home > njuz > ŽEN objavio spot za singl "Kraj početak"

kontakt | search |

ŽEN objavio spot za singl "Kraj početak"

Dva tjedna nakon što su singlom Kraj početak najavili izlazak drugog albuma Jantar, audio vizualni sastav ŽEN objavio je i prateći spot.



Režiju potpisuje Toni Mijač, student Novih medija na akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu koji iza sebe ima više desetaka objavljenih spotova i drugih filmskih radova, dok je protagonistica spota Lana Helena Hulenić, akademska glumica sa filmskim i kazališnim iskustvom od čega su najzapaženije njene uloge u predstavama Picasso i Prava stvar.
Spot prati dva karaktera koja proizlaze iz jednog tijela, te kroz odnos prostora i emocija zaokružuju priču između dvije osobe. Sanjivim tonovima video naglašava atmosferu pjesme, dok se korištenjem dvostruke ekspozicije, pri čemu jedno tijelo igra dvije uloge, metaforički opisuje kompleksnost odnosa i ocrtava ciklički proces u kojem je svaki kraj ujedno i početak.
Pjesma je, kao i ostatak albuma, snimana tijekom prosinca 2014. i početkom ove godine u studijima Soundbrick i ViBRa u Zagrebu, miks je napravio Neven Marinac, a mastering Valent Samardžija.

Novi album će biti objavljen krajem kolovoza za Unrecords, queer feminističku nezavisnu izdavačku kuću iz Austrije za koju je izdan i prvi album benda ŽEN.
https://www.youtube.com/watch?v=AsJPEmTtC6c

+++
Četveročlani audio-vizualni sastav Žen oformljen je krajem 2009. u Zagrebu, a čine ga Eva Badanjak (gitara, vokali, sintevi), Sara Ercegović (bubnjevi, sintevi, vokali), Ivona Ivković (bas, sintevi, vokali) i Tanja Minarik (live vizualizacije).

Žen se poigrava rodnim stereotipima, preskače i spaja granice audio-vizualne umjetnosti, priziva putovanje obojano dvoglasnim, a ponekad i troglasnim porukama utopljenim u progresivnu simbiozu gitare, basa, bubnjeva i sintisajzera. Ako bismo pokušali žanrovski odrediti što to točno Žen svira, najbliža definicija bi bila da sviraju kompleksan indie-rock sa mnogobrojnim stilskim i žanrovskim karakteristikama od post-rocka, kraut-rocka, post-punka, shoegazea, math-rocka sve do dream popa i eksperimentalne elektronike.
Njihov debitantski album I onda je sve počelo izdan je u svibnju 2013. godine za queer feministički label Unrecords iz Beča (Austrija). Sa singlovima su sudjelovali na kompilacijama Bistro na rubu šume vol.2, Kompot berba 2013 i !OPASNA! Ženska Muzika, dok je na kompilaciji Balkan under the radar vol.2: The Black Wave izašao remix pjesme Iskrenost je posebna (Andrea Giordani remix).

Žen je odsvirao brojne koncerte i stekao vjernu publiku u široj regiji. Svirali su u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, BIH, Makedoniji, Austriji, Njemačkoj, Slovačkoj, Češkoj, Švicarskoj, Francuskoj, Italiji, Danskoj i Švedskoj.

+++

"iznenađenje koje će vas prikovati uz zvučnik kraj kojega ćete odslušati kompletan njihov album i te divne gitarske aranžmane u kombinaciji sa savršeno uklopljenim vokalima (...)Njihovi aranžmani bliži su Sigur Rosu sa Islanda nego regionalnoj rock sceni."
"One imaju groove, imaju stav i imaju svoj vlastiti izraz i na tome im se treba pokloniti." 
(Dubravko Jagatić, tportal.hr)

"one rade najmoderniji progressive indie-rock natopljen svime i svačime od shoegaza do psihodelije, noisea i math-rocka"
(Vladimir Horvat, terapija.net)

"Nastup (...) odličnih cura iz banda Žen koje su ostavile sjajan dojam svojim post-punk/post-rock zvukom i suvislim materijalom, pokazao je ono od masovnih medija i autističnih radija "skriveno" lice neke druge i bolje hrvatske scene."
(Zlatko Gall, Slobodna Dalmacija)

"odlazak na bandcamp i preslušavanje "I onda je sve počelo" je bio neminovan. A kad sam jednom otišao tamo, povratka više nije bilo... (...) ovaj album uglavnom krasi beskompromisnost kojom Žen piči po svojem viđenju post-rocka."
(Emir Fulurija, potlista.com)

"Post rock s eksperimentalnim momentima odveo je publiku u neku drugu dimenziju i zaokupio sva osjetila."
(Soundguardian.com)

+++

Linkovi:
www.xzen.xyz
facebook.com/xzenxzen
xzen.bandcamp.com
unrecords.me/zen/
https://www.youtube.com/user/zivzarzur

promo girl // 17/08/2015

Share    

> njuz [last wanz]

cover: Diskont TV no.24 - POCKET PALMA

Diskont TV no.24 - POCKET PALMA

| 24/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Frenkie najavio svoj deseti album

Frenkie najavio svoj deseti album "Manifest"

| 23/04/2024 | ivana |

>> opširnije


cover: KEKAL počinje s akustikom kao K432

KEKAL počinje s akustikom kao K432

| 22/04/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Mater Dolorosa", četvrti album MÓÐIR u ovoj godini

| 20/04/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Centaurus A Galaxy", još jedan video s hvaljenog albuma KING UBU

| 18/04/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*