home > njuz > Re-Akcija u Orlandu

kontakt | search |

Re-Akcija u Orlandu

RE-AKCIJA 2008.
Četvrti festival urbane kulture Udruge mladih Orlando (1.7.-1.9.2008.)

Udruga mladih Orlando već četvrtu godinu u ljetnim mjesecima organizira svoj festival urbane kulture koji je nazvan Re-Akcija. U sklopu tog festivala Orlando svim mladim Dubrovčanima, ali i svim drugima koji u Dubrovniku borave tijekom srpnja i kolovoza, nudi uvid u stremljenjima u urbanoj kulturi Hrvatske, okolnih zemalja, ali i cijelog svijeta. Uz razne koncerte, oko kojih se podiže i najviše pompe, Orlando tijekom Re-Akcije organizira i filmske projekcije, izložbe fotografija, kazališne predstave i performanse, noći poezije, radionice i razne druge događaje. Program Re-Akcije 2008. sastavljen je na način da se vodilo računa o različitim interesima mladih ljudi, a nadamo se kako smo uspjeli ovaj festival napraviti zanimljivim. Ono što bi posebno željeli istaknuti kao novost za ovu godinu da će u realizaciji Re-Akcije Orlandu tijekom ljeta pomagati i volonteri iz raznih udruga iz drugih gradova Hrvatske, a na taj način nastavljamo širiti suradnju među sličnim organizacijama.
Kako bi se lakše predstavio cjelokupni program Re-Akcije 2008., njega možemo podijeliti na nekoliko segmenata: glazbeni, filmski, izložbeni, kazališni, radionice i ostali program.

Glazbeni program Re-Akcije 2008.

