home > njuz > Predstavljen 7. ZFF

kontakt | search |

Predstavljen 7. ZFF

REKORDAN ZFF 007 - 9 FILMSKIH PROGRAMA U 6 KINO-DVORANA I 160 PROJEKCIJA

7. Zagreb Film Festival održava se od 18. do 24.10.2009. u Studentskom centru i Teatru &TD te kinima Europa, Tuškanac, Movieplex i Dokukinu Croatia. Pedesetak filmova natječe se za Zlatna kolica - u međunarodnoj konkurenciji 10 dugih, 15 kratkih i 13 dokumentarnih filmova novčanu nagradu osigurava generalni sponzor Vipnet. Jedan od 12 filmova u hrvatskoj konkurenciji Kockice nagradit će časopis BUG. Sveukupno će biti prikazano više od 90 filmova u 9 programa i rekordno više od 160 projekcija. Odvažni producenti, posvećen producentima debitantskih filmova i Omnibusi o gradovima novi su popratni programi smješteni u kino Tuškanac, a Film kao propaganda tematizira korištenje filma u političko-propagandne svrhe. Popratni programi Velikih 5, hitovi najvećih europskih kinematografija, Vip Bibijada, Matineje i Moj prvi film uspješno nastavljaju svoj festivalski život. U Zagreb stiže canneski pobjednik kratkog metra João Salaviza, britanski producenti Mike Downey i Sam Taylor, redateljica pobjednika iz Locarna Urszula Antoniak, sarajevski pobjednik Vladimir Perišić, dokumentarist Peter Kerekes te mnogi drugi.
[  ]

GLAVNI PROGRAM

'Sedmi ZFF, osim prostornog i programskog proširenja, i dalje ostaje isti - zagrebačkoj publici nudimo najbolje debitantske filmove iz prošle godine te niz kvalitetnih popratnih programa za sve uzraste i ukuse. Festival otvaramo s nevjerojatno zabavnim filmom 'Machan' Uberta Pasolinija (producenta kinohita 'Skidajte se do kraja'), o grupici muškaraca koji osnivaju rukometnu reprezentaciju kako bi pobjegli sa Šri Lanke, nastalom prema istinitom događaju kao i 'Ubio sam majku' svestranog 20-godišnjeg Xaviera Dolana koji je u Cannesu pokupio čak 3 nagrade. ZFF-ov znanac Radu Jude ('Katodna cijev', 2007.) donosi zanimljiv i veseo rad nove rumunjske kinematografije 'Najsretnija djevojka na svijetu', a 'Ništa osobno' Urszule Antoniak, u Locarnu ovjenčan s četiri nagrade, među kojima i onom za najbolji debitantski film, svakako je jedan od vrhunaca programa. Velik dio glavnog programa zauzimaju antiratni filmovi: 'Johnny Mad Dog' Jean-Stephanea Sauvairea, koji je producirao Mathieu Kassovitz (dobitnik EFA-e za 'La haine', poznatiji kao Nino iz 'Amelie'), pričom o dječjoj bandi progovara o građanskom ratu u Liberiji, 'Crnci' Z. Jurića i G. Devića, te 'Ordinary People' Vladimira Perišića s izrazitim antiratnim nabojem tematiziraju rat koji smo i sami preživjeli, a stiže nam i pobjednik Venecije, 'Libanon' Samuela Maoza. 'Bijela munja' Dominica Murphyja svojevrstan je nastavak na prošlogodišnji program Film@CRO - film je naime sniman u Zagrebu, i to baš u vrijeme 5. ZFF-a', istaknuo je glavne dugometražne naslove Boris T. Matić, direktor festivala.

'I dokumentarna lista vrvi izvanrednim naslovima: 'Kuhanje povijesti' Petera Kerekesa istražuje drugu stranu ratne povijesti - onu koja se događala u kuhinjama velikih vojski. '69' Nikolaja Viborga priča o kultnom kopenhagenskom skvotu u Domu mladih, zgradi u kojoj je davne 1910. Clara Zetkin proglasila Dan žena. Političkim aktivizmom bavi se i 'Ludi život' o bandama u Salvadoru, film zbog kojega je autor Christian Poveda kasnije i ubijen, a medijski aktivizam, autorska prava i opensource tematizira 'RIP! A Remix Manifesto'. Specijalnu projekciju imat će Koja iz Disciplin A Kitschme s filmom 'Fank - I - Lastiš Crnog Zuba'', dodao je Matić. Među kratkim filmovima svakako treba istaknuti i 'Ciao Mama' Gorana Odvorčića (izvan konkurencije) koji se u Cannesu borio s 'Arenom' Joãoa Salavize, pobjednikom Cannesa koji također stiže na festival. U hrvatskoj konkurenciji Kockice svake je godine sve više filmova pa će se ove godine za Zlatna kolica boriti 12 mladih autora.

KINO TUŠKANAC

Dva nova programa smjestila su se u kino Tuškanac. Prvi od njih, Odvažni producenti, posvećen je producentima debitantskih filmova, a ove godine predstavljamo Britance Mikea Downeyja i Sam Taylor, čiji filmovi redovito imaju premijere na svjetskim festivalima A kategorije. Publika u Tuškancu vidjet će pet debitantskih uradaka iz njihove produkcije, među kojima i film 'Kornjača: nevjerojatno putovanje', fascinantan dokumentarac o životnom putovanju kornjača, autora Nicka Stringera nagrađenog Emmyem, a Mike Downey će održati i masterclass o produkciji. Drugi program, Omnibusi o gradovima, potaknut premijerom 'Zagrebačkih priča', omnibusa o Zagrebu kroz 9 filmskih priča, u Tuškanac će donijeti dašak svjetskih metropola - Pariza, New Yorka, Tokija i Montreala, kako ih vide veliki redatelji poput F.F. Coppole, W. Allena, M. Scorsesea, M. Gondrya, J.L. Godarda i drugih. U programu je i nedavno dovršen 'New York, volim te' na kojem su radili Fatih Akin, Natalie Portman, Scarlett Johansson, Shekhar Kapur i druge zvijezde filmskog svijeta. Programi u kinu Tuškanac su besplatni.

