home > najawa > DISTURBED, 17.VI 2009., Boogaloo, Zagreb

kontakt | search |

DISTURBED, 17.VI 2009., Boogaloo, Zagreb

Nakon vrlo uspješnog prošlogodišnjeg albuma "Indestructible" kojeg su djelomično promovirali i na zagrebačkom koncertu prije točno godinu dana, ovaj popularni heavy/hard nu-metal kvartet iz Chicaga ponovno dolazi u Zagreb.

Osnovani su još 1994. pod imenom Brawl u kvartet formaciji iz koje će jedino nestati prvi pjevač Erich Awalt i basist Steve Fuzz Kmak (napustio band 2003.) jer se u međuvremenu pojavio David Draiman koji se vokalno 'ko iz topa' otprve uklopio u ono što su Dan Donegan (gitara) i Mike Wengren (bubnjevi) tražili od pjevača metal banda kakvom su težili.

Naziv Disturbed preuzimaju 1996. jer im se tada činilo da je to najpogodniji naziv za njihov svjetonazor i liriku koja je bila puna političkih kritika i uznemirenih prikaza ovog nestalnog vremena. Nakon čitavog niza demo materijala, debi album "The Sickness" objavljuju 2000. koji na veliko iznenađenje dolazi do USA no.29, djelomično zahvaljujući i čitavom nizu popularnog vala friških nu-metal bandova koji su kroz sezonu-dvije požnjeli velike svjetske uspjehe (Limp Bizkit, Drowning Pool, Crazy Town, Linkin Park, Papa Roach, Sum 41, Hatebreed, 4Lyn...). Drugi album "Believe" objavljen je 17.IX 2002. i direktno je dospio već u prvom tjednu na no.1 USA listu najprodavanijih albuma. Nažalost, zbog nekih razilaženja u mišljenjima jedan od osnivača, basist Steve Fuzz Kmak početkom 2003. napušta postavu, a zamijenjuje ga John Moyer. Međutim, ovaj odlazak koliko god se činio da će bitno uzdrmati koegzistenciju njihovog čvrstog melodijsko-ritmičnog kostura, već se na narednoj turneji pokazao kao neosnovana strepnja. Štoviše, band je zahvaljujući milijunskom uspjehu prva dva albuma nastavio bez ikakvih problema da ubire nove trofeje. Sa trećim albumom "Ten Thousand Fists", točno tri godine nakon velikog trijumfa, ponovili su uspjeh prethodnika zauzevši također u prvom tjednu nakon izlaska USA no.1 (20.IX 2005). Podaci govore da su samo u tom prvom tjednu prodali oko 230.000 kopija albuma, a zahvaljujući hit-singlovima "Hell", "Stricken", "Sickened" i "Land of confusion", ta brojka je dosegla vrtoglavu višemilijunsku nakladu. Uljuljavši se u raskošan život zvijezda, Draiman je sredinom 2006. u toku europske turneje izgubio glas upravo u vrijeme posjeta Irskoj i Britaniji (kazao je 'tamo ljudi cugaju dan i noć pa mi ništa drugo nije preostalo nego da i ja cugam s njima'), da bi nakon operacije glasnica odlučio ograničiti pijaču barem u vrijeme napornih turneja...
[  ]

Uz vrlo pronicljivu medijsku najavu putem slobodnog internet downloada nekoliko nezavršenih snimaka koje su pustili u opticaj ("Perfect insanity", "Inside the fire"), četvrti album "Indestructible" po treći puta je ponovio, tada već nevjerojatan uspjeh koji graniči sa nemogućim da u prvom tjednu po objavljivanju dosegne no.1 USA (3.VI 2008). Sa nekih 10 miliona prodatih nosača zvuka, Disturbed su trenutno na samom vrhu najtiražnijih metal izvođača današnjice, te uživaju veliko poštovanje svojih kolega ne samo iz faha metala, već i iz rock i indie-rock oblasti.

Budući da je prošlogodišnji koncert u Zagrebu održan taman u trenutku kada je album "Indestructible" friško objavljen i još nije praktički niti bio preslušan kod većine publike, ovo će biti prava prilika za obnavljanje gradiva uz tko zna kakva iznenađenja jer Disturbed vole da često iznenađuju sa izmjenama repertoara od koncerta do koncerta, kako sa starim skladbama, tako i sa onima koje su u pripremi za nova diskografska ostvarenja.

Cijena ulaznica: 180 kn (pretprodaja) i 190 kn (na dan koncerta)

Diskografija:

The Sickness (2000)
Believe (2002)
Ten Thousand Fists (2005)
Indestructible (2008)

horvi // 16/06/2009

Share    

> najawa [last wanz]

cover: KULTURNO UMETNIČKI RABOTNICI 25/05/2024, Makedonskiot Kulturen Centar, Skoplje

KULTURNO UMETNIČKI RABOTNICI 25/05/2024, Makedonskiot Kulturen Centar, Skoplje

| 23/05/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Sting@Arena ZG 27/05/2024

Sting@Arena ZG 27/05/2024

| 22/05/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: BOSAK&THE SECOND HAND BAND @ Boogaloo, Zagreb,25/05/2024

BOSAK&THE SECOND HAND BAND @ Boogaloo, Zagreb,25/05/2024

| 21/05/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: PANIC ROOM FESTIVAL #1 @ Kampus, Koprivnica, 31/08/2024

PANIC ROOM FESTIVAL #1 @ Kampus, Koprivnica, 31/08/2024

| 21/05/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Ljeto u MSU 2024

Ljeto u MSU 2024

| 20/05/2024 | promo guy |

>> opširnije


> chek us aut!
> izdvojeno
D I S T U R B E D
Support by: MELLOWTOY

Boogaloo, Zagreb
Srijeda, 17.6.2009. u 21 h
> rilejted? [@ terapija.net]
> najawe [blitz]
  • 23/05/2024 > 26/05/2024 | zg, zagreb beer fest
    tbf
    vojko v
    edo maajka
    miach
    idem
    svemirko
    z++
    kawasaki 3p
    vizelj
    kuzma & shaka zulu
    ministranti
    mašinko
    rimljani ite doma
    nemanja
    hiljson mandela
    čuvarkuća
    tej i špiro
    >> najawa @ terapija.net
  • 25/05/2024 | zg, močvara
    hc-punk od 12 h:
    -----------
    ponor (zg)
    modern love story (zg)
    ---------------
    začarana močvara od 20 h:
    voado (zg)
    mate ponjević (zg)
    dominik prok (sk)
  • 25/05/2024 | [mak] skopje, mladinski kulturni centar
    kulturno umetnički rabotnici
    >> najawa @ terapija.net
  • 26/05/2024 | zg, močvara
    cirkoБalkana šator vrelo zvuka 19.15 h:
    dunja knebl (hr)
    roko margeta (hr)
    trojka zuzani homlovoj/ zuzana homlov trio (sk)
    --------------
    post-punk/ darkwave/ synth 21 h:
    curses (d)
    neon lies (zg)
    felver (zg)
    >> najawa @ terapija.net
  • 27/05/2024 | zg, arena
    sting

>> sve blitz najawe

> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*