home > interwju > Ana Opalić (U pol '9 kod Sabe) - QUEER VALENTINOVO

kontakt | search |

Ana Opalić (U pol '9 kod Sabe) - QUEER VALENTINOVO

Grupa čudnog imena i prilično neobične postave o svom neobičnom imenu i čudnoj postavi te hitu koji je slučajno postao takav... I skorom koncertu u Saxu...

Kako je sve počelo?

Sve je počelo u stanu tadašnje gitaristice Sandre. Onda smo se zvale U pol' 9 kod Sandre. I zbilja je počelo u 20:30. Tada nas je bilo 5, sve smo bile u fazi prebolijevanja nekih prekida i bend je bio pokušaj da odagnamo misli od propalih veza i emotivnih slomova. Vjerojatno zato velik dio naših pjesama priča o prekidima i slomljenim srcima.
Kad je Sandra otišla iz benda, preselile smo se kod basistice Sabe i promijenile ime u U pol' 9 kod Sabe.
Sve smo mi naravno u taj bend došle iz nekih drugih priča. Doslovno s posla na probu. S minimalnim glazbenim obrazovanjem, ali bez kompleksa udarile smo pisati pjesme i već nakon nekoliko mjeseci imale svoje prve hitove poput Ljudske prirode ili Razmažene.

Otkud Goran u bendu?

Nakon Sandrinog odlaska dugo nismo mogle naći dobru gitaru. Cure su dolazile i odlazile. Na probama je vladao kaos i smijeh i mislim da nitko nije baš ozbiljno shvaćao taj bend. Tako se postava mijenjala iz proljeća u ljeto, pa iz jeseni u zimu te je u jednom trenutku Mirna, tadašnja perkusionistica, predložila da pozove "svog frenda Gorana koji jako dobro svira gitaru". Mi smo bile ženski bend, a Goran vidno nije bio cura, ali nitko nije savršen pa smo odlučile probati :-)
I on se izvrsno uklopio. Za njega je, nakon svirke u bendu Radost, naš stil bio nešto novo, drugačije i srećom dovoljno zanimljivo da ostane.
[  ]

Pjesma "Prihvaćam sve" postala je queer himna, bila je par tjedana za redom na prvom mjestu Cenera Radija 101, a završila je i na prvom mjestu "terapijskog glasa naroda". Koliko ste tako nešto očekivali od te pjesme?

"Prihvaćam sve" bila je čak 8 tjedana broj jedan na Ceneru! To definitivno nismo očekivale ni u najluđim snovima. Bile smo presretne kad su nas uopće "pustili u eter". Bilo je silno uzbudljivo što smo "mi" na radiju. Svake subote slušao se Cener i čekalo prva 3 mjesta da vidimo jesmo li opet prve. Bilo je to stvarno slatko. I puno nam je značilo, nekako nam je podiglo samopouzdanje i malo smo se uozbiljile oko vježbanja i ne-kašnjenja na probe.
A titula hita godine na Terapiji i visoko drugo mjesto na listi najboljih demo bendova, u društvu sa Punčkama i Ženom, stvarno su došli kao potpuno iznenađenje! :)

Dosad ste snimili, ako sam dobro upućen, tri singla, imate dvadesetak pjesama na repetoaru a došli ste i do određene točke u snimanju albuma. Kakva je tu situacija?

Situacija je takva da snimamo polagano, ne želimo žuriti jer je sve to novo za nas i većina nas nema pojma o studijskom snimanju i produkciji. Svako nas snimanje iznenadi, neko oduševi, a neko razočara. Teško je ponekad dobiti baš onaj sound koji smo mi zamislile ili uopće objasniti što točno hoćemo. Odlučile smo snimati polako, učiti na greškama i raditi dok nismo skroz zadovoljne sa snimkama.



Negdje sam pročitao da će tema albuma biti "zagrebačka queer underground scena", a drugog "zapostavljenost čitanja knjiga". Koje su najdraže knjige članovima benda?

Harfa trave - Truman Capote, Norveška šuma - Haruki Murakami, Dnevnik - Witold Gombrowicz, Patnje mladog Werthera - J.W. Goethe, Povest o Sonječki - Marina Cvetajeva...
I naravno Marguerite Duras, Wisława Szymborska, Jeanette Winterson, Dubravka Ugrešić, Camille Paglia, ... itd

Najbolja muzika?

Captain Beefheart, Can, The Fall, Beirut, Tiger Lillies, Bach, Nyman, Tamara Obrovac, Činč-sjajan bend iz susjedstva, raznolika glazba s dušom, plesna, rock i reggae, uzbudljiva...

Najbolji koncerti?

Sigur Ros, Lambchop, Portishead, Roisin Murphy, Alanis Morissette, Manu Chao, Nick Cave, Dave Matthews, Zykopops, Arcade Fire, Tiger Lillies, Tamara Obrovac, Slayer i Schmrtzs teatar - Donji Miholjac.

Najdraža hrana?

Hobotnica svakojako, pečene trilje, povrće, žitarice, sir, pašticada s njokima, brudet i riba na gradele, školjke, rakovi i muzgavci, punjeno pile i pohano, tjestenina svakakva i zapečena, juhe guste i kiselo-ljuta, sushi, šparoge, patliđani, blitva, sirevi kozji i drugi, rajčica u svim oblicima, mladi pečeni krumpir, gravče na tavče...
Također, juha fina, topli kruh i maslac, sir, masline, riba na gradele, maslinovo ulje, blitva, kupus na bijelo, pršut i ćevap te slastice s čokoladom i još jednom čokolada.

Kakvi su planovi, osim objavljivanja albuma i svirki, od kojih je jedna 16.2. u Saxu?

Planovi su... svirati sve bolje i guštati u tome. Snimati spotove. Zdravo se hraniti.
Raditi nove hitove. Ljetovati. Reći ne stresu. Više ići u kino. Kupiti Martini bicikl.
Počistiti prostoriju u kojoj vježbamo. Dovršiti snimanje našeg prvog albuma...
[ u pol' 9 kod sabe @ Sax, 16/02/2013 ]

u pol' 9 kod sabe @ Sax, 16/02/2013

Poruka za kraj?

Dođite 16.02. u Sax!

pedja // 14/02/2013

Share    

> interwju [last wanz]

cover: Simon Bonney (Crime and the City Solution)

Simon Bonney (Crime and the City Solution)

| 30/11/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

| 21/11/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

| 17/09/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

| 04/02/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ben Ward (ORANGE GOBILN)

Ben Ward (ORANGE GOBILN)

| 30/01/2023 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*