Ono što sigurno skreće najviše pozornosti na Re-Akciju su koncerti na otvorenoj pozornici, takozvanoj livadici iznad samih prostorija koje koristi Udruga mladih Orlando. Prošlih godina na livadici smo ugostili Eda Maajku, Jinxe, Darkwood Dub i druge izvođače, a za ovogodišnju Re-Akciju najavljujemo nekoliko zanimljivih koncerata na otvorenom.
Vjerojatno najveći koncert koji će se održati na livadici je onaj vinkovačke grupe Majke (21.7.). Majke su, predvođene karizmatičnim Goranom Baretom, sigurno jedan od značajnijih rock-sastava od osamostaljenja Hrvatske. Nakon nekoliko odličnih albuma uslijedila je stanka u radu ovog sastava, a prije godinu-dvije Majke su se opet okupile i praše odličan rock'n'roll, a dubrovačka prilika će ih u živo imati priliku vidjeti nakon gotovo desetogodišnje pauze od koncertovanja u Dubrovniku. Zajedno s njima nastupiti će i dubrovačka grupa Gruhak.
Uz Majke, na livadici će nastupiti i Laka (1.8.). Elvir Laković Laka bio je predstavnik BiH na ovogodišnjem Eurosongu, a svojom pjesmom "Pokušaj" oduševio je sve one koji su ga gledali i jasno dao do znanja da on na ovakvo natjecanje i ne spada. Laka je početkom godine objavio i svoj prvi album "Zec", a pjesme s njega u izvedbi Lake, njegove sestre Mirele i odličnog benda koji ga prati na nastupima. Uz Laku na ovom koncertu nastupiti će i dubrovački Valetudo koji sprema svoj drugi album.
Od stranih izvođača koji će nastupiti na livadici izdvajamo i grupu New York Ska-Jazz Ensemble (18.8.). Ovoj grupi neko veliko predstavljanje nije potrebno jer je sve sadržano u njihovom imenu. Odlični jazz glazbenici iz New Yorka prije više od 10 godina odlučili su napraviti projekt koji će svirati ska glazbu, a iz tog projekta izrodio se bend koji je objavio 8 studijskih albuma, a u Orlandu nastupaju u sklopu europske turneje kojom promoviraju svoj posljednji album naziva "Step Forward".
Iako je teško izdvajati bilo koga od izvođača koji će nastupiti na Re-Akciji, ova tri koncerta nešto su što ovogodišnji festival izdvajaju u odnosu na dosadašnja izdanja Re-Akcije, no "ostali" koncerti koji će se održati u klubu Orlando također privlače pozornost. Njih ćemo predstaviti kronološkim redom kojim će se održavati.
Prvi koncertni nastup na Re-Akciji 2008. imati će vojvođanska grupa Oružjem protivu otmičara (5.7.). Radi se o grupi koju smo već vidjeli u Orlandu, grupi koja je u svojoj dugoj karijeri mnoge obožavatelje stekla odličnim pop-rock izričajem na tragu britanskih grupa te grupi koja promovira svoj novi album "Znaš ko te pozdravio?".
Jedan od izvođača koje smo također do sada imali priliku vidjeti u Orlandu je američki hip-hoper Dälek (12.7.) koji glasi kao jedan od zanimljivijih underground hip-hop izvođača na svijetu. Njegov posljednji album, "Abandoned Language", mnogi renomirani svjetski glazbeni časopisi i internetski portali proglasili su jednim od zanimljivijih albuma u 2007. godini. Nakon Däleka, svoj koncert će održati francuska grupa Zozophonic Orchestra (15.7.). Radi se o grupi koja svira blues pomiješan s francuskom tradicijskom glazbom, a zanimljivo je kako su nedavno predstavljali Francusku na smotri svjetskih blues sastava koji se održao u New Orleansu. Zagrebačka Analena (19.7.) jedan je od nekolicine domaćih sastava koji se probio van granica Hrvatske. Nakon promjene u članstvu benda i kratke pauze, ovo će biti prilika da Dubrovčani vide i čuju kako zvuči novi materijali kojeg Analena sprema za novi materijal koji bi trebao izaći na jesen.
Mlada dubrovačka grupa Embassy 516 (26.7.) u nekoliko svojih dosadašnjih nastupa oduševila je dubrovačku publiku, a ovo će biti njihov prvi samostalni koncert u Orlandu. Francuzi iz grupe Los Tres Puntos (28.7.) u Dubrovnik donose daj ska-punk glazbe na koje smo navikli u dosadašnjim izdanjima Re-Akcije. Los Tres Puntos je 10-člana grupa koja dobar dio svog zvuka bazira na upečatljivoj brass sekciji koja zajedno s eksplozivnim punk rifovima stvara podlogu za odličnu zabavu. Grupa Six Pack (9.8.) iz Srbije najbliža je pop-punk stilu, a posljednjih nekoliko godina Six Pack je stekao veliki broj obožavatelja na području cijele bivše Jugoslavije. Ovo će biti njihov prvi dubrovački nastup na kojem će predstaviti i novi materijal-obrade velikih svjetskih hitova iz osamdesetih u punk maniri. Grupa Trankilesha (16.8.) još jedna je francuska grupa, ali ovaj put radi se o isključivo brass orkestru od 15-ak članova. Tijekom dosadašnjih Re-Akcija imali smo priliku vidjeti nekoliko sličnih francuskih brass orkestara koji su svaki put napravili odličnu zabavu, a tako će, nadamo se, biti i ovaj put. Zagrebačka Lollobrigida (23.8.) i njena pjevačica Ida Prester posljednjih nekoliko godina skrenuli su pažnju na sebe. Lollobrigida je nedavno objavila i svoj drugi album "Lollobrigida Inc.", a u Dubrovnik cure (i dečki) dolaze nakon nastupa na Exitu, Szigetu i drugim vodećim festivalim u regiji. Posljednji koncert na ovogodišnjoj Re-Akciji rezerviran je za Mađare iz grupe Korai Öröm (30.8.). Riječ je o jednoj od poznatiji mađarskih etno grupa koja tradicijsku glazbu izvodi uz miks s elektronskim ritmovima.
Uz ove koncerte još su u planu dva koncerta na kojima će nastupiti maldi dubrovački bendovi.

