home > kolumna > (NIKADA) ZAKAŠNJELA REAKCIJA NA FEMINISTIČKO-KRITIČARSKU SAPUNICU!

kontakt | search |

(NIKADA) ZAKAŠNJELA REAKCIJA NA FEMINISTIČKO-KRITIČARSKU SAPUNICU!

Za one koji nisu pratili "glazbena kritika vs feminizam" raspravu, ovdje je popis svih članaka koji su prethodili ovom tekstu:

01. http://www.ravnododna.com/cigarettes-after-sex-u-tvornici-fidget-spinner-za-mlade-dame/ (Zoran Stajčić)
02. http://www.h-alter.org/vijesti/slatki-mali-kriticari (Ivana Perić)
03. http://www.ravnododna.com/rijec-uvrednika/ (Zoran Stajčić)
04. http://www.ravnododna.com/cigarete-poslije-koitusa/ (Đino Kolega)
05. http://muf.com.hr/2017/07/05/sitni-nebitni-zlonamjerni/ (Asja Bakić)
06. https://voxfeminae.net/cunterview/politika-drustvo/item/11739-bijes-tvrdih-momaka (Antonela Marušić)
07. http://www.portalnovosti.com/neprijateljska-propaganda-kad-slusateljice-propisu (Boris Postnikov)


ŽENSKA OBJEKTIFIKACIJA MUŠKIH: STVARNOST ILI MIT?

Okej, možda je zaista moguće da je vrištanje određenih grupacija cura na koncertima djelomično ili potpuno motivirano seks...pardon, dubokom dirnutošću u srce nadahnutom umjetničkom izvedbom pjevača koji iz njih na vidjelo izvlači najdublje i najplemenitije emocije i/ili ih oštroumnom i sugestivnom lirikom dovodi do novih i sjajnih misaonih uvida o svijetu i životu. Ali je li zaista tako velika sramota tvrditi da je vrištanje (i) seksualno motivirano? Zar feministkinje tvrde da cure koje vrište na pjevače gledajući ih pretežito kroz seksualnu prizmu ne postoje? Da su muška halucinacija usred nejebice? Nedojebani plod kritičarske mašte? Hologramska projekcija patrijarhalno-mizogine masonerije?

Naravno da postoje i nije zločin to primijetiti. Ali očito je lakše upucati glasnika nego si priznati da postoje i određene skupine žena u publici koje svojim ponašanjem zabijaju nož u leđa feminizmu degradirajući ženski rod više nego netko tko se "drsko usuđuje" pretpostaviti da motivi vrištanja nisu "uzvišene" glazbeno-umjetničke, emotivno-katarzične ili intelektualno-prosvjetiteljske prirode. Naravno da nisu sve takve. Ako ćemo pravo, čak ih većina nije. Ali kategoričko poricanje mogućnosti da postoje žene koje muške izvođače doživljavaju kao seksualne objekte je seksizam. Točka. Optužba da je autor ili bilo tko drugi generalizirao kako su sve žene takve je seksizam. Točka.

TKO JE (TU) ZAPRAVO SEKSIST/ICA?

