home > njuz > RE-AKCIJA 2011. - sedmi festival urbane kulture

kontakt | search |

RE-AKCIJA 2011. - sedmi festival urbane kulture

Udruga mladih Orlando i ove godine organizira svoj festival urbane kulture Re-Akcija. Ovogodišnji, sedmi po redu, festival tradicionalno se održava tijekom srpnja i kolovoza u prostorijama koje koristi Udruga mladih Orlando (stara bolnica, budući sveučilišni kampus, 500-ak metara od stare gradske jezgre), a kao i tijekom svih prethodnih Re-Akcija i ove se godine program sastoji od koncerata, izložbi, filmskih projekcija, predavanja, radionica, DJ nastupa i drugih različitih programa…

Ovogodišnji glazbeni program nudi nekoliko stranih gostovanja predvođenih američkom grupom Xiu Xiu. Tu su i zanimljiva imena iz Hrvatske, okolnih zemalja te nastupi dubrovačkih grupa.

Glazbeni program Re-Akcije 2011:

07.07. * KVINSI JONES: Tribute To Queens Of The Stone Age (Dubrovnik)
09.07. * ZOZOPHONIC ORCHESTRA (Francuska)
14.07. * KANDŽIJA (Osijek)
21.07. * VLASTA POPIĆ (Varaždin) + FELON (Zagreb)
23.07. * OVERFLOW (Koprivnica)
05.08. * FATHER (Rijeka)
06.08. * PADRE (Rijeka)
09.08. * XIU XIU (SAD)
13.08. * LES SKALOPES (Francuska)
16.08. * THREESOME (Srbija)
20.08. * CONSOLIDATE (Dubrovnik)
27.08. * PODNE ROGATO (Dubrovnik)


Još jednom naglašavamo kako će se uz glazbeni program tijekom Re-Akcije 2011. odvijati raznoliki filmski, scenski i izložbeni program…

Detaljniji opis koncerata:

07.07. * KVINSI JONES: Tribute To Queens Of The Stone Age
Skupina dubrovačkih glazbenika za ovu priliku okupljenih pod imenom Kvinsi Jones na otvorenoj pozornici Udruge mladih Orlando odsvirat će veliki dio repertoara grupe prvo desetljeće 21. Stoljeća.

09.07. * ZOZOPHONIC ORCHESTRA (Francuska)
Ovaj blues/jazz/roots grupa ili 'urban country music' (tako sebe vole zvati) jedan je od francuskih sastava koji vole svirati u Istočnoj Europi. Ove godine po treći put posjećuju ovaj dio svijeta, a ovo će biti i njihov drugi nastup u Orlandu. Svi oni koji su bili na nekom od njihovih koncerata znaju da su Manouche, Fred, Etienne i Jean vrhunski glazbenici koji stvaraju odličnu atmosferu, a oni koji nikada nisu gledali Zozophonic Orchestra trebali bi to što skorije napraviti. Inače, Zozophonic Orchestra na ovoj turneji promoviraju svoj novi album koji se zove "Dream Catcher".
http://www.myspace.com/zozophonicorchestra

14.07. * KANDŽIJA (Osijek)
Osječki raper Kandžija jedan je od predvodnika nove hrvatske hip-hop scene. Ime je izgradio nastupajući kao freestyler na raznim priredbama, a nastupao je diljem cijele Hrvatske kao i regije. Svojim prvim albumom, "Narodnjaci", skrenuo je pažnju šire javnosti na svoj rad, a nedavno je objavio i drugi album koji nosi naziv "Koktel od rakije". Ovog ljeta Kandžija nastupa na mnogim festivalima, a u Orlando dolazi praktično izravno s Exita. Inače, na svom prvom dubrovačkom koncertu Kandžija će nastupiti uz pratnju benda.
http://www.myspace.com/kandzija

