home > najawa > Joža u Pro100ru @ Prostor, Čakovec, 13/03/2015

kontakt | search |

Joža u Pro100ru @ Prostor, Čakovec, 13/03/2015

Uskoro obilježavanmo stotu godišnjicu rođenja romanopisca, scenarista, moreplovca i antifašističkog prvoborca Jože Horvata (10.03.1915. - 26.10.2012.). Joža, svjetski najpoznatiji međimurec, rođen je u Kotoribi, u burnoj životnoj priči bio je i nagrađivan i odlikovan za svoja djela, a isto tako i od istih političkih struktura, koje na satiričan način kritizira, označen kao neprijatelj partije i nakratko uklonjen iz javnog života, te se okreće plovidbi morem oko svjeta, nakon čega piše neka od ponajboljih djela. Pamtimo ga po brodskim dnevnicima Besa, knjigama Operacija Stonoga, Waitapu (po kojem je slovenska televizija snimila igranu seriju), Mačak pod šljemom (snimljen je film i dramska serija) i kultnom filmu Ciguli miguli...
[  ]

Stoti rođendan Jože Horvata obilježit ćemo pod pokroviteljstvom Grada Čakovca, u organizaciji Kulturne udruge 'Pokret plus' multimedijskim audio-vizualnim događanjem 'Joža u Pro100ru' .

Program započinjemo u 21 sat projekcijom odličnog filma Ciguli Miguli i izložbom koju sprema knjižnica i čitaonica Tabula Rasa s fotografijama i tekstovima iz djela i života Jože Horvata.
https://www.facebook.com/knjiznica.tabula.rasa

Kao uvod u koncertni nastup čakovečkih Waitapu sprema se audio vizualni performance benda uz video kolaž i nastup Eikonoise, homege Joži Horvatu
https://www.facebook.com/eikonoise

... i after druženje u dugo noć, uz Džemper (Fuzzy Ankles) DJ set

Ciguli miguli (1952.- trajanje 104 minute)

Komedija koja je trebala biti prvi hrvatski satirički film nakon 2. svjetskog rata, atibirokratska satira o partijskom funkcionaru koji dolazi u provincijski gradić u namjeri da reformira kulturni život u socijalističkom duhu, ukida svih pet glazbenih društava, te želi ukloniti spomenik pokojnom mjesnom skladatelju Ciguliju Miguliju, što izaziva negodovanje i otpor stanovništva i naročito omladine. Vodeći partijski kadrovi doživjeli film kao preoštru kritiku vladajućeg režima i aluziju na uklanjanje spomenika banu Jelačiću s tadašnjeg zagrebačkog Trga Republike, što je rezultiralo prvim i jedinim zabranjenim hrvatskim filmom socijalističkog razdoblja.Tek 1997. godine, dvadeset i pet godina od zabrane, film je dobio cenzorsko odobrenje za javno prikazivanje.
http://www.imdb.com/title/tt0044499/

WAITAPU (heavyweight bassonic dub)

Čakovečki bend koji nije potrebno posebno predstavljati, iza njih su nastupi na Seasplash, Overjam, Wintersplash, Tabor, PsychoByDub festivalima, gostovanja u Berlinu, Francuskoj, Austriji, Sloveniji, KSET-u, Močvari, Tvornici, Mediki... album Bassonic lodge im je izašao za francuski label Fresh Poulp records, a pojavili su se na internacionalnoj Dub Tentacles kompilaciji i na dvostrukom vinilnom albumu Seasplash ritam, a pjesme za novi album su u fazi finalnog miksanja.
Svoj prvi nastup održali su upravo u Prostoru (te za tu priliku nisu namjerno odabrali ime bendu), a prošlogodišnjim nastupom pokrenuli su uspješnu seriju Heavyweight bass night događanja u Prostoru.
Ime su nadjenuli po romanu Jože Horvata, s kojim na glazbenom planu djele ideju o traganju za nepoznatim, rušenju tabua i prelaženju nametnutih granica i normi...
Prije uranjanja u duboke dimenzije duba članovi benda godinama su djelovali u sferama čvrstog underground zvuka. Očeličeni i iskusni odvažno plove oceanima dubokog masnog bassa, gitarskih riffova, ritmova i wobblova kroz zapjenjene psihodelične valove. Morske struje vuku te na dno i izbacuju u nebo vulkanskim erupcijama stvarajući novo mitsko otočje - Waitapu, na kojem možeš odmoriti, zaplesati i krenuti dalje.

https://www.facebook.com/waitapu.dub
https://soundcloud.com/waitapu

Džemper (Fuzzy Ankles)

DJ koji organizira Fuzzy Ankles večeri uglavnom plete eklektične setove. Bitno da je masno i bitno da je groove, a stil glazbe mijenja se ovisno kakav je flow tijekom seta. Nema ograničenja i nema ladica, samo super selekcija. Trenutno za ovaj event sprema jungle/drum'n bass mix sa pokojim uletom u sfere psychedelic stoner dub-a.
https://soundcloud.com/dzemper
https://www.facebook.com/FuzzyAnkles

Ulaz je besplatan, članske iskaznice besplatno možete podignuti na ulazu, pa nema razloga da ne dođete da zajednoodamo poštovanje liku i djelu našeg dragog Jože.

Program je dobar primjer suradnje Centra za mlade CeZaM, Kulturne udruge Pokret plus, Udruge 3FF i knjižnice i čitaonice Tabula Rasa na kreiranju kvalitetnog programa u Prostoru.

promo guy // 06/03/2015

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Kranks + La Folee @ dva osam, Zagreb, 04/04/2024

Kranks + La Folee @ dva osam, Zagreb, 04/04/2024

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Porto Etno Festival no. 8, 28-29./06/2024 Exportdrvo, Rijeka

Porto Etno Festival no. 8, 28-29./06/2024 Exportdrvo, Rijeka

| 20/03/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 18/03/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 14/03/2024 | andrea |

>> opširnije


cover: KING UBU + SAGE + JEMBRELA 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + SAGE + JEMBRELA 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 13/03/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*