Da odemo korak dalje. Zar je svaka negativna opservacija na račun suprotnog spola seksizam? A nipošto dokaz da između ostalog i ljudi negativnih osobina zaista postoje? Npr. u ovom tekstu sam između ostalog pisao o tome zašto mislim da je Joey Steel (frontman grupe All Torn Up) try-hard pozer, dripac i bezveznjak: http://terapija.net/koncert.asp?ID=26647. Pošto se radi o muškarcu, nikom ništa. "Ah, pa postoje takvi kreteni, ništa novo". Još će me feministkinje i podržati što sam osudio određeni vid mačizma. Ali moram ih razočarati. Da je nekim slučajem taj isti čovjek ženskog spola, napisao bih o njemu potpuno isto. Ali u tom slučaju bi feministička zajednica po meni sipala drvlje i kamenje što sam tako bešćutno izdiskriminirao ženu u glazbenom svijetu, a time i direktno pljunuo masnjak u lice čitavom ženskom rodu. Tvrdile bi da ta u ovom slučaju imaginarna Joan Steel uopće nije pozerica, bezveznjakuša i dripkinja. Da je sve što sam o njoj napisao plod mojeg patrijarhalnog mozga zadojenog mizoginijom čije impotentne sinapse ne mogu u ženi prepoznati neizmjerne ljudske kvalitete. Štoviše, tvrdile bi da takve žene ni ne postoje. Baš kao što "ne postoje" (nazovimo ih napokon politički nekorektno) šiparice iz epizode "glazbena kritika vs feminizam". Vjerojatno sam si i umislio da me jedna poznanica, aktivistica za ženska prava, prije dva mjeseca ugrizla za vrat nakon što sam joj na podjebavanje odgovorio podjebavanjem koje nije bilo niti bezobrazno, niti bazirano na seksizmu. Zacijelo je i ova anegdota s Vox Feminae Festivala u potpunosti izmišljena: http://subsite.hr/2013/02/samaranje-i-zensko-prigovaranje/. Zasigurno je maliciozna laž i fotomontaža da su sve ove mizandrične knjige ikada napisane: http://www.nspm.rs/kulturna-politika/muskomrzacka-literatura-klatno-je-otislo-na-drugu-stranu.html?alphabet=l. Ako priznaju da sve to ipak postoji, opravdanje će biti da žene smiju kenjati po muškarcima, jer je to matrijarhalni "fightback" odgovor na sve nepravde koje su nad ženama počinjene kroz povijest patrijarhalne opresije. Pritom žene najčešće kritički nasrnu na one muškarce koji s krojenjem takve povijesti imaju najmanje veze, jer su im takvi najlakša meta, pri čemu pravi izvori opresije ostaju netaknuti.

Nadalje, da je žena napisala o tipu isto što i ja, da li bi se i onda oglasili jezici koji tvrde da je to teški seksizam? Čisto sumnjam. Prije bi ju svesrdno podržali kao prokazivačicu patrijarhalnog terora protiv kojeg, eto, niti pojedinci iz te famozne anarhopank supkulture nisu cijepljeni. U tom slučaju bih se s njima i složio. Jer seksizam nije smatranje nekih osobina ženske/muške osobe lošim, nego impliciranje da je osoba (u nečemu) loša baš zato što je žena/muško ili generaliziranje da su sve druge iste kao on/a. Iako ne smatram da sam dotičnog nesretnika i po čemu diskriminirao, teško je ne primijetiti da feministički radari za seksizam često zakažu ako je "predmet" diskriminacije muška osoba. Dosadašnja empirija mi uglavnom govori da čim se dirne u ženu, ishodište kritike se automatski smatra rodno-spolnim, mizoginim i patrijarhalnim, a muške se smije opušteno opanjkavati bez bojazni da te proglase šovinisticom. Ako je pridavanje negativnih osobina ženama nužno seksizam (a utvrdili smo da nije), onda bi isti kriteriji trebali vrijediti i kada je riječ o muškima. Ali ta logika je promašena, jer po njoj ne bi bilo moguće nikoga okarakterizirati ni negativno, ni pozitivno, ni (ne)stereotipno, a da to u poređenju s drugim, navodno automatski "boljim" ili "lošijim" spolom ne ispadne seksizam. U tom pogrešnom načinu tumačenja seksizam postaje etiketa bez natpisa. Riječ koja počne previše toga označavati uvijek na kraju izgubi smisao i značenje. Po pitanju rodno-spolne neravnopravnosti ovaj kratki i jezgroviti proglas anarhističkog kolektiva Crimethinc smatram lektirom, ako ne i biblijom:
[  ]

P.S. Ovaj tekst vjerojatno sadrži seksizam. To je samo dokaz da bi ukazati na seksizam bez upotrebe seksizma bilo nelako kao na ovoj slici:
[  ]

ognjen bašić // 27/07/2017

Share    

> kolumna [last wanz]

cover: Eurosong - loša kopija pop industrije u malom

Eurosong - loša kopija pop industrije u malom

| 26/02/2024 | ognjen bašić |

>> opširnije


cover: KEKAL protiv triknološkog napretka AI

KEKAL protiv triknološkog napretka AI

| 13/01/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: San novogodišnjeg tuluma

San novogodišnjeg tuluma

| 03/01/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: reakcija na recenziju

reakcija na recenziju "Live @ Dobrovo" benda RODOLJUBAC

| 01/09/2023 | terapija |

>> opširnije


cover: Elegija Ferragostu: U potrazi za izgubljenim kretenom

Elegija Ferragostu: U potrazi za izgubljenim kretenom

| 09/08/2023 | jan vržina |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*