home > koncert > East Rodeo + Barka Tone in bele plombe @ Pekarna, Dvorana Gustaf, Maribor (SLO), 15/04/2011

kontakt | search |

East Rodeo + Barka Tone in bele plombe @ Pekarna, Dvorana Gustaf, Maribor (SLO), 15/04/2011

East Rodeo je bend o kojem sam dosta čitao i čuo, pohvale njihovih albuma i live nastupa su doslovno jednoglasne, ali eto do sada ih nisam imao priliku čuti uživo, jedino par poslušanih stvari na njihovoj Myspace stranici. Koncert u pitanju je bio u dvorani Gustaf, u mariborskoj Pekarni, dan nakon njihova još jednog mariborskog koncerta, ali ovoga puta u Kinu Udarnik.
[ East Rodeo @ Dvorana Gustaf, Maribor (SLO), 15/04/2011 ]

East Rodeo @ Dvorana Gustaf, Maribor (SLO), 15/04/2011   © Saša Huzjak

Na početku jednostavno moram kritizirati početak koncerta koji je dobrano kasnio i umjesto u 21h (što je vrlo dobro vrijeme za početak koncerta i prakticiraju ga mnogi organizatori koncerata) počeo u 22:30. Naravno, takve stvari me ne smetaju kad se radi o bilo kakvim tehničkim problemima, kašnjenju bendova i slično, ali kada sam malo prije 21h provirio u Gustaf, bina je bila složena i oprema oba benda je bila spremna za koncert.

Šteta je da smo se svi koji zbog zanimljivog programa rado zalazimo u Pekarnu već naviknuli objavljeno vrijeme koncerata uzimati sa puno zadrške upravo zbog već poslovičnih kašnjenja. To djeluje vrlo neprofesionalno i često odustajem od Pekarna koncerata koji se dešavaju tijekom tjedna jer na radni dan si rijetko tko može priuštiti koncert koji traje do pola 2 u noći, a ujutro se budiš oko 7, 8.

Koncert je otvorila skupina koja se zove Barka Tone in bele plombe. Prije odlaska na koncert sam pokušao na internetu naći nešto o njima, ali nema ništa osim najava za upravo taj koncert, tako da zaključujem da se radi o friškom projektu. Grupa se sastoji od bubnjeva, dvije gitare i vokala. Zbilja ne znam u koju glazbenu ladicu bih ih smjestio. Glazba se uglavnom temelji na tiho-glasno dinamici dok vokalist ne pjeva već glasno recitira i dere se. Tu mi se sviđalo to što sam ga razumio što govori, a to je rijetkost. Isto tako, vokalist ima vrlo močan i artikuliran glas, što je kul, a riječi pjesama su isto primjer pisanja sa smislom i iz srca, te usprkos "težim temama" tekstova nisam ni u jednom trenutku od benda osjetio pretencioznost ili preseravanje. Jedino što mi u njihovoj glazbi manjka je da nema pjevanja. Pogotovo zato što je struktura pjesama dosta nepredvidljiva i instrumentalni pasaži su im bili zanimljivi i netipični za tu vrstu muzike. Tako da na kraju, kada bi se vokalist odvažio na kojim dijelovima zapjevati, ili da dodaju još jedan vokal, znali bi postati vrlo zanimljiv, netipični bend.
[ Barka Tone in bele plombe @ Dvorana Gustaf, Maribor (SLO), 15/04/2011 ]

Barka Tone in bele plombe @ Dvorana Gustaf, Maribor (SLO), 15/04/2011   © Saša Huzjak

Nakon predgrupe, na scenu su stupili East Rodeo i jednostavno počeli svirati. To se sve odvijalo na takav način da nisam bio siguran da li je to sad zbilja počeo koncert ili imaju kratku provjeru zvuka prije prave stvari. Ali ispalo je eto da je koncert uistinu počeo.

