home > koncert > Majke (Vinkovci) + Gruhak (Dubrovnik) 21.07.2008. Orlando, Dubrovnik

kontakt | search |

Majke (Vinkovci) + Gruhak (Dubrovnik) 21.07.2008. Orlando, Dubrovnik

DUBROVNIK,ORLANDO: MAJKE - FANTASTIČNA VATRA VIŠE NE GORI

Mjesto radnje - livadica iza kluba Orlando.
Vrijeme radnje - vrući ponedjeljak 22 h.
Tu se okupilo jako puno ljudi, uglavnom u majicama Iron Maiden, Led Zeppelin, jedan Misfits. Krasan ambijent u borovini, ako malo poskakujete digne se strašna prašina, dva šanka i jaaako topla piva zbog nedostatka frižidera. Atmosfera prava rockerska, godišta miješana.
Predgrupa Majkama lokalni miljenici Gruhak. Gruhak znam po svirkama u lokalnim birtijama, gdje nam uljepšavaju puste dubrovačke zime. Uglavnom sviraju obrade starih rock klasika, tipa Zeppelina ili grupe Time, a ponekad i svoje stvari koje zvuče otprilike kao lošija verzija rock klasika. No često budu u stvarno dobroj formi i s lakoćom ubace publiku u bluzersko raspoloženje (mene s onom "nikad se neeeću vratit u svoj rodni graaad…"), a bebasto slatki pjevač redovito baca žene u ekstazu s onom od Zeppelina "ahah ah ah ah aaaaaaah", pa kad na kraju pjesme kaže: Hvala vam, one misle: Ne-ne, hvala TEBI.
Uglavnom, ako vas put nanese u Dubrovnik i sviraju Gruhak, pogledajte ih. Nećete požaliti.
Sada su svirali 40-tak minuta i bili u vrlo blijedom izdanju. Ne znam je li to strah od veće pozornice ili naprosto loš dan, ali su me zabavili previše puta do sada da bih im to zamjerila.
Onda kratka pauza, pa Majke.
[ majke ]

majke   © lola

Svi mi imamo bar nekoliko bendova koje jako volimo, a nikada nismo ni nećemo imati priliku vidjeti ih uživo na vrhuncu njihove stvaralačke moći i u vremenu koje im pripada. Ali Majke sam imala čast gledati u upravu tom trenutku njihove karijere.
U periodu njihovih Razum i bezumlje i Razdor albuma, Majke su bile veličanstvena koncertna atrakcija. Netom prije toga je kritična masa vinkovačkih pametnih klinaca iz lokalne birtije odrasla i svoju depresiju i očaj pretočila u kreativnu energiju, te je tako nastala cijela underground scena, čiji su dio bile i Majke. Toliko smo se dobro provodili tada da me i danas pali vinkovački naglasak.
U to su vrijeme Majke postale gotovo kućni bend u Jabuci, svirali su na svadbama naših prijatelja, vidjeli smo gomile njihovih koncerata i nikada nam nije bilo dosta. Bare je tada bio zgodan frajer i, ono što se kasnije pretvorilo u ovisničko baljezganje i padanje po stageu, tada je bila karizma i neprikosnoveni cool.
[ majke ]

majke   © lola

Majke su prestale biti omiljeni bend negdje u doba Vrijeme je da se krene, kada su počeli svirati u velikim dvoranama, a ulaznica za koncert je dosegla 50 kuna. Bareta smo tada u Jabuci viđali uglavnom kako u nesvijesti leži na terasi.
Povratnički koncert u Dubrovniku, započeli su s Krvarim od dosade. I u tih nekoliko prvih trenutaka zvučali su kao nekada, a mene su obuzele radosne misli: možda ipak bude dobro, možda se iznenadim, zaprepastim, možda odsviraju nezaboravan koncert, možda padnem u trans od sreće… A onda je crko razglas.
[ majke ]

majke   © lola

Brzo su uspjeli riješiti probleme sa zvukom, ali iluzija popraćena nostalgičarskim ludilom me do tada nepovratno napustila.
Samo sam ravnodušno mogla pratiti kako se nizaju mnoge od onih pjesama koje smo voljeli, ali bez trunke one davne magije. Zbunjen i ošamućen - bez one sirove, nebrušene energije, '89. se stvarno dogodila (no shit), Ja sam budućnost - rutinski, A ti još plačeš - neuvjerljivo, a onda Budi ponosan za koju sam znala da će biti najpraviji pokazatelj stvarnosti. Jako sam voljela tu pjesmu i način na koji su je Majke izvodile uvijek je bez greške stvarao potpunu euforiju. Kada bi Bare nakon očajničkog, tihog nabrajanja "ne vjerujem u ono što je daleko od mene, jer ubija vrijeme…", zastao, zadržavajući napetu tišinu koja je zaglušna u dvorani punoj ljudi, u savršeno odmjerenom trenutku vremena, a prije onog finalnog "Budi ponosan!", od toga se ježila koža i dizale se dlake na potiljku.
Ali ne više. Sada je to samo još jedna pjesma.
[ majke ]

majke   © lola

Najviše entuzijazma je kod publike izazvala Vrijeme je da se krene. Što je, nažalost, predvidivo kao i cijeli ovaj koncert. Jel' trebam još reći i da je Bare negdje izgubio i svoju famoznu sceničnost, svu onu mahersku gestikulaciju i posrtanja po kojima je bio prepoznatljiv, jednom riječju, sve ono zbog čega je bio jedan od najkarizmatičnijih frontmena na ovim prostorima.

Koncert je završio nešto iza ponoći. Bisa nije bilo, pretpostavljam zbog ograničenog vremena do kojeg se može bučiti na ovom prostoru.
Samo da ne bi bilo da sam previše kritična, pitala sam nekoliko ljudi, za koje znam da imaju s čim usporediti, kako im se svidio koncert. Svi su otprilike rekli isto - Majke su prošlost.
[ majke ]

majke   © lola

Pa dobro, nove generacije će na CD-u čuti da su Majke bile dobar bend, ali nikad neće saznati koliko dobar bend. Ja ću k'o svaki iritantni nostalgičar reći: "Majke su stvarno bile dobar bend", a oni će nestrpljivo odgovoriti: "Znam, imam doma CD".
Ali ima i gorih stvari u životu.

lola // 25/07/2008

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*