home > mjuzik > Santa Ana

kontakt | search |

BRUJAČI: Santa Ana (Anubis Records, 2010)

Brujači, legendarna zagrebačka noise-rock skupina iz '90-tih ponovno se okupila, doduše u novoj formaciji i objavila singl kojim najavljuju album i koncertne aktivnosti.

Protivno nekakvim standardnim normama, Mario Barišin - Bara (ex-Trobecove krušne peći, Haustor, Cul-De-Sac, Viva Glorio...) ponovno se vraća na utabani put Brujača koji su utihnuli koncem '90-tih, te je prvo odlučio snimiti nosač zvuka, a tek onda krenuti s povratničkim koncertima. Samo da se prisjetimo, Brujači (Buzzers) su bili koncertno aktivan band tokom '90-tih kada je još u vrijeme one čuvene Sexe krenuo cijeli niz hrvatskog underground indie i noise-rocka (Regoč, Hladno Pivo, Overflow, Phantasmagoria, Big White Elephant, Ha-Det-Bra, Achtung Dichtung, Why Stakla, Peach Pit, Mamojebac, Neurotische Keruzo, Don't, The Stuff, Kojoti, Maroderi, Kvaka 22, Legen, Šumski...). Bili su posebno upečatljiv band sa logotipom vepra, u postavi su imali samo dvije bas gitare i bubnjeve, te su na koncertima često nastupali sa motorističkim kacigama. Iza njih je ostao album "Špricaj" (1997, Brujači d.o.o.), učešće na kompilaciji "Halter - hrvatska alternativna rock scena" (1998, HGU) i cijeli niz koncerata po Hrvatskoj i Sloveniji, a između ostalog, ljubljanska Mladina je 1994. zabilježila sljedeći dojam o njima - '...ti bodo po vsem sodeči zakoličili meje novega žanra, in sicer kmetskoga rocka, ki ga odlikujejo grobi oštarijski vokali, na trenutke zmedeno, včasih pa zelo močno nadigravanje dveh bas kitar in to, da se izvajalci med skladbami izdatno krepčajo s pivom ob glasnem navijanju gledalcev. Spodbudno'.

U ponovno reinkarniranom bandu uz Baru koji se uz svoju karakterističnu bas gitaru služi loopovima i kompjuterskim programima, ovdje je prisutan samo Franjo Glušac iz Peach Pit koji svira električnu i akustičnu gitaru, dok je bubnjeve odsvirao Faca Dragan Brkljačić, inače originalni bubnjar iz one legendarne postave Brujača. Za početak su napravili dvije stvari koje je objavio Danfa, zadnjih godina pozaspali izdavač (kaj se s njim događa, jel još živ?), a pjesme su za svaki respekt. Nisu to Brujači koje znate od prije 10 i više godina, ovo je nešto sasvim novo. Bolje? Krenimo redom...

Na singlu su dvije pjesme, prva je pjevana, a druga je kraći instrumental, no na njima homogenost i kompaktnost izgleda kao da je riječ o bandu s najmanje 4-5 glazbenika. Radi se o čvrstom rocku s natruhama noise naboja i nezaobilaznog hard-bluesa, no kompozicije su oblikovane u veoma radiofoničnom aranžmanu. Uz poznati i jedinstveni zvuk Barine bas gitare na ovim područjima koja nema previše otklona od one čvrste ritmično-harmonijske wah-wah i efektima podebljane funkcije u Viva Glorio, pjevana "Santa Ana" (na španjolskom jeziku!) donosi snažnu spregu letargičnog indie-rock uvodnika sa odriješitim Francovim gitarskim riffovima, te ugodnim laid-back minijaturama harmonike, dok su vokali sasvim čisti i baritonski nabrušeni ko' iz 'bačve' sa završnim blago hardcoreovskim izletom u kome ima čak i otkačenih, nazovimo pulupijanih arija. Instrumental "St.Ana" je skraćena verzija bez distorzije gdje je Franc pokazao svoj umješan talent za jazz minijature nalik na onaj čuveni, no ne baš previše zapaženi frakcijski projekt The Jesus Lizard iz sredine '90-tih pod nazivom The Denison - Kimbal Trio. Skladba je pospješena i znakovitim učincima melodije na ksilofonu što cijeloj jazz atmosferi pridonosi univerzalnost stila kojeg je moguće interpretirati, a i percipirati preko širokog spektra žanrova.

Fini, umješno osmišljen i zvučno kreativan singl koji najavljuje da će Brujači u skoro vrijeme kada krenu sa živim nastupima biti vrlo zanimljiv i nadamo se inovantno istraživački band u mnogosežnom stilskom opsegu.

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 04/01/2010

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Non Escape

DICHOTOMY ENGINE: Non Escape (2024)

| 17/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Liam Gallagher John Squire

Liam Gallagher John Squire: Liam Gallagher John Squire (2024)

| 16/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP

COMBICHRIST: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP (2024)

| 16/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Files 01-12, compilation

MORGUE FILE: Files 01-12, compilation (2024)

| 15/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Sakati paun

DEMENTRONOMES: Sakati paun (2024)

| 14/03/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Santa Ana
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*