home > njuz > PETEROSTRUKI "ORIGINAL ALBUM COLLECTION" IDOLA U PRODAJI!

kontakt | search |

PETEROSTRUKI "ORIGINAL ALBUM COLLECTION" IDOLA U PRODAJI!

Croatia Records ponosno predstavlja peto izdanje u ediciji "Original Album Collection", peterostruki box set originalnih albuma jednog od najboljih bendova novog vala, Idola. Riječ je o ediciji u kojoj će se unutar box setova objavljivati neka od najvažnijih originalnih izdanja najboljih bendova i autora iz bogate glazbene povijesti s ovdašnjih prostora.

Box set sadrži četiri studijska albuma Idola počevši od debuta "Mini LP" (1981.), a nastavivši se s albumima "Odbrana i poslednji dani" (1982.), "Čokolada" (1983.) te "Muzika iz filma Šest dana Juna" (1985.) uz bonus, kultni kompilacijski album Paket Aranžman (1981.) na kojem su se našli Idoli zajedno sa Šarlo Akrobatom i Električnim Orgazmom.

Grupa Idoli osnovana je 1. ožujka 1980. godine u Beogradu, a u povijesti rock glazbe nikada se nije pojavio neki sličan izvođač koji je na pomalo bizaran način preko noći uspio steći ogromnu popularnost i postati zvijezda broj jedan. Jedan od glavnih razloga ogromne popularnosti grupe Idoli leži u činjenici da grupa uopće nije bila osnovana kao rock sastav, već kao običan štos trojice mladića", zapisao je Siniša Škarica.

Godine 1980. objavljuju prvu singl ploču na kojoj su se našle pjesme "Retko te viđam sa devojkama" i "Maljčiki", a iste godine dobivaju poziv od Jugotona da sudjeluju u snimanju kompilacijskog albuma "Paket aranžman" zajedno sa Šarlo Akrobatom i Električnim Orgazmom, koji će se godinama kasnije pokazati kao jedno od najkultnijih ex Yu diskografskih izdanja. Na kompilacijskom albumu sudjeluju s pjesmama "Schwüle Über Europa - Omorina Nad Evropom", "Plastika", "Maljčiki" i "Amerika".

Godine 1981. održavaju prvi koncert, ali i objavljuju "Mini LP" kojeg snimaju u postavi Divljan, Kolar, Šaper, Krstić i Boža Jovanović, a uz pomoć gostiju Maxa Wilsona, Kuzme Videosexa i Ivana Pike Stančića (tadašnji članovi grupe Film). Album je prodan u visokim tiražama, a kritika ih je navodila kao najbolji rock bend s najboljim albumom i singlom te godine jer su pjesmama ismijavali društvenu situaciju i aktualne političke kontekste, ali su osvojili i one koji su uživali u prekrasnim ljubavnim skladbama.

Idoli su 1982. godine sami producirali idući album "Odbrana i poslednji dani" čiju su inspiraciju crpili iz istoimenog romana Borislava Pekića. "Album je potpuna umjetnička improvizacija na zadanu temu romana, tako da se njegova uzajamna povezanost nalazi isključivo u poimanju nečega što nije direktno spomenuto, već je vješto skriveno iza naoko finih i romantičnih pjesama. Jedini hit s albuma postao je "Kenozoik" koji se pokazao izuzetno teškom pjesmom za široke mase, pa je album potpuno tržišno podbacio, ali je proglašen najboljim albumom u 1982. godini i najboljim albumom yu-rocka 20. stoljeća", zapisao je Siniša Škarica.

Idući album "Čokolada" Idoli su snimili u Londonu uz pomoć producenta Boba Paintera. Album je bio izuzetno komercijalan, a kao hit singl isprofilirala se pjesma "Čokolada", ali veliki hitovi su bile i pjesme "Tiho, tiho", "Bambina", "Radostan dan" i "Stranac u noći" koje su vratile Idole u interese šire javnosti.

Posljednji album Idola "Šest dana Juna" iz 1985. godine glazba je iz istoimenog filma Dinka Tucakovića u kojem glavnu ulogu je igrao jedan od Idola, Nebojša Krstić. Autorski je uglavnom potpisuje Vlada Divljan, a na albumu se nalaze i dva neočekivana gosta, pjevač sevdalinki i narodnih pjesama Jahija Gračanlić (Ja je zovem meni da se vrati) te Mišo Kovač s pjesmom "Da je duži moj dan". Kao hitovi su se izdvojile pjesme "Ona to zna" i "Kenozoik".

Svaki CD nalazi se u kartonskom ovitku baš kao i na originalnom LP-u, a uz pet CD-ova na kojima se nalazi čak 54 pjesama, box set sadrži i bogato opremljenu knjižicu s kompletnom grafičkom opremom originalnih ploča. Svi albumi su digitalno remasterirani tako da će svi poznavatelji ovog kultnog benda, kao i mlađe generacije koje će ga tek otkriti, uživati u sjajnom zvuku.

Cijena peterostrukog box seta s knjižicom je samo 99 kuna, a box set se može naći u svim trgovinama Croatia Recordsa, ostalim glazbenim trgovinama te kod naših trgovačkih partnera.

Box set također kupite na webshopu, iTunesima, Amazonu ili preslušajte na Deezeru.

Pjesme "Ona to zna" i "Lažne ljubavi" preuzmite na radio.crorec.hr.

promo guy // 12/07/2014

Share    

> njuz [last wanz]

cover:

"Slijepi duh" u akustičnoj izvedbi bjelovarskog kantautora Fyu

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Riječki Jonathan objavili dugoočekivani album

Riječki Jonathan objavili dugoočekivani album "Everyone Else Is OK"

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover:

"Supercluster" novi singl i video THOT

| 25/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover:

"Broken Beauties" improvizirani dark-jazz dueta LIL

| 24/03/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Kad imamo mirne glave" novi album TIDAL PULL

| 22/03/2024 | promo guy |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*