Iako su kao i svi dobri bendovi danas, mješavina raznih žanrova, da ih prvo strpam u jednu od tih glazbenih ladica. Prva asocijacija bi bila post-rock, ali sa dobrom mjerom nenametljive elektronike. Kažem nenametljive jer se (srećom) ne radi o već dosadnom glitch-u ili nečem sličnom, već o vrlo pažljivo integriranim sample-ovima i ritmičkim zvukovima, te hrpom efekata.
[ East Rodeo @ Dvorana Gustaf, Maribor (SLO), 15/04/2011 ]

East Rodeo @ Dvorana Gustaf, Maribor (SLO), 15/04/2011   © Saša Huzjak

Isto tako, članovi benda na dobrom dijelu pjesama sviraju na metronom što je rijetkost na domaćoj sceni. Moram naglasiti da je bend super navježban i potpuno drži uzde svog nastupa unatoč tome što vole improvizirati i igrati se vlastitim pjesmama. Svi odlično vladaju svoje instrumente i što je najvažnije uživaju u svakom trenutku svog nastupa.To se najbolje vidjelo u par prijelaza između različitih dijelova pjesama u kojima je preciznost bila ključna. Za svaku pohvalu je i to da bend cijelo vrijeme na bini djeluje vrlo opušteno i nemaju neki super ozbiljan stav sa zamišljenim pogledom u daljinu koji se danas često vidi kod bendova koji sviraju ovakav tip muzike.

Jedina stvar koja možda nije bila skroz po mojem ukusu je vokal, ali samo na nekim dijelovima. Naime, pjevač ima vrlo dobar, pun i zanimljiv glas kada pjeva u nižem registru, te isto tako na dijelovima kada vrišti zvuči kontrolirano i dobro. Jedino kada ode glasom u viši registar, mu glas postane malo nazalan i tanak, kao usporedba mi jedino Brian Molko iz Placeba pada na pamet. Na studijskim snimkama se to toliko niti ne primijeti ali live mi je malo falila "debljina" vokala. Ovo je naravno samo moje subjektivno mišljenje ali imam osjećaj da bi bend mogao doseći još veći nivo kada bi dodali još jedan vokal, što bi znalo biti genijalno.
[ East Rodeo @ Dvorana Gustaf, Maribor (SLO), 15/04/2011 ]

East Rodeo @ Dvorana Gustaf, Maribor (SLO), 15/04/2011   © Saša Huzjak

Pjesme koje je bend izvodio nemaju neku tipičnu, pop strukturu i na samom koncertu mi je na pamet pala asocijacija da kada ih slušaš, kao da hodaš labirintom. U odnosu na pop pjesme mogli bi reći da je to lutanje često besciljno i da baš kada dođeš do nečega sa malo više strukture i "smisla", opet se izgubiš u tom labirintu. Iako mi se čini da većini ljudi to baš i ne paše, meni je to super, u tome sam zbilja uživao, mislim da je to "hrabro" i za svaku pohvalu. Danas su kod nas zbilja rijetki bendovi čiji je pristup glazbi apsolutno profesionalan, a istovremeno se usude biti često vrlo apstraktni i drugačiji od mainstream glazbe (iako nisu uopće daleko od nje).
[ East Rodeo @ Dvorana Gustaf, Maribor (SLO), 15/04/2011 ]

East Rodeo @ Dvorana Gustaf, Maribor (SLO), 15/04/2011   © Saša Huzjak

To sve skupa znači da je East Rodeo odličan bend i jedan od najzanimljivijih novih domaćih bendova koje sam čuo u zadnje vrijeme. To isto znači i da se nadam da će svoje horizonte otvoriti prema cijeloj Europi (i šire) i da će im uspjeti naći što više publike, jer to definitivno zaslužuju.
[ East Rodeo @ Dvorana Gustaf, Maribor (SLO), 15/04/2011 ]

East Rodeo @ Dvorana Gustaf, Maribor (SLO), 15/04/2011   © Saša Huzjak

dario jazbec hrvatin // 18/04/2011

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*