home > interwju > Velika Rock Eksplozija #8 - Mr. Albino, Donkey Hot i Gospođa

kontakt | search |

Velika Rock Eksplozija #8 - Mr. Albino, Donkey Hot i Gospođa

Ovogodišnja, osma po redu, Velika rock eksplozija će se održati od 08. do 10. Listopada u zagrebačkom klubu Hard Place. U četvrtak, 08. listopada nastupaju mlade snage ovogodišnje Velike rock eksplozije - Mr. Albino, Donkey Hot i Gospođa. Mr. Albino je četveročlani zagrebački alter rock sastav, koji u svoju glazbu ubacuje elemente funka, bluesa i grungea, a zainteresirali su medije i publiku ovogodišnjom pobjedom na HGF demo festivalu. Donkey Hot je energičan peteročlani "kvartcore" bend iz Zaprešića osnovan 2014. godine, koji ima snimljena dva singla. Gospođa je grupa iznimno mladih zagrepčana,čije su pjesme "Ti si gej" i "Padam od alkohola" već sada postale veliki underground hitovi među mladom populacijom. Svim izvođačima smo postavili šest identičnih pitanja, u nastavku pročitajte njihove odgovore.

1. Pozdrav! Kako bi predstavili vaš bend čitateljima portala? (Početak, postava, albumi, glazbeni pravac)

Gospođa: Počeli smo u prvom razredu srednje jer smo svi nešto svirali. Imali smo dvije - tri probe i ubrzo prestali s okupljanjem. Tijekom sljedeće 3 godine, Tin i Fran su se nalazili često, zezali i pisali tekstove koji su im bili zabavni. Ni sami ne znamo što nas je navelo da odlučimo na kraju snimiti prvu pjesmu, ali snimili smo je. Drago nam je da jesmo jer je savršena. Promijenili smo jednog bubnjara, 2 basista i 5 pjevača. Onda smo odustali od nalaženja pjevača i odlučili sami pjevati pa kud puklo da puklo (iako je glas dosta puta pukao).

Mr.Albino: Mr.Albino je mladi zagrebački bend, sviramo samoprozvani Outlaw rock, alternativu s korijenima u bluesu i funku.
Inspiraciju pronalazimo u raznim sferama glazbe i umjetnosti kao takve te baš radi različitih poimanja glazbe donosimo nešto novo na scenu. Naglask stavljamo na live nastupe koji pršte energijom.
Bend je osnovan u jesen 2012. godine, kada smo postavili temelje za daljnji rad i definirali zvuk, iako se on još uvijek razvija. Postava benda nije se mijenjala od osnutka, a to je: Velimir Topić (bas gitara), Ivan Marinović (bubnjevi), Stribor Gligorić (gitara) i David Leon Alanović (vokal) . Počeli smo iz čiste ljubavi prema glazbi i stvaranju. S vremenom smo postajali sve ozbiljniji, a zadnje dvije godine ozbiljno radimo na materijalu za prvi album koji bi trebao ugledati svijetlo dana do Nove godine.

Donkey Hot: Pozdrav, mi smo Donkey Hot, sviramo KvartCore, dolazimo iz Zaprešića kvarta. Bend je osnovan krajem 2013. godine kad su Vili Gobac, Kristijan Gelo i Ivan "Isanta" Ivković ponudili tadašnjem vokalu benda Bravement, Ivanu Tukiću, da se pridruži u njihov mali projekt koji će zaživjeti tek nekoliko mjeseci nakon prve ideje o okupljanju. Počeli smo se nalaziti kod Vilija koji je imao nekakav stari bubanj u kući te smo kroz jammove uz akustaru počeli stvarati prve taktove naših današnjih pjesama. Sve je trebalo ostati među nama no nakon nekog vremena shvatili smo da je sila jaka među nama te da bi trebali naš rad podijeliti s ostatkom pučanstva. Do sada smo izdali jedan demo CD s 4 pjesme - "Imam sve (u kvartu)", "Rođen da leti", "Super star" i "Happy". Krajem 2014. iz benda izlazi Ivan Ivković te se veseloj družini priključuje Gregor Tominc na saksofonu, a nešto malo iza toga dolazi Martin Kotarski (ex High Kick Drive By) na mjesto druge gitare. Nedavno basist Kristijan Gelo napušta Hrvatsku i odlazi u Njemačku u potrazi za boljom plaćom te na njegovo mjesto dolazi Marko Brešić. Tako smo došli do današnje postave: Ivan Tukić - Gitara/bubnjevi/vokal, Vili Gobac - bubnjevi/gitara/vokal, Martin Kotarski - gitara/vokal, Marko Brešić - bas gitara, Gregor Tominc - saksofon.
[ Gospođa ]