21.07 * VLASTA POPIĆ (Varaždin) + FELON (Zagreb)
Vlasta Popić mladi je bend koji je u proteklih godinu dana na neki način obilježio hrvatsku 'underground' glazbenu scenu. Od objavljivanja svojeg EP-a "Najjača ultimativna mašina za ubijanje" ovaj new wave punk/indie pop bend je puno nastupao diljem cijele Hrvatske, a otvarali su koncerte bendovima poput Goribora, Repetitora i drugih. Vlasta Popić neki uspoređuju sa Sonic Youth, drugi sa Šarlo Akrobatom, ali jasno je kako se radi o bendu o kojem bi se sljedećih godina još dugo trebalo pričati.
Felon je grupa okupljena oko kantautora Denisa Kataneca. Za sebe kažu kako sviraju neku mješavinu americane, pop-folka i indie glazbe, a kao i Vlasta Popić iza sebe imaju dosta nastupa, a često ove grupe i nastupaju zajedno (što i nije čudno kada se zna kako su članovi grupe Vlasta Popić na neki način 'prateći bend' Kataneca u Felonu). Felon je do sada objavio dva izdanja: "August EP" i "Jasno, nečujno, a suviše glasno" koja se mogu besplatno downloadati na njihovoj bandcamp stranici.
http://www.myspace.com/vlastapopic
http://www.myspace.com/felonzg
http://felon.bandcamp.com

23.07. * OVERFLOW (Koprivnica)
Overflow je grupa koju ne treba previše predstavljati. Radi se o vjerojatno najboljoj punk grupi u Hrvatskoj koja se ove godine vratila sjajnim studijskim albumom "Hit Me" koji je oduševio kritiku, ali i publiku. Nakon što su karijeri 'oživjeli' albumom "Live At...Parties" iz 2006. godine, "Hit Me" je pokazao kako se u grupi iz Koprivnice krije još puno energije, a to oni najbolje pokazuju na koncertima. Njihov nastup na nedavno održanom InMusic Festivalu pokazao je kako se mogu nositi i s velikim pozornicama, a Orlandova pozornica već je nekoliko puta ugostila Overflow te se može očekivati pravi punk spektakl.
http://www.overflow-tv.com

05.08. * FATHER (Rijeka)
Stari Orlandovi prijatelji vraćaju se na 'mjesto nesreće'. Za Father se može reći kako se radi o ponajboljoj metal grupi iz Hrvatske, a međunarodni uspjesi koje je ova grupa imala dovoljno govore u prilog toj tvrdnji. Još od objavljivanja svojeg prvog albuma "Inspirita" 2005. godine Father je skretao pozornost na sebe, a pravi je uspjeh doživljen s prošlogodišnjim "One Eon" albumom. Taj je album između ostalih toplo preporučio Bruce Dickinson, pjevač grupe Iron Maiden kao jedan od zanimljivijih novijih metal izdanja, a i poznati svjetski mediji poput Metal Hammera, Big Cheese i drugih su se pozitivno izjasnili o radu grupe Father.
http://www.fatherband.com

06.08. * PADRE (Rijeka)
Padre je, kako bi se i iz imena grupe moglo zaključiti, alter ego grupe Father. Padre je projekt u kojem Fatherovci sviraju obrade grupa od devedesetih godina naovamo. Na njihovom repertoaru se nalaze pjesme sljedeićih grupa: Tool, Slipknot, Incubus, Foo Fighters, Sistem Of A Down, Metallica, The Ramones, Alice In Chains, Rage Against The Machine, Franz Ferdinand, The White Stripes, Nirvana, Red Hot Chili Peppers i mnogih drugih. Zabava je zagarantirana.

09.08. * XIU XIU (SAD)
Xiu Xiu (čita se 'žu žu') najveće je ime ovogodišnje Re-Akcije. Osnovani 2002. godine od strane kantautora Jamie Stewarta, ova grupa od samog početka svojeg djelovanja skreće pažnju na sebe. Od početka karijere, prvog albuma "Knife Play" iz 2002. godine Xiu Xiu su vjerni američkom izdavaču Kill Rock Stars za koji su objavili sva dosadašnja izdanja pa i posljednji "Dear God, I Hate Myself" kojeg promoviraju tijekom ove turneje u sklopu koje će posjetiti i Dubrovnik.
Teško je opisati glazbu koju Xiu Xiu izvode. Netko ih je jednom nazvao eksperimentalnim pop-art rock bendom. U cijelu tu mješavinu moglo bi se ubaciti i malo elektronike, ali i cabaret nastupa i onda bi se približno moglo dobiti ono što Xiu Xiu izvode. Miljenici zagrebačke publike (nastupili su nekoliko puta u zagrebačkim klubovima) po prvi put dolaze u Dubrovnik i to bi mogao biti koncert za pamćenje.
http://xiuxiu.org
http://www.myspace.com/xiuxiuforlife

