home > mjuzik > Void Transmission EP

kontakt | search |

POGAVRANJEN: Void Transmission EP (Promo, 2011)

Zagrebački black metal bend, vrlo simboličnog imena, Pogavranjen se sastoji od pet članova. Koji su svi iskusni muzičari a stoju iza tajanstvenih pseudonima kao što su Avast (Vokal), Ljesit (bas), Stid (gitara), Sahranus (gitara) i Glaatz (bubnjevi). Radi se o njihovom prvom EP-u nazvanim "Void transmission" iz 2009. godine. Tiskan je na svega 100 primjeraka i radi trenutnog procesa pronalaženja adekvatne izdavačke kuće, zasada se nemože niti kupiti niti besplatno skinuti. EP sadrži isto onoliko skladbi, koliko Pogavranjen broji članova, naime pet. Kompletnog trajanja od 24 minute.

Kompozicije sadrže u sebi jedan urođen dualizam. Dok crpe svu svoju snagu i brzinu iz samog korijena black metala, one su istovremeno oslobođene od bilo kakve njegove zastarijele ideologije. Ali iz toga unutarnjeg kontrasta proizilazi jedan beskompromisno agresivan i obskuran zvuk. U kojemu neobično oštre i rasparajuće atipično epske melodije gitara svojim neumoljivim valovima hvataju sav bijes, mržnju i atrofiju našeg bitka i zauvijek nas vuku prema dole. U crnilo ispod kapaka naših očiju. Uzimaju nas u svoj jaki stisak, dok naše misli ne prokrvaru. Zarobljeni u tijesnacu svojih vlastitih organa, divlje, neukrotive i ledene mizantropijske prizvuke guturalnog vokala osjećamo kao ubode naših vlastitih kostiju. Iz čijih otvorenih rana izlazi otrovno crno vino naše krvi u repetativnom i nezaustavljivom blastbeat ritmu bubnja. Ali koji može i usporiti i prijeći nakratko u doom metal. Kao naprimjer u skladbi "Storm of whips". Ili "Lamb skin curtaine". Koja mi je ujedno najbolja i najimpresivnija kompozicija EP-a. U tome kontekstu je i neobično duga završna skladba "Void transisitor". Koja najbolje pokazuje i jedno eksperimentalno lice benda Pogavranjen. Ipak se kroz svih pet skladbi može osjetiti gotovo pa bolna beskrupuloznost melodija. Koja razdvaja i sortira simpatizere metala kao glazbe, a posebito black metala. Na one koji sebe nazivaju takozvanim "metalcima" samo da bi se tako na neki jadan način istaknuli od svojega okruženja ili traže pripadnost toj skupini samo da bi prikrili vlastitu malenkost. Ili su to pak oni koji su dovoljno psihološki sazreli i koji su sticajem životnih okolnosti jednostavno predispozicionirani za tu vrstu glazbe. EP "Void Transmission" stoga nije za neke "slučajne prolaznike". Ili one koji nemaju dovoljno istančan sluh za svu brutalnu ljepotu black metala. U njemu se ne radi o headbangovanju ili banalnom sviranju zračne gitare, već o najdubljim ljudskim emocijama i ispoljavanju svih negativnih utisaka. Ali isto tako o raskrinkavanju i ukazivanju na ono skriveno, ružno lice svijeta i ljudi. Uskladbljeno u, za nestručno uho, vrlo agonističnim i destruktivnim melodijama. Kao i u velikim dijelovima, homogenim i gotovo pa monotonim dionicama gitara. Praćene furioznim, brzim i nerijetko samo dvotonalnim ritmovima bubnja. Ali oni koji znaju tajnu black metala, oni znaju da se đavo krije u detaljima. Gdje svaka atonacija gitare, svaki udarac ili zastoj bubnja i svaki krik imaju svoju dublju smisao i razlog. Stoga ovih pet skladbi doslovno utjelovljuje izreku da se "metal kuje dok je crn". Skladbe Pogavranjena također posjeduju određene provokativne crte i obrnutno proporcionalno modernom konfromizmu i hedonostičkom pogledu na svijet, reflektiraju njegovu neuljepšanu, tojest, užasnu stranu. Svatko od nas je egocentrično podijeljen, razdvojen i u njemu tinja jedan istrebljivački rat. A upravo bezkompromisno čvrste skladbe Pogavranjena prenose bolne odzvuke toga permamentnog unutarnjeg sukoba.

Iako je Pogavranjen uistinu jedan black metal bend, on u svojemu stilu nosi i veliki potencijal nadogradnje i proširenja svojega zvuka. I siguran sam da će to još najbolje pokazati u novom materijalu koji je u pripremi.

z. marković // 19/08/2011

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Fenix

GORDI: Fenix (2024)

| 24/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: One Day This Pain Will Subside, EP

OCEAN OF ANOTHER: One Day This Pain Will Subside, EP (2024)

| 22/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: 2005 Demo

XASTHUR: 2005 Demo (2010)

| 21/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Delta

THOT: Delta (2024)

| 19/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*