home > njuz > Online peticija Udruge Promo

kontakt | search |

Online peticija Udruge Promo

Povodom nedavnih zahtjeva Udruge Promo za pravednim tretmanom rock glazbe putem Vijeća za glazbu Ministarstva kulture i Vijeća za glazbu Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba koji su polučili veliki javni interes i veliku podršku javnosti, Udruga Promo nastavlja s javnim zagovaranjem promjene tretmana rock glazbe i organizatora klupskih i festivalskih programa u Hrvatskoj.

Temeljem javne podrške, Udruga Promo će u nastavku javnog zago varanja uključiti publiku rock koncerata, festivala i klubova putem online peticije te peticije koja će se provoditi na koncertima koji se održavaju u organizaciji članova Udruge Promo uključenih u javnu akciju. Peticija će zahtijevati uključivanje koncerata rock glazbe u sufinanciranje putem Vijeća za glazbu Ministarstva kulture i putem Vijeća za glazbu lokalnih zajednica, radi zadovoljavanja javne potrebe u kulturi.

Podsjetimo, istraživanje javne potrebe u glazbi i glazbenih preferencija pokazalo je da 80% građana Republike Hrvatske i Grada Zagreba koji ne slušaju tzv. narodnjake, preferira koncerte rock glazbe.

Suprotno tome, dosadašnja praksa Vijeća za glazbu Ministarstva kulture i Grada Zagreba u raspodjeli javnog novca u potpunosti je isključivala koncerte rock glazbe iz javnog sufinanciranja. Unatoč javnom interesu, Vijeća za glazbu pri Ministarstvu kulture i Gradu Zagrebu nerelevantno sufinanciraju samo klasičnu i jazz glazbu čime ograničavaju pojam glazbe te diskriminiraju kvalitetne suvremene autorske rock glazbene oblike i time ignoriraju javnu koncertnu potrebu.

Nadalje, predstavnici udruge Promo zalažu se za priznavanje koncerata rock glazbe kao javne potrebe u glazbenoj kulturi koja kao takva evidentno postoji te povezano s time i za uključivanje koncertnih programa suvremene autorske rock glazbe u postojeće sustave sufinanciranja gradske i državne glazbene kulture. U svrhu zadovoljenja javnog interesa nužno je imenovanje novih članova vijeća ili osnivanje podvijeća pri vijećima za glazbu. Također, neophodno je da nova vijeća za glazbu svoje odluke ubuduće javno obrazlažu sukladno pozitivnoj praksi Europske unije.

U demokratskom sustavu koji je dužan putem natječaja za Javne potrebe u kulturi zadovoljiti potrebe svojih građana, postojeće ignoriranje javnih potreba nije i ne može biti prihvatljiva praksa. Iz tog razloga, Udruga Promo u ovu akciju uključuje svoju brojnu publiku, jer se pitanje sufinanciranja glazbenih programa najviše tiče upravo njih kao poreznih obveznika. Publika zaslužuje bolje, mnogobrojnije i raznolikije koncerte u klubovima i na festivalima. Publika zaslužuje proširenje i obnovu mreže klubova diljem Hrvatske što je jedan od strateških ciljeva Udruge Promo i zaslužuje razvoj festivalske scene na europskoj razini.

Nužno je napomenuti da bez javnog sufinanciranja klubovi i festivali koji predstavljaju kvalitetan i međunarodno relevantan program, nisu održivi u postojećim uvjetima međunarodne konkurencije u najbližem susjedstvu - samo u susjednoj Sloveniji, ulaznice za festivale i klupske koncerte su u prosjeku 50% skuplje, a u ostatku Europe i višestruko veće. Vijeća za glazbu pri Ministarstvu kulture i gradskim uredima za kulturu moraju prepoznati da hrvatska koncertna publika zaslužuje i želi biti dio svjetske glazbene scene, a Udruga Promo će ustrajati u svojim aktivnostima sve dok se glas te mnogobrojne publike ne probije do odgovornih ureda i vijeća i dok se problem sufinanciranja rock koncerta ne riješi kao pitanje javnog interesa. Peticija je tek prva od niza javnih aktivnosti koje će pokrenuti Udruga Promo u kontekstu ove inicijative.
Ispred inicijative udruge Promo stoje sljedeći koncertni organizatori i glazbeni klubovi: INmusic festival, Vintage Industrial Bar, Tvornica kulture, Klub.Zagreb, Močvara, Žedno uho, Pozitivan ritam, Klub Palach, Distune Promotion, Seasplash festival, Multikultura, SuperUho festival, Outlook festival, Dimensions festival, Terraneo Festival, Dirty Old Festival, Attack.

promo guy // 15/04/2015

Share    

> njuz [last wanz]

cover:

"Slijepi duh" u akustičnoj izvedbi bjelovarskog kantautora Fyu

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Riječki Jonathan objavili dugoočekivani album

Riječki Jonathan objavili dugoočekivani album "Everyone Else Is OK"

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover:

"Supercluster" novi singl i video THOT

| 25/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover:

"Broken Beauties" improvizirani dark-jazz dueta LIL

| 24/03/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Kad imamo mirne glave" novi album TIDAL PULL

| 22/03/2024 | promo guy |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*