home > mjuzik > Black Masses

kontakt | search |

ELECTRIC WIZARD: Black Masses (Rise Above Records, 2010)

Točno tri godine nakon odličnog prethodnika "Witchcult Today", 1.XI 2010. pojavio se sedmi album glavnih britanskih stjegonoša doom/ stoner-metala i pokupio gromoglasne pohvale kritike i fanova.
[ ELECTRIC WIZARD ]

ELECTRIC WIZARD

Inače, u njihovom zvuku je odavno sve poznato - guste riffoidne Black Sabbatovske baraže, tromi tempovi, psihodelične maglovite mantre i specifična lirika prožeta okultizmom, apokalipsom i sotonskim noćnim morama. Novina je basist Tas koji je zamjenio Rob Al-Issu, no praktički ništa bitnije i radikalnije se nije promjenilo. Novi album je prožet teškim riffovima i psihodelijom, te mutnom produkcijom koja im daje još uvijek onu iskonsku underground draž.

Kao stalno breme prošlosti neprestano ih prati onaj domet sa albumima "Come My Fanatics..." (1997) i "Dopethrone" (2000) koji su po mnogim mišljenjima zacementirali njihov kultni status i visoke standarde dooma kakve moguće više nikada neće moći dosegnuti. Stoga pomalo i nije u redu da se od njih očekuje slična repeticija koju je Jus Oborn ostvario s prvom postavom banda koja je samo tri godine kasnije doživjela kompletnu promjenu i krenula gotovo s mrtve točke. Posljednji album "Witchcult Today" osim što je pokazao nekoliko rapidno naprednijih karakteristika, bio im je i komercijalno najuspješnije izdanje u 21. stoljeću, a na ovom albumu su malčice otišli i dalje po nekim značajkama. Kao prvo, tu je vidljivija tečnost njihovih pjesama koje funkcioniraju možda čak i bolje nego prije, zatim preciznija i fokusiranija pažnja na psihodeliju, te već spomenuta atmosfera s mutnom produkcijom koja im daje punokrvni analogni, takoreći starinski dojam gusto zbijenih instrumenata.

Prve četiri skladbe "Black masses", "Venus in furs" (nije obrada Velvet Underground već je inspirirana istoimenom knjigom), "Night child" (o Jacku Trbosjeku) i "Patterns of evil" su klasične Wizardovske tromije rokačine u Sabbatovskom stilu. Sve su prožete psihodelijom i relativno jednostavnim rock aranžmanima sa specifičnim Obornovim potisnutim vokalom, te naravno, mračnim i ponekad jezovitim, zlokobnim, a i halucinantnim temama. Pošto je album paralelno objavljen i kao dvostruka LP ploča (na svakoj strani se nalaze po dvije pjesme), u samu središnjicu je postavljen "Satyr IX", 10 minuta dugački tromi sludge komad nabijen minimalističkom psihodelijom u kojoj glavni oslonac pružaju 'trip' klavijature Liz Buckingham. Svoj uobičajeni tempo nastavljaju u "Turn off your mind" s neizostavnom zgusnutom psihodelijom u čijem se središnjem dijelu nalazi jednominutni eksperimentalni produkcijski štos pun teške atmosfere i neartikuliranog govora, a završnica je oivičena u otprilike sličnom fazonu sa nekakvom 'cijevastom' projekcijom koja potpuno uvrće i spiralno vrti kompletan zvuk u psihodelični košmar. Himnična "Scorpio curse" sa repetativnim melodičnim riffovima, a kasnije i brojnim solo improvizacijama pokazuje i stanoviti interes Oborna za kompletno sročeni koncertni gitarski performance u kojem vrši obrednu proslavu doom zvuka, dok je posljednja "Crypt of Drugula" nastavak teme "Satanic rites of Drugula" s prethodnog albuma, ali ovaj puta u posve eksperimentalnoj varijanti. Skoro 9 minuta Wizardi se poigravaju dubokom organskom psihodelijom (klavijature, obredno tromi ritam, gitarske improvizacije) u koju su nabacali zvukove grmljavine i mnoštvo teških ambijentalnih zvukova.

Za one kojima je "Witchcult Today" bio 'prečist' i suviše popeglan album, ovo izdanje može adekvatno nadoknaditi tri godine čekanja, neizvjesnosti i razmatranja kako i kuda bi mogli zakoračiti sa novim djelom. Prljavo je u zvuku, veoma psihodelično, eksperimentalno i vizionarski potpuno apokaliptično. Nema optimizma, samo noćne more, a oni koji uživaju u njima upregnuti u psihotične košmare, ovdje sasvim sigurno dobivaju svoju jednosatnu porciju teškog i morbidnog rock-metala.

Naslovi: 1.Black masses, 2.Venus in furs, 3.Night child, 4.Patterns of evil, 5.Satyr IX, 6.Turn off your mind, 7.Scorpio curse, 8.Crypt of Drugula

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 29/11/2010

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*