Filmski program Re-Akcije 2008.

Od početka Re-Akcije naša je ideja biti predstavljati različite filmske festivale iz Hrvatske i okolnih zemalja, a ne stvarati još jedan filmski festival kojih ionako trenutno možda ima i previše. Ovogodišnji filmski program Re-Akcije sigurno nosi retrsopektiva filmova s Festivala dokumentarnog rock filma (22.-25.7.). Ovaj vinkovački festival jasno je definiran u svojem programu, a u Dubrovniku će se, u četverodnevnoj retrospektivi filmova s dosadašnjih izdanja DORF-a predstaviti će se najuspješniji filmovi uključujući one o Edu Maajci, grupama Babmi Molesters i Obojeni progrem te mnogi drugi filmovi. Uz DORF, novi festival koji će se predstaviti u Dubrovniku je Liburnia Film Festival (19.8.-21.8.). Ovaj opatijski festival hrvatskog dokumentarnog filma do sada je doživio već 5 izdanja, a u Dubrovniku će se u trodnevnom programu predstaviti pobjednici dosadašnjih izdanja Liburnia Film Festivala. Revija Amaterskog Filma (5.8.) redoviti je gost Re-Akcije, a s jednog od zanimljivijih hrvatskih festivala prikazati ćemo najuspjeli radove s ovogodišnjeg, devetog po redu izdanja RAF-a. Tabor Film Festival (8.7. i 27.8.) svojim programom "Tabor Invazija" diljem Hrvatske predstavlja različite programe s ovog festivala kratkog filma. Mi ćemo imati priliku gledati filmove kanadskog redatelja Frederic Backa te Hilary Harrisa iz SAD-a.
Sve retrospektive filmskih festivala održati će se na livadici, a uz ovaj program u danima kada nema definiranog programa Re-Akcije ispred kluba Orlando prikazivati će se Orlandova kinoteka s izborom kultnih, dokumentarnih, eksperimentalnih i drugih filmova koji zaslužuju našu pozornost.

Izložbeni program Re-Akcije 2008.

Jedan od temelja Re-Akcije od samih njenih početaka su izložbe fotografija. Kada je Udruga mladih Orlando počela s ciklusom izložbi fotografija, u Dubrovniku nije bilo prostora u kojem bi se kontinuirano te izložbe odvijale, a niti ovogodišnja Re-Akcija neće proći bez odličnih izložbi. Izložba koja otvara samu Re-Akciju 2008. zove se "Motivi Re-Akcije 2005.-2007." (otvaranje 1.7.), a na toj će se izložbi predstaviti nekoliko "domaćih", Orlandovih fotografa s motivima koncerata, predstava i drugih stvari koje su se odvijale na prva tri izdanja festivala Re-Akcija. Uz tu izložbu svojim radovima predstaviti će se i Mario Cigić (9.7.), Tatjana Vuković (27.7.), Dražen Shejbal (4.8.) i Vedran Levi (12.8.), a cjelokupni izložbeni program još nije do kraja definiran te ćemo vas o njemu obavjestiti uskoro. Treba naglasiti i kako ćemo nastaviti odličnu suradnju s Narodnom knjižnicom Dubrovnik pa će svaka od ovih izložbi, nakon postavljanja u klubu Orlando, biti postavljena i u prostorijama Narodne knjižnice.

Kazališni program Re-Akcije 2008.

