home > interwju > AFION

kontakt | search |

AFION

"Čudni svati" su vani, a koncertna promocija je sutra u Boogalou. To je bio razlog da ispitamo malo kakva je situacija u bendu...

AFION - od početaka do danas? Iste stvari, promjene, razlike…

Iste stvari su te da i dalje uživamo u tome što radimo i da nam je cilj što više i što bolje svirat. I dalje se bavimo glazbom sa geografski relativno bliskih nam prostora. Velika promjena u Afionu je novi član - Aleksandar Jovevski iz Skopja, na kavalu (tradicionalni makedonski puhački instrument), a kad zatreba prima se i gajdi i tambure. Neki čudni putevi su nas spojili. Aceta smo upoznali na jednoj radionici u Švedskoj.
Tu je i novi basista i kontrabasista Josip Mazić. Njega više ne smatramo novim jer je u Afionu zadnje dvije godine. Ali to je isto dakle jedna promjena u odnosu na početak benda.


Osvrt na prvi album? Kako ste zadovoljni s njim s odmakom od dvije godine i da li biste nešto mijenjali na njemu?

Ja sam osobno vrlo zadovoljan s našim prvijencom. Otprilike dva puta godišnje ga stavim u CD player i s guštom ga poslušam. Naravno da album ima svojih mana, ali u periodu u kojem smo snimali taj album, svi smo u njega uložili svoj tadašnji maksimum. Album zvuči onako kako je Afion tada zvučao, plod tog vremena. Zato ništa ne bih mijenjao na njemu. Mislim da nema smisla žaliti radi nekih propusta prisutnih na tom albumu, već ih nastojati ne ponavljati u budućnosti. Kad bih se baš mogao vratiti u prošlost možda bi malo mijenjao produkciju, mislim da je za nijansu pre mekana. Učinio bi materijal malo više sirovijim.

Puno ste svirali i vani. Kakva su reakcije inozemne publike na muziku?

Reakcije su jako jako dobre. To nam je jako bitno jer je to potvrda da možemo svirat vani. Nakon što dobro ispromoviramo album u Hrvatskoj, cilj nam je što više svirat u inozemstvu.

Novi album - razlike od prvijenca?

Ukratko: album je žešći, svirački kompleksniji, više improvizacija i instrumentalnih djelova, produkcija je sirovija. Meni je drugi album jači od prvog (bilo bi glupo da nije tako:). Uglavnom, imam osjećaj da neće ljudima sjest na prvu. I mislim da je to dobro. Vidjet ćemo uskoro šta će ljudi reć.

I naravno, jako bitna razlika, kao što sam već rekao je Aleksandar Jovevski, dakle kaval umjesto flaute.

Od gostiju tu je još i violinistica Anna Eggholm, odličan klarinetist - Robindro Nikolić, bivša vokalistica Afiona Marijela Bagarić te gošća na dvije pjesme Maja Posavec, također kao vokal.

Puno je etno štihova nazire u Vašoj muzici iz ex-yu i hrvatske? Kako to da ste otišli u takvu širinu?

Afion je nastao unutar jednog makedonskog društva i u svojim počecima svirao samo makedonske tradicijske pjesme. Tek smo poslje počeli obrađivati i hrvatske. Mislim da nisam baš do kraja razumio ovo pitanje. Ne znam što bi to bili 'etno štihovi'. A ako si mislio pitat zašto sviramo obrade tradicijskih pjesama izvan granica hrvatske, odgovor je taj da nam je jedini uvjet pri odabiru pjesama: da li pjesma ima 'ono nešto' radi čega je želimo obradit. Tko zna, možda uskoro obradimo i koju nordijsku ili sjeverno europsku narodnu pjesmu budući da smo svirajući u Švedskoj i na Šetlandskom otočju bili dosta u kontaktu sa muzičarima iz tih krajeva.

Da li postoje neke tradicionalne ili druge pjesme koje biste željeli obraditi?

Obrađujemo jedino tradicijske pjesme u koje unosimo mnogo autorskih elemenata. Ne isključujemo mogućnost da se na trećem albumu nađe i koja isključivo autorska stvar.

Promocija - Boogaloo, što se priprema…?

Sprema se dobra dugačka svirka, dobra atmosfera, gostujući muzičari Marijela Bagarić, Maja Posavec kao vokali te Nikola Ceran iz benda Slip na violini. Prije Afiona nastupit će bend Monistra iz Skopja, inače matični bend našeg kavalista.

pedja // 10/12/2008

Share    

> interwju [last wanz]

cover: Simon Bonney (Crime and the City Solution)

Simon Bonney (Crime and the City Solution)

| 30/11/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

| 21/11/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

| 17/09/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

| 04/02/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ben Ward (ORANGE GOBILN)

Ben Ward (ORANGE GOBILN)

| 30/01/2023 | terapija |

>> opširnije


> chek us aut!
> izdvojeno
AFION

Koncertna promocija novog albuma "Čudni svati"

Boogaloo, Zagreb, 11.12.2008. (četvrtak) 21:00

Ulaznice, po cijeni od 50kn u pretprodaji i 60kn na dan koncerta, mogu se naći na slijedećim prodajnim mjestima: Boogaloo club, Vukovarska 68, Aquarius CD Shop, Varšavska 13, Dirty Old Shop, Tratinska 33.
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*