Gospođa

2. Koji su bendovi i događaji najviše utjecali na okupljanje i rad grupe?

Gospođa: Teško je reći da je nešto baš utjecalo na okupljanje i rad. Jednostavno smo rekli da mi to možemo i krenuli smo. Sve poteškoće rješavali smo u hodu. Kada smo objavili prvu pjesmu, imali smo uvježbanu samo tu i još jednu. Budući da nikada nismo voljeli covere, kada bi nas pozvali na koncert nismo znali što svirati. To nas je potaknulo da radimo nove pjesme. Bilo je dosta napeto na tim probama prije koncerata jer nismo imali puno vremena, a morali smo popuniti 30 minuta programa. Sada su probe puno opuštenije i puno više uživamo u njima.

Mr.Albino: Puno je utjecaja, preslušane glazbe i koncerata koji na tebe utječu kao glazbenika, a neki koje bi izdvojili su: Jeff Buckley, Radiohead, Nick Cave, Bob Marley, RHCP, Kyuss, Morphine, QOTSA...

Donkey Hot: Pa tu bi se definitivno našli bendovi poput System of a Down, Pantera, Red Hot Chili Peppers, Rolling Stones itd. Što se događaja tiče definitivno jedan od najvećih faktora za pravi početak djelovanja benda je izlazak članova iz bivših bendova (Vili Gobac, Martin Kotarski, Ivan Ivković - ex High Kick Drive By, Ivan Tukić - ex Bravement).
[ Donkey Hot ]

Donkey Hot

3. Koliko koncerata brojite iza sebe? Koji Vam je ostao u posebnom sjećanju?

Gospođa: Ključni trenutak u radu Gospođe bilo je otvorenje izložbe Franove bake, odnosno prvi koncert. Samo su Tin i Fran svirali, ali bili su plaćeni - keksima. Taj trenutak je početak naše profesionalne karijere. Nakon toga smo brzo prestali brojati koncerte.

Mr.Albino: Ni sami ne znamo koji je to broj, možemo reći da smo svirali po svim mogućim klubovima u Zagrebu, a pobjeda na HGF-u nam je omogućila da se ovo ljeto preselimo na festivalske pozornice. Svaki koncert ti ostane u sjećanju zbog nečega, ali mislim da se možemo složiti da nam je najdraži bio nastup na Bedem Festu u Nikšiću. Upoznali smo predivne ljude koji su nas fenomenalno primili, a svirka je bila odlična.

Donkey Hot: Iza sebe imamo 14 koncerata, a jedan od najpamtljivijih je definitivno Vintage Industrial Bar gdje je tadašnji basist Kristijan Gelo nogom razvalio zid na stage-u te smo na kraju završili plativši više štetu nego što smo zaradili. Slijedeći bi bio UFO festival gdje je bilo apsolutno fantastično, iako nam se pola opreme raspalo tijekom koncerta uspjeli smo ga nekako do kraja izvući te je reakcija publike bila iznimno dobra. Odličan koncert održali smo i u Čakovcu, klub Podroom. Tamo je bilo dosta čudno svirati jer smo svirali pred ženama u minicama, dečkima u košuljama što nas je na prvu iznenadilo jer nismo navikli na to, ali na kraju se ispostavilo da su bili poprilično divlji ostavivši nas s koncertom s jednom od najboljih atmosfera koje smo doživjeli. Također moramo spomenuti i zagrebačku Močvaru u kojoj se desio i famozni vlakić te jedan od najpijanijih koncerata u Vinyl baru u Brdovcu gdje je bilo stvarno kaotično. Kad bolje razmislimo, u tih 14 koncerata prošli smo svašta, od bakljade do tučnjava.

