home > njuz > 10 godina dokumentarca "Koprivnica pleše pogo"!

kontakt | search |

10 godina dokumentarca "Koprivnica pleše pogo"!

[  ]

Eto već je deset godina prošlo, pa čak i tri mjeseca više, od te famozne večeri početkom ljeta kada je koprivnička Kuglana bila puna emocija i ljubitelja žešćeg zvuka. Prisjetimo se, te večeri je održana projekcija dokumentarnog filma "Koprivnica pleše pogo", a nakon emitiranja filma buran aplauz okupljenih samo je bio uvod u legendarni koncert na kojem je nastupilo čak sedam lokalnih bendova i trajao je do zore. Oni koji su ostali do kraja kunu se da šanku više ni pive nije bilo.
[  ]

Film je snimljen u periodu siječanj - lipanj 2009. godine, a cijela produkcija bila je isključivi DIY (čitaj - amaterski). Službeni izdavač je Udruga nove urbane kulture Come2music iz Zagreba. Iako konceptualno odlično snimljen, film vrvi tehničkim nesavršenostima zbog zastarjele i neadekvatne opreme. Želja i volja bile su jače od tehničkih problema, a čekati se jednostavno nije moglo. Između ostalog, da se i čekalo, puno toga bilo bi izostavljeno jer se koprivnička punk scena počela mijenjati, i to ne nabolje. Bendovi su jedan po jedan nestajali bez ispaljenog metka (oproštajnog koncerta), pa bi nakon nekoliko mjeseci već bili i zaboravljeni. Došli su drugi, pa treći, ali sve nekako kratkog vijeka. Naposljetku, zatvorena je i kultna Kuglana koja je rock hram Koprivničanaca još od sedamdesetih godina, a svirke su postale sve rjeđe i rjeđe. Redatelj Matej Perkov rekao je "Od samog početka sam govorio da će se za 10 godina vidjeti dokumentarna vrijednost ovog filma". Da film ima veliku vrijednost pokazalo se ubrzo, a tek sad nakon deset godina vidi se da je mladi Perkov bio itekako u pravu. Makar je film tehnički nesavršen, posebna je njegova dokumentaristička vrijednost.
[ DVD je dobio svaki posjetitelj, a film je prikazivan na domaćim i inozemnih festivalima. ]

DVD je dobio svaki posjetitelj, a film je prikazivan na domaćim i inozemnih festivalima.

Osim što je film zanimljiv (dosadan film nitko ne želi gledati), on je dokumentirao sve segmente koprivničke punk scene i sada je jedini spomen na neke ljude, bendove, udruge, mjesta na kojima su se održavali koncerti… Jer čak i veliki Overflow ima rijetke retke i članke u lokalnim medijima. U Hrvatskoj, a posebice njenim manjim sredinama poput Koprivnice, sve što ima nekakav predznak "rock" ili "punk" percipira se kao nevažno, nešto čime se bave klinci koji nemaju pametnijeg posla.

Valja istaći da je ovaj film jedan od prvih na području bivše Jugoslavije koji se bavi scenom jednog malog grada: uistinu, od 1990. pa do sredine 2000-ih u Koprivnici je konstantno djelovalo 15-ak bendova različitih rock usmjerenja: alternativa, punk, metal… Nije bitno, samo da "prže" gitare i da lupa bubanj. Ulice su plesale pogo, bendovi surađivali i okupljali fanove, a posebnost punk scene bila je prisna suradnja s okolinom: Đurđevac i Virovitica, Novi Marof, Križevci, Čakovec i Varaždin… Podravski punk rock imao je i neki posebni prljavi garažni zvuk kojeg je utjelovio Overflow, a đir su nastavili Angry cows, emetic, Dead end, Don't. Bilo je tu i bendova koji su bili ispred svog vremena ((Running party), ali i jedna Analna psorijaza kojoj je u KSETU Hladno pivo nastupilo kao predgrupa! Nova vremena donijela su nova imena i nove klince: Dolus, Loš produkt, Ssamsara, Pillow pack, Suho grlo nos, Barkod, Kaezglavom, Red edition…
[  ]

Mijenjali su se trendovi, mijenjala se i tehnika. U početku bijahu samo ploče, pa zatim dođoše i kazete, pa CD-i koji su se masovno pržili… Brzina interneta donijela nam je downloadanje onoga što u konačnici i nismo imali prilike nabavljati po lokalnim dućanima, a riječ je o ljutom undergroundu za kojeg tete u Croatia Records ili Šarenom dućanu nisu čule. Naposljetku, Internet je pojeo ostale medije: današnji klinci više ne znaju što znači kupiti CD ili kazetu, ploču, zaljubljeno je držati u ruci i barem sat vremena proučavati omot iščitavajući svako slovo. Da ne spominjemo zajedničko preslušavanje na kaziću u parku!
[ Mladi punkeri EPEPE na promociji filma. ]

Mladi punkeri EPEPE na promociji filma.

Uostalom, niti je danas rock sa svojim podžanrovima u nekoj modi (pogotovo punk), niti klinci više imaju bendove, niti je na koncertima atmosfera kao što je nekada bila. Ove nove karakteristike nema samo koprivnička scena, već općenito svjetska. Stoga, možemo otvoriti pivo i gledajući sat i pol dug dokumentarac "Koprivnica pleše pogo" lagano se vratiti u mladost, zaključiti kako smo se zbilja odlično zabavljali, te da je rock neupitni dio kulturne baštine našeg zavičaja. Uostalom, danas rock i punk sluša i starija generacija koja je na njoj odrasla, pa se više i ne može reći da je to nešto isključivo namijenjeno tinejdžerima. Srećom pa u gradu još uvijek postoje oni koji takvu subkulturu cijene i trude se da posljednja iskra ne ostane ugašena, pa ćemo uskoro uživati o u koncertu povodom desete godišnjice ovog dragog nam filma.
[ Ekipa ispred stare Kuglane. ]

Ekipa ispred stare Kuglane.

Koprivnički punk pokazao je da sve globalno može postati lokalno i čak obratno, bez jasne kauzalnosti i u stalnoj fazi evoluiranja. Socijalni i duhovni izraz u punku uvjetuje njegov stvaralački proces, a integrira se i adaptira u pojedincima koji ga ispoljavaju kao izraz nepatvorene neshvaćene osobne slobode. Kruha rada i panka dajte nam, Koprivnica i dalje želi živjeti u ritmu poga!


Povodom obljetnice 10 godina od izlaska ovog dokumentarnog filma, u Koprivnici će se 01/11 i 02/11/2019 održati dvodnevno događanje o kojem više informacija možete saznati na Facebook eventu: https://www.facebook.com/events/791943341237235/

promo guy // 23/10/2019

Share    

> njuz [last wanz]

cover: Frenkie predstavio album

Frenkie predstavio album "Manifest" i video spot za pjesmu "Identitet"

| 03/05/2024 | ivana |

>> opširnije


cover: Folk-punk cabaret bend

Folk-punk cabaret bend "Šarijanata" predstavlja prvi singl i spot "Beyond the End of the Road"

| 02/05/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: Matej Krajnc ima još jedan singl o Horviju s dugačkim imenom

Matej Krajnc ima još jedan singl o Horviju s dugačkim imenom

| 01/05/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: JEREMIAH CYMERMAN na 1. maj ima online party

JEREMIAH CYMERMAN na 1. maj ima online party

| 30/04/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: INMusic 2024 - Kontigent domaćih i EXYU snaga

INMusic 2024 - Kontigent domaćih i EXYU snaga

| 30/04/2024 | promo guy |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*