home > najawa > BOYD RICE, 28/10/2007, Močvara

kontakt | search |

BOYD RICE, 28/10/2007, Močvara

Nakon na žalost otkazanog koncerta Psychic TV, Močvara će nam, nadajmo se 28.X 2007. (nedjelja) dovesti u goste značajnog američkog eksperimentalnog industrial-noise osobenjaka Boyd Rice-a. S njime zajedno dolaze Luftwaffe iz Chicaga i Ait!.
[  ]

Boyd Rice, pravim imenom Boyd Blake Rice rođen je 1956. u Lemon Grove u Kaliforniji i jedan je od američkih pokretača eksperimentalne, noise i industrial scene još iz sredine '70-tih godina kada se počeo zanimati za tehničke mogućnosti traka, magnetofona i miks-pulta u svrhu komponiranja glazbe. U tom pogledu određeni glazbeni stručnjaci njegov rad usko vežu uz avangardni pojam sličnog stvaranja hip-hopa koncem '70-tih i početkom '80-tih godina prošlog stoljeća. No, Boyd je za razliku od hip-hopa koji se temeljio prvenstveno na funku i disco glazbi svoj afinitet pronalazio u tzv. bubblegum popu, te je u ranoj fazi djelovanja koristio pomoć ženskih vokala Little Peggy March i Ginny Arnell, kao i obilje eksperimentalnih zahvata znanih iz ostavštine elektro-akustike. Bio je prvi avangardni kreator koji je nakon pionira John Cagea počeo tretirati miks-pult kao glazbeni instrument. 1978. sa Robert Turmanom osniva Non, sastav s kojim je kroz različite periode djelovanja objavio 10 albuma i 4 singla. Za njihov drugi 7'' singl "Pagan muzak" (1978.) interesantna je zvučna 'multi-axial' rotacija uzeta sa nekih vinilnih snimaka. Kroz više od 30 godina dugačku karijeru surađivao je s imenima poput Frank Tovey, Current 93, Foetus, Death In June, Rose McDowal, Coil, Luftwaffe..., a svoje posljednje kolaboracije ostvario je 2006. sa industrial udaraljkašem Z'ev-om (album je još uvijek u pripremi) i dugogodišnjim prijateljem Giddle Partidgem u projektu pod nazivom Giddle & Boyd koji je 2007. objavio album "Love/ Love - Bang/ Bang!".
[ boyd rice ]

boyd rice

Mnoštvo Boydovih albuma bez obzira bio on potpisnik ili sa Non ili pod nekim drugim imenom su eksplicitno konceptualni radovi koji se protežu od avangardnih, ambijentalnih, eksperimentalnih do noise i industrial minimalističkih tenzija. U 21. stoljeću se sve više okreće mirnijim i laganijim glazbenim temama, no u tekstualnom pogledu je i dalje sarkastičan, mračan i podosta provokativan. Svoje radove, nastupe i performance voli nazivati 'de-indoktrinacijsko posvećenje' pri čemu koristi pomoć gitare, mnogih samplova i kućnih pomagala. Sredinom '80-tih surađuje sa bliskim prijateljem Anton LaVey-om, osnivačom High Priest Of The Church Od Satan gdje se upoznao sa Satanskom Biblijom koja ga je nadahnula za stvaranje nekolicine kasnijih albuma koji su djelomično i zbog materijalnih poteškoća, a i same smrti LaVeya 1997. doživjeli javno poniženje. Također piše različita contraverzna djela pod nazivom "R.A.P.E. (revolt against penis envy)" gdje opisuje silovanja, te je autor i 8 soundtrackova za različita filmska i video ostvarenja surađujući sa režiserima V.Valem, Nick Bougasom, Richard Wolstencroftom i Frank Richom.

Diskografija:
The Black Album (1977)
Psycical Evidence (1982) - Non
Easy Listening For The Hard Of Hearing (1984) - with Frank Tovey
Nightmare Culture (1985) - Sickness Of Snakes, split album eith Current 93
Sick Tour, live bootleg (1985) - Non
Blood And Flame (1987) - Non
Music Martins And Misanthropy (1990) - with Friends
Easy Listening For Iron Youth (1991) - Non, compilation
In The Shadow Of The Sword (1992) - Non
Seasons In The Sun (1993) - Spell
Ragnarok Rune (1993)
Might! (1995) - Non
Hatesville (1995) - The Boyd Rice Experience
Heaven Sent (1996) - Scorpion Wind
God & Beast (1997) - Non
Receive The Flame (1999) - Non
The Way I Feel (2000)
Wolf Pact (2001) - with Friends
Children Of The Black Sun (2002) - Non
Terra Incognita: Ambient Works 1975 To Present (2004) - Non
Alarm Agents (2004) - with Death In June
[ luftwaffe ]

luftwaffe

Luftwaffe je duet band iz Chicaga, a čine ga "b9 InVid" i "j1 StatiK" (doslovce se upravo tako zovu), a osnovani su 1997. pod utjecajima Boyd Ricea, Death In June i Non. Ime su uzeli po njemačkoj avio-kompaniji osnovanoj 1910., a u svojem repertoaru osim synthova, samplera i traka koriste i akustične i električne gitare, bas, flautu, melodiku, trubu, udaraljke... Do sada su objavili sedam albuma, dva 7'' i jedan 10'' singl od čega su neka izdanja objavljena u ograničenom tiražu od 25 i 50 primjeraka! Ovo im je drugo gostovanje u Europi.
[ ait! ]

ait!

horvi // 18/10/2007

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Goran Bare & Majke @ Kaštel, Pula, 05/08/2020

Goran Bare & Majke @ Kaštel, Pula, 05/08/2020

| 04/08/2020 | promo guy |

>> opširnije


cover: Lastovo Otok Glazbe @ Lastovo, 12-16/08/2020

Lastovo Otok Glazbe @ Lastovo, 12-16/08/2020

| 29/07/2020 | promo guy |

>> opširnije


cover: Fifty Fifty: Time To Sleep, Felver, Pepi Jogarde @ Masters, 25/07/2020

Fifty Fifty: Time To Sleep, Felver, Pepi Jogarde @ Masters, 25/07/2020

| 23/07/2020 | promo guy |

>> opširnije


cover: 5. Empeduja punk festival @ Rijeka, 07-08/08/2020

5. Empeduja punk festival @ Rijeka, 07-08/08/2020

| 09/07/2020 | promo girl |

>> opširnije


cover: 28th Monteparadiso Hardcore Punk Festival @ Rojc, Pula, 31/07-01/08/2020

28th Monteparadiso Hardcore Punk Festival @ Rojc, Pula, 31/07-01/08/2020

| 09/07/2020 | promo girl |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe

> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*