home > najawa > SMARANJE 09, tajna lokacija, 21.III 2009., Zagreb

kontakt | search |

SMARANJE 09, tajna lokacija, 21.III 2009., Zagreb

Za prvi dan proljeća priprema se zvučna ambijentalna electro-industrial/ post-punk / neo-folk/ experimental poslastica sa tri banda od kojih je svakako najpoznatiji ALLERSEELEN (Austrija). Uz njih biti će balkansko-francuski sastav VOYVODA i njemačko-bugarska frakcija MIEL NOIR.

Nakon dva posljednja uspješna Smaranja u KSET-u koncem prošle 2008., kao što su i obećali iz udruge Krlja Ustvari (www.ususur.org), novo Smaranje su predvidjeli za završetak zime i početak proljeća. Ovog puta isto kao i u slučaju Smaranja 05 održanog 19.IV 2008. na egzotičnom i široj javnosti nepoznatom mjestu, naši 'Krljatori' ponovno organiziraju nešto u sličnom stilu. Da biste uopće došli na ovaj koncert i happening potrebno je da se javite na e-mail: mater@ususur.org i u njemu izrazite želju da želite prisustvovati svirci. Potom ćete dobiti sve potrebne informacije uz dodatak neizostavnog humora.

ALLERSEELEN je band koji za potrebe koncerata nastupa kao trio u sastavu Gerhard Hallstatt (vokal, zvukovi), Marcel P (bas) i Dimo Dimov (bubnjevi). Marcel i Dimo vode frakciju Miel Noir, te još rade u sastavima Svarrogh, Sagittarius, Sturmpercht i Werra. Sam band radi negdje od konca '90-tih i objavili su 8 običnih albuma, 8 duplih LP-ija, 4 singla u formatu od 7'', prisutni su na dva split izdanja, a frontman Gerhard Hallstatt ima i nedavno objavljenu knjigu "Blutleuchte". Njihova glazba varira od osebujnih industrial post-punk (primjerice EP "Pedra", 2003) i ambijentalnih elemenata (dvostruki albumi "Archaische Arbeiten", 2003. i "Heimliche Welt" 2004.) sve do folka i psihodelije kojom stvaraju izrazito spiritualnu i vrlo često plesnu atmosferu (dvostruki albumi "Flamme", 2004. i "Gotos = Kalanda", 2005), mada u zvuku imaju još mnogo toga uključujući i elemente pop muzike. Svoj specifičan industrial-folk zvuk nazivaju 'apokaliptični kraut-folk' i tematski nisu zaokupljeni sa politikom, religijom ili specijalnom ideologijom, već se baziraju na različitim inspiracijama iz mnogo oblasti suvremene (a i tradicionalne) kulture. Od zvučnih ambijentalnih pejzaža, poema i pjesama širom svijeta od Kalifornije do Sibira, do samog umjetničkog izraza koji je jasno uočljiv u njihovom pristupu. Vrlo su raznoliki i prilikom koncerata trude se da izbjegnu studijsko suhoparno ponavljanje snimljenog klišeja čime samoj izvedbi dodaju novo ruho.
[  ]

MIEL NOIR su trio kojeg predvode Marcel (bas, vokali, zvukovi) i Dimo (piano, bas, gitara, zvukovi) iz Allerseelen, te je sa njima Autdarta (vokal). Oni rade čistu eksperimentalnu glazbu sa dubokim i teškim tromim zvukovima sa simboličnom lirikom nazivajući svoju interpretaciju apokaliptični piano šansonjerski stil. Poručuju da će razoriti!

VOYVODA su vrlo zanimljiv kvintet sa članovima koji dolaze s nekoliko posve različitih lokacija od Sofije, preko Rijeke do Pariza, a deklariraju se kao balkanski posljeratni pop. Preziru kompjutersku tehnologiju i sve rade isključivo analogno na uobičajene instrumente. Oni su F.S. Filipov (synth, bas, tambura, vokal), Serge (bubnjevi), Kalin (synth), Chiori (bas, synth, vokal) i Dita Von Veles (synth, vokal). Imaju vrlo zanimljiv autoportret u kojem stoji da ne daju potporu Bushu, Obami ili Putinu, ne vjeruju u nikakva 'carstva', nisu komunisti niti kapitalisti, te za sebe tvrde da su balkansko karpatsko jadranski primitivci koji obožavaju D.A.F., Fugazi, Ulver i Vasku Ilijevu. Uz gomile nastupa, svirali su sa Mizar, Diary Of Dreams, Assemblage 23 i još cijelo brdo imena. Vrlo, vrlo zanimljivo...

Kao i u svim slučajevima dosadašnjih Smaranja, niti ovaj puta ne treba sumnjati da će i ovo biti pun pogodak, posebno zbog 'mistične' i tajne lokacije koja će ovom događaju dati jedan poseban i sasvim sigurno fantastičan pečat. Sve tri grupe su oduševljene izborom lokacije gdje će nastupati i obećaju da će pružiti nešto specijalno za ovu priliku. A osim toga, svima njima je ovo prvi nastup u Hrvatskoj.

Zato svi vi koji volite izlet u 'nepoznato' i eksperiment, te uz to i industrial, ambijentalnu, neo-folk, gothic i electro glazbu, ovo ne bi smjeli propustiti!!!

Iz Krlje svim zainteresiranim poručuju da se prijave čim prije jer je kapacitet ograničen.

horvi // 07/03/2009

Share    

> najawa [last wanz]

cover: BONGZILLA (SAD) + KADABRA (SAD) @ Močvara, Zagreb, 28/04/2024

BONGZILLA (SAD) + KADABRA (SAD) @ Močvara, Zagreb, 28/04/2024

| 24/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Ibrahim Maalouf & The Trumpets of Michel-Ange @ Druga Godba, Križanke, Ljubljana 23/5/2024

Ibrahim Maalouf & The Trumpets of Michel-Ange @ Druga Godba, Križanke, Ljubljana 23/5/2024

| 23/04/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: TAMARA OBROVAC + STEFANO BATTAGLIA, 26/04/2024, Muzej Apoksiomena, Mali Lošinj

TAMARA OBROVAC + STEFANO BATTAGLIA, 26/04/2024, Muzej Apoksiomena, Mali Lošinj

| 23/04/2024 | lada |

>> opširnije


cover: Metaklapa i Zagrebačka filharmonija izvode Iron Maiden, 03/05/2024., Lisinski, Zagreb

Metaklapa i Zagrebačka filharmonija izvode Iron Maiden, 03/05/2024., Lisinski, Zagreb

| 23/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Adam Semijalac i Fige @ Lisinski, Zagreb, 8/5/2024

Adam Semijalac i Fige @ Lisinski, Zagreb, 8/5/2024

| 23/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe

> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*