home > muviz > EN KONGELIG AFFAERE

kontakt | search |

EN KONGELIG AFFAERE [Kraljevska afera] (Nikolaj Arcel, 2012)

Povijesne drame koje se odvijaju na dvorovima, obično uključuju dominatne osvrte na engleske vladare. Danska povijest je puno slabije poznata i iskorištena na filmskom platnu, a već s time, ovaj film djeluje svježe i zanimljivo. Mlada engleska princeza Caroline Mathilda je u dobi od 15 godina oženjena za danskog kralja Kristijana VII. Njihov prvi susret se odvija nakon što je već cijela stvar dogovorena, a kroz narativnu pratnju mlade kraljice, koja se kroz naraciju obraća svojoj djeci, upoznajući njih, i nas, s turbulentnim događajima koji su utjecali na promjenu čitavog danskog kraljevstva. Teška pozicija u koju ulazi mlada danska kraljica ne čini ju pretjerano sretnom, ali je svjesna svoje uloge i svojeg plemenitog naslova koji ju ograničava i sputava. Svoju bračnu dužnost ispunjava kada ostaje trudna, a na obostrano zadovoljstvo i zahvalnost, mladi bračni par ukida svaki oblik privatnog druženja. U međuvremenu se počinje odvijati ono što će promijeniti tijek povijesti. Dvojica ostraciziranih plemića uspijevaju oformiti plan za kojeg smatraju da će biti izrazito uspješan i pogodan za njihov povratak u okrilje danskog kralja. Negdje u Njemačkoj (danskoj koloniji) pronalaze doktora Struenseea kojemu predlažu jedan jednostavni plan akcije. On će se prijaviti za poziciju novog osobnog doktora danskog kralja, a on će ih zauzvrat vratiti na pozicije moći. Plan se pokaže uspješnim u prvom dijelu. Kralj, koji je vjerojatno bio šizofreničar, se nalazi u jednom međuprostoru svojeg vladarskog nedjelovanja. Vijeće odlučuje o stvarnim propisima i zakonima, a kralj se druži s prostitutkama i izvodi odličnu predstavu kao svoja vlastita dvorska luda. Zbog spleta sreće i čiste slučajnosti, Struensee se brzo svidi kralju i postaje njegova desna ruka, čovjek od povjerenja i apsolutno jedini pravi prijatelj izgubljenom i bolesnom kralju.
[  ]

Dvojica dvorjana koji su ga naveli na to se brzo vraćaju na svoja mjesta na dvoru i sve se čini dobrim i svjetlim. Struensee se ne uljuljkava u svoju poziciju i ne pristaje pasivno gledati na bezbrojne nepravde koji pritišću danski narod. Njegova naklonost Prosvjetiteljstvu je dodatno pojačana s činjenicom da je i sam izdao djelo koje se smatra apsolutnom povredom monarhijskog uređenja. Mlada kraljica i Struensee ne započinju svoj odnos u prijateljskom tonu. Zbog različitih razloga i u uvjetima koji su nešto lošiji za samu kraljicu, njihova interakcija ne zaziva nekakvu posebnu povezanost. Ono što nije poznato ni jednome od njih dvoje je velika sličnost i žar koju dijele prema književnim djelima koja ruše temelje svega onoga što ih okružuje. U kraljevstvu koje je zakočeno sa svih strana, i u kojemu nema nikakvih naznaka da bi se moglo ponijeti za valom oslobođenja koji prekriva veliki broj zemalja, Struensee i kraljica nalaze u sebi osjećaje koje ne mogu zatomljivati i koje ne mogu zanemariti. Nakon što se oslobađaju svih zadrški i okova koji ih suzdržavaju, započinju ljubavnu vezu. Na jedan kratki trenutak sve se čini idiličnim.
[  ]

Struensee uspijeva upravljati s kraljem do te mjere da u jednom trenutku počinje sam izdavati zakone i mijenjati naličje danskog društva. Kraljica i on su sretni, kralj je zabavljen sa svojim hobijima i izbjegavanjem dosade i odgovornosti, a ostatak dvora dolazi do točke pucanja. Sve se prekida i raspada u brzom i žestokom uzurpiranju vlasti. Izvrsni glumci, pogotovo oni koji utjelovljuju kraljicu, doktora i kralja, podižu kohezivan scenarij na iznadprosječnu razinu. Prekrasne vizure koje je odlično obuhvatila kamera Rasmusa Videbæka upotpunjuju snagu ove nevjerojatne priče. Gotovo cijela narativna konstrukcija ovog zanimljivog trenutka u danskoj povijesti mi i dalje, nakon pročitane dodatne literature, djeluje nestvarno i izmišljeno. Zaplet vrijedan Oscara, za kojeg će se, unutar konkurencije stranih filmova, ove godine boriti i Kraljevska afera. Svježa, zanimljiva, neopterećena i uspješno izvedena povijesna drama osvaja sa svojom pričom, svojim glumcima, svojom kamerom i svojim predispozicijama koje bi u nekim drugim okolnostima možda pale na slabije iskoristivi teren. U ovome slučaju, svi dijelovi slagalice su sjeli na svoje mjesto, tvoreći cjelinu koja uspješno ispunjava svoje visoke ambicije.

ocjena filma [1-10]: 8

robert tabula // 20/02/2013

Share    

> muviz [last wanz]

cover: Nebeska tema - Film o Vladi Divljanu

Nebeska tema - Film o Vladi Divljanu (Mladen Matičević, 2019)

| 13/06/2019 | pedja |

>> opširnije


cover: Bumblebee

Bumblebee (Travis Knight, 2018)

| 04/01/2019 | robert tabula |

>> opširnije


cover: Andaluzijski pas

Andaluzijski pas (Luis Buńuel, Salvador Dali, 1929)

| 01/11/2017 | terapija |

>> opširnije


cover: PAKLENI VAL

PAKLENI VAL (Ericson Core, 2015)

| 07/01/2016 | robert tabula |

>> opširnije


cover: Posthumne avanture inspektora Цхарлиеа

Posthumne avanture inspektora Цхарлиеа (d.i.y., 2015)

| 06/06/2015 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*