13.08. * LES SKALOPES (Francuska)
Još od prvog izdanja festivala Re-Akcija traje suradnja Orlanda s francuskom organizacijom AOLF. Ti su Francuzi 2005. godine Dubrovnik posjetili u sklopu 'Projecta Kocovo', a tada su Orlandovu publiku oduševili nastupi četiri francuska dub-ska benda. Uz Joke, Duberman i Fizcus?! tada su nastupili i Les Skalopes koji se sada ponovo vraćaju u Dubrovnik. Ovaj ska-punk bend na svojoj istočnoeuropskoj turneji promovira novi album pod nazivom "Ya Vendra Mi Turno" i na taj način nastavlja tradiciju nastupa francuskih ska izvođača tijekom Orlandovog ljeta.
http://www.skalopes.com
http://www.myspace.com/lesskalopes/music

16.08. * THREESOME (Srbija)
Threesome su surf trojac koji su u posljednjih godinu dana 'isplivali' kao jedno od zanimljivijih novih imena s ovih prostora. Pobijedili su na prošlogodišnjem Demo Festu u Banja Luci (taj festival okuplja najveći broj demo grupa s prostora bivše Jugoslavije), a beogradska nezavisna izdavačka kuća SuperSizeShe im je objavila sjajni EP "Threesome". Mnogi ovu grupu uspoređuju s ranim izdanjima The Bambi Molesters, a koncertni nastupi ovog trojca naprosto nose sve pred sobom jer doslovno pucaju od energije. Threesome za kraj godine najavljuju i svoj prvi album, a prije toga po prvi put 'odrađuju' i nešto veću turneju po regiji u sklopu koje posjećuju i Dubrovnik.
http://www.myspace.com/threesomerules

20.08. * CONSOLIDATE (Dubrovnik)
Dubrovnik dugo vremena ima povijest hard core/numetal grupa, a posljednjih nekoliko godina taj žanr predvodi grupa Consolidate. Ova grupa iza sebe ima već dosta nastupa i vjernu publiku, a uz autorske pjesme često izvode i obrade svjetskih žanrovskih kolega.

27.08. * PODNE ROGATO (Dubrovnik)
Iako s relativno kratkim stažom, ova grupa već ima zavidnu fanovsku bazu u Dubrovniku. To nije ni čudno kada se zna kako su članovi grupe Podne rogato posljednjih godina svirali u velikom broju metal/rock bendova, a za sam početak su se predtavili na sjajan način - na premijernom koncertu koji se u travnju dogodio u Klubu Orlando, Podne Rogato su posjetiteljima dijelili i demo album.
http://www.facebook.com/pages/Podne-Rogato/171507482873967?ref=ts

promo guy // 06/07/2011

Share    

> njuz [last wanz]

cover:

"Centaurus A Galaxy", još jedan video s hvaljenog albuma KING UBU

| 18/04/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Diskont TV no.23 - KENSINGTON LIMA

Diskont TV no.23 - KENSINGTON LIMA

| 18/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover:

"Smrt svetu", novi singl niških dadawave legendi FIGURATIVE THEATRE

| 18/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Reinterpretacija soundtracka za SF film

Reinterpretacija soundtracka za SF film "Contact" u izvedbi Scott Lawlora

| 17/04/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover: ŠPURIJUS objavili predizborni singl

ŠPURIJUS objavili predizborni singl "Direktan prijenos" s frontmenom TBF!

| 16/04/2024 | promo guy |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*