VIP BIBIJADA

'U sedmom izdanju ZFF-a kino Europa ponovno ugošćuje Vip Bibijadu, popularni program za najmlađe posjetitelje. Od ponedjeljka do subote svaki dan u 13 sati generalni spoznor Vipnet svima osigurava besplatne ulaznice. Kvalitetna suradnja s Vipnetom očituje se ne samo u dodatnome filmskom programu, nego i u činjenici da smo u dugoj i vjernoj vezi još od prvog festivala. U Europi se, u suradnji s ambasadama i kulturnim institutima, vrte i najveći europski kino-hitovi u programu Velikih 5: 'Somers Town' britanskog art redatelja Shanea Meadowsa ('This is England'), talijanski 'Tihi kaos' s Nannijem Morettijem ('The Son's Room') u glavnoj ulozi, njemački 'Trešnjin cvijet', francuski 'Pričajte mi o kiši' Agnes Jaoui i španjolski 'Camino'. Prvi ćemo put reprizirati programe iz Europe, i to u Movieplexu: Vip Bibijada za djecu i roditelje vrtjet će se u 18 sati, a Velikih 5 u 20 sati. Dokumentarne ćemo filmove, u suradnji s Dokukinom Croatia, reprizirati upravo ondje, uz gostovanja i razgovore s autorima dokumentaristima. Na taj način želimo zagrebačkoj publici pružiti raznolik i što dostupniji program', istaknuo je Hrvoje Laurenta, izvršni direktor festivala.

MATINEJE

Matineje - u suradnji s hrvatskim distributerima nastavlja se iznimno uspješan i posjećen program premijernih hit-naslova, svakoga dana u 14 sati u kinu Studentskog centra: 'Policijski, pridjev' Corneliua Porumboiua stiže s dvije nagrade iz Cannesa, 'Julie i Julia' nas uvodi u tajne francuske kuhinje, a na programu je i novi film Kena Loacha, 'Tražeći Erica'.
[  ]

MOJ PRVI FILM

'Četvrto izdanje omiljenog programa zagrebačkih filmofila, Moj prvi film, fokusira se na španjolsku kinematografiju te će publika vidjeti debitantska ostvarenja ovih autora: Alejandra Amenábara, Julia Medema, Victora Ericea, Luisa Garcije Berlanga, Juanma Bajo Ulloa. Film kao propaganda još je jedan novi program u kojem prikazujemo filmove koji su se koristili kao propagandno sredstvo za dopiranje do širokih narodnih masa - tu ćemo vidjeti sjevernokorejski 'Dnevnik školarke', Disneyjeve propagandne crtiće, 'Trijumf volje' Leni Riefenstahl, a u Zagreb stiže i Roel Vande Winkel, autor knjige 'Svastika u filmu' koji će održati predavanje na tu temu', najavio je popratne programe Boris T. Matić.

'Zagreb Film Festival izvrstan je primjer projekta koji, zahvaljujući snažnoj ideji, upornosti i inovativnosti organizatora, svake godine postaje sve bolji i sadržajniji. Vipnet je taj entuzijazam prepoznao još prilikom njegova pokretanja te je punih sedam godina generalni sponzor festivala, kao i nekoliko popratnih programa. Tako smo i ovaj put najmlađim ljubiteljima filma osigurali treće izdanje posebnog programa dječjih filmova pod nazivom Vip Bibijada', izjavila je Andrea Blažičević, rukovoditeljica brand marketinga Vipneta.

'U sedam festivalskih dana očekujemo više od 30 tisuća gledatelja, više od 160 premijernih i repriznih projekcija, osamdesetak međunarodnih gostiju. Osim Masterclassa M. Downeya i predavanja R. V. Winkela o propagandnom filmu, u pripremi je i okrugli stol o dokumentaristima - aktivistima, te brojni koncerti i zabave. Sve informacije redovito pratite na www.zagrebfilmfestival.com', dodao je izvršni direktor Laurenta.

Zagreb Film Festival organizira istoimena umjetnička organizacija. Generalni je sponzor Vipnet, a financijski ga podržava i Ured za kulturu Grada Zagreba i Hrvatski audiovizualni centar.

promo guy // 06/10/2009

Share    

> njuz [last wanz]

cover: Diskont TV no.23 - KENSINGTON LIMA

Diskont TV no.23 - KENSINGTON LIMA

| 18/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover:

"Smrt svetu", novi singl niških dadawave legendi FIGURATIVE THEATRE

| 18/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Reinterpretacija soundtracka za SF film

Reinterpretacija soundtracka za SF film "Contact" u izvedbi Scott Lawlora

| 17/04/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover: ŠPURIJUS objavili predizborni singl

ŠPURIJUS objavili predizborni singl "Direktan prijenos" s frontmenom TBF!

| 16/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: novosadski MRT ponovno aktivni!

novosadski MRT ponovno aktivni!

| 15/04/2024 | mr x. |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*