home > najawa > Matt Darriau's Paradox Trio (SAD) + Vijay Iyer (SAD) + Franolić - Ćulap Duo (Hr) 11.11.2009. Teatar &TD, Zagreb

kontakt | search |

Matt Darriau's Paradox Trio (SAD) + Vijay Iyer (SAD) + Franolić - Ćulap Duo (Hr) 11.11.2009. Teatar &TD, Zagreb

Senzacionalni koncert kojim su Paradox Trio prije četiri godine razvalili rasprodanu veliku dvoranu Teatra &TD, odsviravši dva poduža bisa i jedva se otrgnuvši raspamećenoj publici, najbolja je preporuka za drugi dan ovogodišnjeg festivala kojeg će obilježiti spoj jazza i improvizacije s raznolikim etničkim glazbenim utjecajima. Kod ovog iznimnog kvarteta predvođenog saksofonistom i klarinetistom Mattom Darriauom, najpoznatijem kao članu legendarnihThe Klezmatics, koji su svojim nekonvencionalnim tretmanom tradicionalne židovske glazbe i jazza u devedesetima stekli svjetsku slavu, a i dan danas ih se smatra najznačajnijim svjetskim suvremenim klezmer bendom, prepoznatljivi se senzibilitet njujorškog downtowna na jedinstven način stapa s istočnoeuropskom i bliskoistočnom glazbenom tradicijom.

Kad se sve navedeno upotpuni trojkom koja uz Darriaua čini ovaj jedinstven bend (gitarist Brad Shepik, violončelist Rufus Cappadocia te sjajnim makedonski udaraljkaš Seido Salifoski), a koji su redom vrsni glazbenici, jasno je zbog čega su Paradox Trio toliko posebni i jedinstveni.
[ Matt Darriau's Paradox Trio ]

Matt Darriau's Paradox Trio

No nisu Paradox Trio jedino veliko ime drugog dana festivala, jer Vijay Iyer jedan je od najcjenjenijih mladih pijanista suvremenog jazza i prvo ime među pijanistima u kategoriji "Rising Star" na ovogodišnjem Downbeat-ovom kritičarskom izboru najznačajnijih svjetskih jazz glazbenika. Ovaj je njujorški glazbenik indijskih korijena svojim autentičnim sviranjem klavira, kao i jako zanimljivim izborom suradnika (Amiri Baraka, Steve Coleman, Roscoe Mitchell, Cecil Taylor, Wadada Leo Smith, dead prez, Mike Ladd, Amina Claudine Myers, Butch Morris, George E. Lewis, Miya Masaoka, Trichy Sankaran, Pamela Z, Burnt Sugar, Karsh Kale, Oliver Lake, DJ Spooky, Ethel…) u nepunih petnaest godina od anonimnog glazbenika, ali i diplomiranog matematičara/fizičara, izrastao u udarnu snagu novog njujorškog jazza.
Crpeći inspiraciju iz afričke, azijske, kao i europske glazbene tradicije, Iyer iz projekta u projekt uspjeva udahnuti nešto novo u jedan od nosivih stupova američke tradicije i kulture, što jazz zasigurno je. Njegovi su glazbeni udari emotivno ekspresivni baš kao i strukturno sofisticirani, a bogatstvo improvizacija zasnovanih na cikličkim ritmičkim strukturama i zvonećim harmonijama, bez daljnjeg čini Vijaya Iyera jedim od ključnih imena suvremene američke glazbe.
[ Vijay Iyer ]

Vijay Iyer

Dražen Franolić samozatajni je virtuoz na arapskoj lutnji iza kojeg je dvadesetogodišnja karijera vrhunskog svirača, ali i improvizatora na ovom drevnom žičanom instrumentu. Njegovo je strastveno sviranje oduševilo mnoge, među kojima i jednog od najznačajnijih jazz bubnjara i udaraljkaša današnjiceHamida Drakea s kojim je svojevreno upravo na Hamidovu inicijativu, a po završetku njegova nastupa s Assifom Tsaharom na jednom od N.O. Jazz festivala, odsvirao izniman potpuno improvizirani session. Nakon godina samostalnog djelovanja, te nastupa u duetu s indijskim udaraljkašem Nimai Royem,Franolić već neko vrijeme s udaraljkašem Kamenkom Ćulapom stvara uspjelu kombinaciju turske, arapske i balkanske glazbe.

Ulaznice po cijeni od 55 kuna možete kupiti u Dirty Old Shopu i na blagajni Teatra &TD. Na ulazu na dan koncerta će biti 70 kuna.

Raspored:
20:00 VIJAY IYER (velika dvorana)
21:15 MATT DARRIAU'S PARADOX TRIO (velika dvorana)
22:45 FRANOLIĆ - ĆULAP DUO (polukružna dvorana)

promo guy // 06/11/2009

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Josipa Lisac @ ALU (Ilica 85), 30/09/2020

Josipa Lisac @ ALU (Ilica 85), 30/09/2020

| 28/09/2020 | promo guy |

>> opširnije


cover: Psihomodo Pop @ Medika (dvorište), 01/10/2020

Psihomodo Pop @ Medika (dvorište), 01/10/2020

| 28/09/2020 | promo guy |

>> opširnije


cover: Marko i Darko (izložba plakata i koncert), (krnji) Štajner bend @Močvara, Zagreb, 24/09/2020

Marko i Darko (izložba plakata i koncert), (krnji) Štajner bend @Močvara, Zagreb, 24/09/2020

| 22/09/2020 | promo guy |

>> opširnije


cover: dreDDup, Muzika za Imunitet, Nedjelja, 20. septembar u 20:30h

dreDDup, Muzika za Imunitet, Nedjelja, 20. septembar u 20:30h

| 17/09/2020 | promo guy |

>> opširnije


cover: Rock in Marof @ Stara škola, Novi Marof, 25-26/09/2020

Rock in Marof @ Stara škola, Novi Marof, 25-26/09/2020

| 14/09/2020 | fichonm |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe

> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*