home > mjuzik > U protivnom

kontakt | search |

DISKURZ: U protivnom (Dallas Records, 2009)

Kakav kvalitetan domaći punk album!!! I to u pravom trenutku kada je u Hrvatskoj sve doslovce otišlo dođavola. To je to!

O ovome bandu sam pisao nedavno u rubrici "Demo izvođači 2008, 4.dio" pa ću ponoviti dio teksta...

Riječki punk-rock trojac o kojem nema nikakvih bitnih podataka osim da sastav tvore Bojan Bajić (gitara, vokal), Ivan Ritoša (bubnjevi) i Andrea Živković Žiko (bas). Sudeći po 30 tisuća posjeta na njihovoj myspace stranici u nekih godinu i pol (podatak iz 2008.) stekli su zavidan krug publike zahvaljujući svojem ubjedljivom punk-rock izrazu i lumpenproleterskom jezičkom leksiku. Glazbeni stil svodi im se uglavnom na izvorni punk '77-'78 (Sex Pistols, Buzzcocks, The Clash) i dijelu ex-Yu novog vala/punka (Parafi, Termiti, Pankrti, Pekinška patka, prvi albumi Kazališta i Orgazma...), a u gitarskim referencama osjete se i utjecaji Partibrejkersa. Melodično su estetski orijentirani s brojnim gitarskim kombinacijama melodija i solo dionica, te za razliku od mnogih punk demo bandova izbjegavaju linearne harmonije tako da u cijelini zvuče vrlo kompaktno i dotjerano. Tekstualno su samoironični i kritički gnijevni na ustaljene norme ponašanja po čemu se osjeti da su onaj punkerski dio gubitničkog svjetonazora potpuno usvojili kao dio vlastitog života.

(To je to zbog čega obožavam pratiti demo-scenu).

Album je sjajan, baš upravo onakav kakav punk i treba biti. Tekstovi su odlični, muzika kompaktna, riffovi naglašeni, produkcija prljava (Boris Rakamarić Boro, Studio za sirotinju)... sjajno! Diskurz su band koji ima tekstove na hrvatskom jeziku i s pravom su se utrpali odmah s prvim albumom rame uz rame gore spomenutih velikana, bez prisustva Hladnog piva koji su odavno otišli u mainstream, da se razumijemo. Ovaj mlađahni trojac ima energiju r'n'r-a, garaže i punka kojim na najbolji mogući način uspostavljaju koncept punka i rocka u homogenu smjesu MC5 eksperimentalizacije sa odjecima najžešćih Majki i Partibrejkersa i novijih trendova (Fucked Up, npr), no boljka pjevača Bojana je da se svim silama trudi zvučati poput Prlje. Njegove vokalne dionice su kao uzete iz opusa ranih Let 3, no to ništa ne umanjuje kreativnu snagu banda i pjesama na albumu. Ono što je najvažnije - pjesme, sve su odreda sjajne i fuckin' moćne, jednostavne su i istovremeno višeznačne. Govore o luzerstvu generacije koja nije doživjela onaj pravi punk i new-wave, ali imaju taj neprikosnoveni štih vremena Stipe Šuvara i bijesa simbolizma 'mijenjanja dana za noć' i životarenja od danas do sutra. U obje solucije ništa ne dobivaju značajno, ali na prokleto dobar način progovaraju o problemima današnjeg društva koje se pokušava socijalizirati u bijedi i neimaštini, raskolu kulture na narodnjake i art, pedere, hohštaplere, lopove, bandite i razne kvazi bedastoće od lopovluka koje su u našem društvu priznate kao zdravo za gotovo. Ako ne kradeš, otimaš i pljačkaš sirotinju, onda nisi ugledna i podobna osoba... A Diskurz o svemu tome govore sa svoje strane gledišta.
[ diskurz @ rokaj fest 2009 ]

diskurz @ rokaj fest 2009   © sale

Sa d.i.y. demo materijala ovdje se nalaze tri naslova "Debela glava" (o lopovluku), "Polet", "Nitko i ništa", a album je nazvan po pjesmi "U protivnom" koja je otvarala upravo taj demo uradak iz 2007. godine. Album nema niti jednu mrlju kojom bi se moglo posumnjati u njihov oštri i jednostavni svjetonazor buntovnih punkera, te mnoge od ovih 13 kompozicija imaju svoju svijetlu budućnost za onu publiku koja ovaj band smatra 'govornicima generacije' poput nekadašnjih, već spomenutih Majki i Partibrejkersa. Ipak valja izdvojiti naslove - rockersku nabrijanu do jaja "Izlom", "Isto je sve" ('četiri zida je previše') sa hitoidnim gitarskim riffom, vrlo melodičnu "Na stranu", himničnu "Nitko i ništa" ('svi smo tu, a nema nikoga/ ja sam sam i ne volim se'), snažnu "Oksimoron", psihodelični eksperimentalniji new-wave komad "Iz..." i završni "Razgledi" u maniru Sex Pistols, ali publika će sama izabrati svoje favorite. Ono što krasi ovaj album su sve odreda moćne i vrlo melodične pjesme koje nemaju onaj znani punkerski senzibilitet da manje-više zvuče vrlo slično, nema onih 'oooooaaaaa' višeglasja i linearnih linija. A nema niti hc ritmova. Pravi pravcati nepatvoreni punk s mudima i testosteronom! Vidljivo je da momci imaju hrpe glazbenih ideja i rješenja, te da od njih valja očekivati brda tko zna kakvih iznenađenja. Bravo momci, skidam vam kapu i odajem poštovanje! Najenergičniji MC5 + Gang Of Four na punkersko socijalni gnijevni način bez vulgarizacije!

Album je sredinom 2009. doživio i nevjerojatnu promociju u USA gdje su ga ljudi iz labela Todo Destruido (Austin, Texas) odlučili tiskati u vinilnom EP izdanju sa 4 kompozicije - "Repelent", "Prazan hod", "Obskura" i "Polet". Hm, nekako su izabrali baš najjednostavnije stvari... Vinil je štampan u tiražu od 5000 kopija, te su izdavači izjavili da je Diskurz sjajan band s pjesmama kojima ne treba nikakav prijevod na engleski jezik.

To je to - sjajna, upečatljiva, raznolika glazba koja pršti nevjerojatnim adrenalinom i pravi punk image bez ikakvih dodataka. Baš upravo kao da se engleska i američka punk scena 1977. preselila u opljačkanu Hrvatsku 2009.

U popratnom press materijalu stoji da imaju i kratki film pod imenom "13" (valjda po broju pjesama na albumu) i da je doživio emitiranje na TV.

Kako god, nema se šta okolišati, ovo je najbolji punk-rock album Hrvatske scene za ovu, 2009. sezonu.

ocjena albuma [1-10]: 10

horvi // 24/07/2009

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Necrotic Biomechanics Immortalitatis

POLTERNGEIST: Necrotic Biomechanics Immortalitatis (2024)

| 19/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa

MATEJ KRAJNC: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa (2023)

| 18/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: The Mood I'm In

TONY HADLEY: The Mood I'm In (2024)

| 17/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Resurrectionis

THE AMBIENT HERMIT: Resurrectionis (2024)

| 17/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Under the Elm Trees

YEKO ONO?: Under the Elm Trees (2024)

| 16/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*