Kazališni program ovogodišnje Re-Akcije nije do kraja definiran radi usklađivanja termina s predstavama na Dubrovačkim ljetnim igrama, ali poznato je kako će u sklopu Re-Akcije svoju predstavu "U rukama prah" izvesti Studentski teatar Lero (24. i 25.8.) s kojim Udruga mladih Orlando već dugo kvalitetno surađuje. Dogovorene su i predstave "Play Dundo" , nastalu prema Držićevom "Dundo Maroju" koju su postavili zagrebački srednjoškolci, a na Festivalu kreativnosti u San Remu ova je predstava osvojila prvo mjesto. Isto tako, vidjeti ćemo i prestavu "Lukrecija" u izvedbi studenata Filozofskog fakulteta u Zagrebu koja je osvojila glavnu nagradu na Festivalu hrvatskih kazališnih amatera u Kastvu. Predstave "Play Dundo" i "Lukrecija" režirale su Dubrovkinje Vesna i Mira Muhoberac, a točne termine ovih predstava ćemo uskoro objaviti, baš kao i sve detalje oko još tri predstave oko kojih još nismo uskladili sve detalje.

Radionice u sklopu Re-Akcije 2008.

Jedna od važnijih stvari svakog festivala Re-Akcija su radionice na kojima mladim Dubrovčanima i tijekom ljeta želimo dati priliku da se kreativno izražavaju u područjima za koje pokazuju interes. Tako smo i ovog ljeta pripremili više zanimljivih radionica koje ćemo predstaviti kronološki.
Radionica videa, snimanja i montaže (početak 10.7.) -
Radionica tradicijske glazbe (početak 20.7.) - voditeljica radionice Tatjana Bijelić sve će zainteresirane glazbenike učiti kako nastaju tradijske pjesme, odnosno način sviranja "po sluhu", bez nota, kakav se godinama razvijao po cijelom svijetu.
Radionica borbenih robota (početak 27.7.) - kako napraviti robota i "natjerati" ga da se bori s drugim robotima pokazati će nam ZG-robotičari Ivan Lesh i Vedran Relja.
Udaraljkaška radionica (početak 1.8.) - sviranje afričkih djembe-a i drugih udaraljki posljednjih godina uzima sve više maha po cijelom svijetu. Voditelj radionice Nenad Kovačić, koji je djembe svirao i u srcu Afrike, polaznike će učiti osnovnim, ali i naprednim ritmovima.
Radionica sviranja gitare (početak 10.8.) - voditelj radionice Jurica Jelić neće pokazivati "klasično" sviranje gitare, već polaznicima teoretski i u praksi pokazati kako se gitara svira u raznim tonalnim sustavima te tehnike sviranja fretless gitare.
Radionica dekoriranja UV bojama (početak 14.8.) - slikanje bojama vidljivim pod UV zrakama i namještanje UV rasvjete da sve bude vidljivo nešto je što će nam pokazati udruga Mars Room.
Radionica video-aktivizam (početak 20.8.) - Snimanje priloga, montaža, kako napraviti novinarsku priču tema je radionice koju vodi udruga Filmaktiv iz Pule.

Ostali program Re-Akcije 2008.

Od ostalog programa tijekom dva mjeseca Re-Akcije 2008. izdvojili bismo tri večeri poezije: Marko Tomaš iz Splita će se predstaviti 13.7., Zagrepčanin Milan Fošner 3.8., a tijekom kolovoza svoju poeziju će čitati i Ljubo Grgurević. Osim toga, predstaviti ćemo stripove u izdanju Dubrovčanina Danijela Obrovca (6.7.), a tu su i mnogobrojne DJ večeri od kojih izdvajamo programe splitskih Dj-a D-Gree (15.8.), Rea (7.8.), osječke skupine Gelipters (31.7.) te Riječana Neša i Alena (14.8.). U svim danima kada nije definiran program glazbu će puštati mnogoborjni Orlandovi DJ-i, a posebno moramo istaknuti programe The Sound Of The Eighties...And More DJ-a Denisa Vega koji su na programu 10.7. i 22.8.

Kratki kronološki program Re-Akcije 2008.

