i priče o (njima) najbitnijoj sporednoj stvari na svijetu: baseballu. Legenda kaže da je na kraju te noći dogovoreno osnivanje banda kroz koji bi opjevali klubove i igrače baseballa. Zahvaljujući njihovom baseball fanatizmu dobili smo dva odlična albuma i, po mojem mišljenju, najbolji nastup odnosno vrhunac cjelokupnog ovogodišnjeg Terranea.
[ The Baseball Project @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011 ]

The Baseball Project @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011   © Saša Huzjak

The Baseball Project nastup bio je i neka vrsta europske ekskluzive: band je trenutno na promotivnoj turneji nakon objave drugog albuma i jedini europski nastupi osim Šibenika bila su dva talijanska koncerta. Peter Buck nažalost nije doputovao u Šibenik ali uz kompetentnu zamjenu na basu Davida DeCastra to se nije niti primjećivalo. Uz ove eksponirane članove banda moram spomenuti i Lindu Pitmon (Steve Wynn and Miracle 3) na bubnjevima čiji je fantastičan nastup često odvlačio pažnju sa glavnih događaja na stageu. Općenito sam dobio utisak na skoro svim nastupima Terranea da je maksimalno pozitivna atmosfera uz festivalsku publiku vladala i među izvođačima iz backstagea. U prilog tome idu i pohvale koje je Scott McCaughey sa stagea izrekao na račun odličnih nastupa The Thermals i The Bambi Molesters.
[ The Baseball Project @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011 ]

The Baseball Project @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011   © Saša Huzjak

Koncert je krenuo dok se publika lijeno skupljala, a svaka naredna stvar dizala je atmosferu na sve punijem Aqua stageu. Velika većina prisutnih nije poznavala The Baseball Project repertoar ali to ih nije smetalo da sa osmjehom na licu uživa i skače na nadahnuti nastup rock velikana koji su u nastupu prošetali od svojih baseball stvari preko repertoara matičnih bendova do Neil Young "Revolution Blues" covera. Pretpostavljam da smo zbog izostanka Petera Bucka ostali uskraćeni i za neki REM klasik? Zaista je bilo zadivljujuće vidjeti publiku kako oduševljeno uči refren i pjeva o jednom Ichiru Suzukiju, japanskoj zvijezdi Seattle Marinersa. Obično festivalski nastupi nikada ne dosegnu intenzitet klupskih, ali ovo će biti jedan od onih koncerta koji ce se spominjati i prepričavati dugo godina, poput The Hold Steady nastupa pred nekoliko stotina ljudi na jarunskom suncu 2007. godine.
[ Novelle Vague @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011 ]

Novelle Vague @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011   © Saša Huzjak

EDI: Večer je odmicala, bura je bila nešto blagonaklonija nego prethodne dvije večeri i klizili smo poslušati ili poškicati Novelle Vague, koji su dobili glavni termin na glavnom stejđu. Opravdano ili neopravdano u konačnici je nebitno kad se pogleda masu ljudi koju su okupili. Dvije atraktivne pjevačice uz pratnju benda prošetali su se svojim reportarom punk i rock obrada u bossa nova stilu , ali i rasplesali brojnu publiku svojim obradama znanih komada kao što su Masters and servants, Dancing with myself, Making Plans for Nigel, Blister in the sun, Bela Lugosi is dead, Guns of Brixton ili pak Love will tear us apart.
[ The Raveonettes @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011 ]

The Raveonettes @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011   © Saša Huzjak

I za kraj su ostali danski duo Raveonettes. Raveonettes čine Sharin Foo basistica i pjevačica i Sun Rose Wagner na gitari i vokalu koji nije uspio doći do Šibenika. Nakon prvih šuškanja o njegovoj ozlijedi bilo je govora o otkazivanju no Sharin Foo se pojavila sa zamjenskim gitaristom. I ostatkom benda. S obzirom da Sun Rose i Sharin ravnopravno dijele vokalne dionice ili pjevaju u dvoglasu Sharin je u potpunosti premostila nedostatak svog kolege i iznenađujućom žestinom (a možda i malo preglasnim razglasom) samostalno odvozila cijeli koncert. Raveonettes, fascinirani glazbom 50-tih i ranih 60-takvu glazbu i stvaraju no setlista je ovaj put bila složena od žestokih teških gitarskih riffova, zvučala je moćno i ukratko razvalili su Aqua stejđ za kraj.
[ St!lness @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011 ]

St!lness @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011   © Saša Huzjak

SALE: St!lness i konačno moj prvi susret s njima uživo. Kao neka verzija angažiranih RATM, Dubioze Kolektiv i TBFa spojenih zajedno, ovaj splitski kolektiv mi pažnju privlači već neko vrijeme, ali nam se eto putovi nisu do sada baš križali. Iako su započeli pred manjim brojem ljudi zbog još uvijek trajajućih Raveonettes, ekipa se nije omela i počela prašiti odmah žestoko, a kako se susjedni koncert završio, tako su dobili očekivano brojniju publiku. Pjevač Ivan Jurić Yuri, dok ne pjeva, je po cijelom stageu i količinom trčanja se može mjeriti maltene s Mickom Jaggerom, a bend ga prati ništa manje aktivnom svirkom.
[ St!lness @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011 ]

St!lness @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011   © Saša Huzjak

"Banana split" su najavili prigodnom izjavom kako Kerum namjerava izgraditi najveći Isusov kip na svijetu, čime dokazuju točnost navoda u spomenutoj pjesmi - samo jedan primjer aktualnosti njihovih tekstova. Odličan zvuk i efektan nastup i ostaje mi samo za zaključiti da jedva čekam da ih vidim ponovno. Bože moj, pa nije ih utaman odabrao Đelo Hadžiselimović.

Epilog

Još dva dana su ostala za najambicioznije, a mi seniori smo četvrti dan prije nego smo se razišli ipak morali organizirati kratki sastanak u Rakija baru da zaokružimo dojam i da produžimo taj...uf...tako dobar osjećaj.
[ bogata ponuda rakija bara @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011 ]

bogata ponuda rakija bara @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011   © Saša Huzjak

Dva lagana dana na kojem se cijeli festival preselio oko najmanjeg, Aero stejđa koji je uz dva hangara u kojem su se odvijali DJ setovi ostao jedini živ. Terra i Aqua su već razmontirani, kamp se polako praznio, a preostala vidno prorijeđena ekipa se lijeno muvala po području festivala. Zadovoljni osmjesi titrali su na licima i nije bilo dvojbe da je prvo izdanje Terraneo festivala u potpunosti uspjelo.

Netko pametan je negdje rekao: "Ako nisi pogriješio nisi ništa naučio" pa shodno tome, neki eventualni organizacijski propusti ili previdi su samo putokaz kako sljedeće godine ispeglati svaki detalj, a ono što je ova ekipa napravila svojim danonoćnim radom je fascinantno.

Na kraju dobili smo festival koji je debelo prerastao okvire onoga iz čega je niknuo. Po nekim informacijama na drugom, najjačem danu bilo je oko 12 000 ljudi, a na prvom i zadnjem nešto ispod 10 000, nadam se dovoljno da ovu priču naprave i financijski uspješnom.

A na onom gore spomenutom seniorskom sastanku je zakazan novi na istom mjestu sljedeće godine, a po onome što je moje uho načulo što se sprema već me trnci prolaze od sreće.

Long live Terraneo i vidimo se sljedeće godine!
[ Terraneo forever! :) @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011 ]

Terraneo forever! :) @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011   © Saša Huzjak

Terraneo festival @ Šibenik, 09 > 13/08/2011.

terapija // 17/08/2011

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*