home > portret > FAITH NO MORE - The third coming

kontakt | search |

FAITH NO MORE - The third coming

Iako ovogodišnja europska turneja Faith No More nije nazvana "The third coming" ipak joj možemo dodijeliti taj naziv s obzirom da su nakon završetka "Second coming" objavili ponovni raspad. Možda su razlike među njima teško premostive, možda su preveliki individualci koji teško nalaze zajednički jezik, ali izgleda da je to jedna strastvena on & off veza koja ipak traje i danas i zahvaljujući kojoj opet imamo priliku vidjeti Faith No More u blizini.
[ Faith No More ]

Faith No More

Faith No More danas već zasigurno možemo nazvati jednim od najutecajnijih bendova današnjice kojima se pripisuju zasluge pionira alternativnog i nu metala. Formalno su osnovani 1981. godine pod nazivom Faith No Man s vrlo izmjenivom postavom od kojih su se danas zadržali još samo bubnjar Mike Bordin, basist Billy Gould i klavijaturist Roddy Bottum, koji im se pridružuje kasnije te godine.
Nakon promenade pjevača, među kojima je bila i Courtney Love, skrasili su se sa Chuckom Mosleyem za mikrofonom, koji je otpjevao i prvijenac We care a lot i slijedeći Introduce yourself. No osebujni Mosely nije dugo trajao te je nakon niza eksapada ispraćen iz banda. Tijekom partija u čast izdavanja njihovog drugog albuma, Introduce yourself, zaspao je na stageu te je to vjerovatno bio kraj strpljenja ostatka benda prema njegovoj osebujnosti.

Na njegovo mjesto došao je Mike Patton. I to je trenutak u kojem Faith No More ulazi u novu eru. Još jedna osebujna, ali kreativna i hiperpoduktivna figura dolazi iz svog srednjoškolskog banda eksperimentalnog Mr. Bungle. Uvjet koji je Patton dao kada je prihvatio anganžman u FNM-u je bio da mu se ostavi mogućnost rada sa Mr.Bungle, koji se službeno raspao tek 2004.
Mr.Bungle, iako je tijekom svog postojanja izdao samo tri studijska albuma bio je aktivan skoro dvadeset godina, ipak je samo jedan od mnogobrojnih projekata Mike Pattona od kojih definitivno svaki zaslužuje portet za sebe.
[ Mike Patton ]

Mike Patton

No legenda kaže, da nakon što je angažiran, Mike u dva tjedna piše sve tekstove za The Real Thing, treći album FNM koji izlazi 1989. Trivija je da Mike Patton na sebi nosi Mr.Bungle majcu u spotu "Epic". The Real Thing je doveo Faith No More u fokus glazbene javnosti i donio im nominaciju za Grammy.

Sljedeći album, Angel Dust izlazi 1994. Njime Faith No More definitivno udara pečat. Eksperimentalan, kompleksan, žestok, prepun elementa raznih žanrova od metala, funka, harcorea do punka, izlazi iz bilo kakvih klasifikacija, a opet tvori savršenu cjelinu. Na njemu se našla i obrada pjesme "Easy" benda Commodores, po kojoj su možda postali globalno najpoznatiji. Slijedi album King for a Day...Fool for a Lifetime, 1995., kojim su otišli još korak dalje u definiranju svog karakterističnog zvuka. Faith No More na istom albumu mogu imati hard core stvar "Digging the Grave" i obradu Bee Gees "I started the joke" i to se nekim čudom nadovezuje i isprepliće u cjelinu.

Njihov posljednji studijski album, Album of the year, izlazi 1997. u sklopu čije promocije su FNM posjetili i Zagreb. No već tada se osjećalo da energija među članovima ne funkcionira. U travnju 1998. FNM su odsvirali svoj posljednji koncert u Lisabonu te su nakon toga objavili službeni raspad.

Vremenom FNM su jačali svoju kultnu poziciju među fanovima, ali i u nadolazećim generacijama. U međuvremenu članovi benda su radili na drugim projektima. Mike Patton je bio u Zagrebu sa svojim bendom Fantomas 2004. koji su tek maleni djelić njegovog nevjerovatnog stvaralaštva.

2009. Faith no more su objavili ponovno okupljanje u sastavu u kojem su se i raspali 1998., te su već to ljeto proveli u Europi. Svoj prvi europski koncert su održali u Brixton Academy u Londonu dan prije spektakulatnog koncerta na Downolad festivalu kojim su pokazali da svojom frenetičnom energijom i izvođačkim umijećem mogu stati ne uz bok mlađim kolegama, nego im svojim primjerom pokazati kako se to radi.
[ Faith No More ]

Faith No More

Iako su 2010. opet objavili raspad, ipak imamo sreću da je ta on&off veza opet na on. Nisu važni razlozi zašto se Faith No More ponovo udružuje i kreće na turneju, da li je to lova ili što drugo, potpuno je nebitno. Onog trenutka kad Faith No More izađu na stage počinje šou, ali takav šou koji vas ponese u potpunosti, takva energija koja vas obuzima u cijelosti. Mike Patton, kada izlazi na stage ulazi u ulogu FNM Mike-a, onog istog koji si je izlio flašu urina na glavu kojom su ga gađali iz publike tamo ranih 90-tih. Mike skače salto sa zvučnika na bubnjeve, jede vlastite vezice i uči plesati kolo (i još ponešto manje primjereno). Ne može se predvidjeti što će se dogoditi, ne možemo znati što očekivati. Faith no more je ponovo tu i ponovo blizu. Možemo ih vidjeti kao headlinere trećeg dana Belgrade Calling Festivala koji se održava od 27.-29.Lipnja u Beogradu na Ušću

Faith No More nam poručuju da donose buku i razvalit će Ušće, a imaju i nova odijela. Na nama je da im spremimo rakiju. Reunited Again!

Faith No More: The Real Thing (live at Download festival 2009)

edi // 03/06/2012

Share    

> portret [last wanz]

cover: THE CURE: Finalni zvuk

THE CURE: Finalni zvuk

| 25/10/2022 | veda |

>> opširnije


cover: BRYAN ADAMS: Nepopravljivi romantičar (2004.-2017.)

BRYAN ADAMS: Nepopravljivi romantičar (2004.-2017.)

| 08/10/2017 | veda |

>> opširnije


cover: MORRISSEY - Da li ste znali…

MORRISSEY - Da li ste znali…

| 28/09/2015 | pedja |

>> opširnije


cover: Combichrist - Furiozni industrial razbijači ponovno u Zagrebu!!!

Combichrist - Furiozni industrial razbijači ponovno u Zagrebu!!!

| 05/11/2014 | terapija |

>> opširnije


cover: Mark Lanegan - portretić

Mark Lanegan - portretić

| 15/10/2012 | edi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*