4. Koliko je spotova iza vas? Koliko je taj oblik promocije bitan?

Gospođa: Iza nas su trenutno 4 spota. Osim glazbom bavimo se i filmom i imali smo sreću da upoznamo super ekipu koja nam posuđuje opremu i drago nam je da smo snimili spotove. Sve spotove sami radimo uz pomoć kamermana jer nekada ipak moramo svi biti u kadru.

Mr.Albino: Za sada nemamo niti jedan, trenutno krećemo snimati naš prvi album u sklopu kojeg će izaći i spot. Spotove nikad nismo gledali kao oblik promocije već kao ekstenziju umjetničkog opusa.

Donkey Hot: Nemamo još snimljenih spotova, ali definitivno ih u budućnosti očekujte mnogo jer taj oblik promocije je danas vrlo bitan, ako samo pogledate popularni youtube zaključit ćete da sve pjesme sa spotovima imaju puno više pogleda nego njihove inačice bez istih. Glazba je umjetnost sama po sebi, a definitvno joj još veću snagu daju vizualni podražaji tako da ćemo se složiti kako bez dobrih spotova danas nećete proći baš opaženo.
[ Mr. Albino ]

Mr. Albino

5. Pratite li glazbene portale? Koliko osvrti s njih dotiču bend, točnije koliko vas boli nepozitivna kritika?

Gospođa: Pratimo, ali ne zbog nas jer se rijetko tamo viđamo.
Loše kritike su nas u početku boljele, ali onda smo shvatili da nas zapravo nije briga pa su nas prestale boljeti.

Mr.Albino: Neki od nas intenzivno prate portale jer je to najbolji način za doći do informacija koje te zanimaju i saznati što se novo događa u svijetu koji te zanima. Uvijek je dobar osjećaj pročitati neki osvrt na to što radiš jer je to znak da nekoga zanima tvoj rad. Negativnih kritika za sada nije bilo, a mislim da nas ne bi posebno pogodilo jer je nemoguće svidjeti se svakom uhu i toga smo svjesni.

Donkey Hot: Pratimo neke glazbene portale jer nas glazba općenito zanima, pogotovo ako se radi o nekim našim kolegama sviračima. Za sada smo imali nekih 5 osvrta na koncerte te smo zadovoljni svim kritikama i pohvalama. Kako bi se reklo ljepota je u očima promatrača ili u ovom slučaju ušima.

6. Kakvo je mišljenje o druga dva benda koji sviraju s Vama na VRE#8?

Gospođa: S Mr. Albino smo imali već nekoliko zajedničkih koncerata i znamo se međusobno - dečki su super. Imaju neki poseban žanr i pokušavaju nešto sasvim svoje. Zaslužili su svu pažnju koja se u zadnje vrijeme vrti oko njih. Nažalost, Donkey Hot nismo nikada čuli uživo, ali ovo što smo mogli na Youtube-u čuti je zakon!

Mr.Albino: S dečkima iz Gospođe smo već svirali i osobno se znamo. Odlični su , dobro se zezaju i veselimo se ponovnom susretu. S bendom Donkey Hot se nismo susreli, ali ovo što smo čuli zvuči super zanimljivo. Pozivam sve na Veliku Rock Eksploziju da i vi čujete što se tu događa!

Donkey Hot: Gospođa - Čini nam se da se dečki zabavljaju sa cijelom idejom tog benda i da jako uživaju u tome. Nismo ih još čuli uživo, ali izgledaju kao bend koji se jako zabavlja pa pretpostavljamo da tako zabavljaju i publiku. Mr. Albino - klasičan rock band; Najbolji dokaz da su dečki na dobrom putu je njihova pobjeda na posljednjem HGF-u.

terapija // 01/10/2015

Share    

> interwju [last wanz]

cover: Simon Bonney (Crime and the City Solution)

Simon Bonney (Crime and the City Solution)

| 30/11/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

| 21/11/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

| 17/09/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

| 04/02/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ben Ward (ORANGE GOBILN)

Ben Ward (ORANGE GOBILN)

| 30/01/2023 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*