01.07./utorak - Otvaranje izložbe fotografija: MOTIVI RE-AKCIJE 2005.-2007.
05.07./subota - Koncert: ORUŽJEM PROTIVU OTMIČARA
06.07./nedjelja - Predstavljanje stripova STRANCI U NOĆI i SPAWN
08.07./utorak - TABOR FILM FESTIVAL: TABOR INVAZIJA
09.07./srijeda - Otvaranje izložbe fotografija MARIA CIGIĆA
10.07./četvrtak - Početak radionice videa, snimanja i montaže
THE SOUND OF THE EIGHTIES..AND MORE
12.07./subota - Koncert: DALEK
13.07./nedjelja - Večer poezije: MARKO TOMAŠ
15.07./utorak - Koncert: ZOZOPHONIC ORCHESTRA
19.07./subota - Koncert: ANALENA
21.07./ponedjeljak - Koncert: MAJKE + GRUHAK
22.07./utorak - Početak radionice tradicionalne glazbe
FESTIVAL DOKUMENTARNOG ROCK FILMA
23.07./srijeda - FESTIVAL DOKUMENTARNOG ROCK FILMA
24.07./četvrtak - FESTIVAL DOKUMENTARNOG ROCK FILMA
25.07./petak - FESTIVAL DOKUMENTARNOG ROCK FILMA
26.07./subota - Koncert: EMBASSY 516
27.07./nedjelja - Početak radionice izrade borbenih robota
Otvaranje izložbe fotografija TATJANE VUKOVIĆ
28.07./ponedjeljak - Koncert: LOS TRES PUNTOS
31.07./četvrtak - DJ večer: GELIPTERS
01.08./petak - Koncert: LAKA + VALETUDO
Početak udaraljkaške radionice
02.08./subota - DJ večer: DJ BRAT BATA
03.08./nedjelja - Večer poezije: MILAN FOŠNER
04.08./ponedjeljak - Otvaranje izložbe fotografija DRAŽENA SHEJBALA
05.08./utorak - REVIJA AMATERSKOG FILMA
07.08./četvrtak - DJ večer: DJ REA
09.08./subota - Koncert: SIX PACK
10.08./nedjelja - Početak radionice sviranja gitare
12.08./utorak - Otvaranje izložbe fotografija VEDRANA LEVIJA
14.08./četvrtak - Početak radionice dekoriranja UV bojama
Dj večer: DJ Nešo, DJ Alen
15.08./petak - DJ večer: DJ D-Gree
16.08./subota - Koncert: TRANKILESHA
18.08./ponedjeljak - Koncert: NEW YORK SKA-JAZZ ENSEMBLE
19.08./utorak - LIBURNIA FILM FESTIVAL
20.08./srijeda - početak radionice vide-aktivizma
LIBURNIA FILM FESTIVAL
21.08./četvrtak - LIBURNIA FILM FESTIVAL
22.08./petak - THE SOUND OF THE EIGHTIES...AND MORE
23.08./subota - Koncert: LOLLOBRIGIDA
24.08./nedjelja - Studentski teatar Lero: U RUKAMA PRAH
25.08./ponedjeljak - Studentski teatar Lero: U RUKAMA PRAH
27.08./srijeda - TABOR FILM FESTIVAL: TABOR INVAZIJA
30.08./subota - Koncert: KORAI OROM
31.08./nedjelja - ZAVRŠNI TULUM

promo guy // 17/06/2008

Share    

> njuz [last wanz]

cover:

"Slijepi duh" u akustičnoj izvedbi bjelovarskog kantautora Fyu

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Riječki Jonathan objavili dugoočekivani album

Riječki Jonathan objavili dugoočekivani album "Everyone Else Is OK"

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover:

"Supercluster" novi singl i video THOT

| 25/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover:

"Broken Beauties" improvizirani dark-jazz dueta LIL

| 24/03/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Kad imamo mirne glave" novi album TIDAL PULL

| 22/03/2024 | promo guy |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*