home > mjuzik > I Hate People

kontakt | search |

WINDY WEBER: I Hate People (Brainwashed Records, 2008)

Umjetnica Windy Weber dolazi iz Dearborna, jugozapadnog predgrađa Detroita (Michigan, USA) gdje živi, radi i mnogo stvara na nekoliko frontova. Bavi se pisanjem poema, kratkih priča, komedija, znanstvene fantastike, selektira fotografije objavljujući zbirke različitih slika, te se istovremeno bavi i skladanjem minimalističke ambijentalno eksperimentalne psihodelične glazbe već više od 15 godina. U underground krugovima poznatija je po radu u minimalističkom ambijentalnom drone duetu Windy & Carl (Carl Hultgren) koji djeluje od ranih '90-tih godina pretežito se bazirajući na utjecajima pionirske ambijentalne scene klasične moderne glazbe kasnih '70-tih i ranih '80-tih.

Album "I Hate People" je kako tvrdi nazvala s razlogom koji je samo njoj znan i o njemu ne želi pretjerano komentirati. Samo navodi da je album njezin bijeg od civilizacije na pusti otok. Na njemu se nalaze samo dvije instrumentalne kompozicije. Prva "Sirens" traje 25 minuta i svodi se na duboku organsku psihodeliju koju je proizvela na synthu koji svira tromu ambijentalnu neprekinutu harmoniju, te na električnoj gitari koja tokom cijele kompozicije ispušta cvileći distorzirani i vrlo sjetan zvuk potisnut posve u pozadinu. No unatoč ovom minimalnom obrascu, skladba je vrlo psihodelična, ima svoj neprekinuti trip, te se od 11 minute pojavljuju magloviti i zakrabuljeni fade-in noise zvukovi, lagana škripa i brojni, jedva ćujni efekti. Skladba ima svoj tok i mistično napeto 'horor' uzbuđenje uvijeno u sasvim tiho post-industrial zvukovlje.
[ windy & carl ]

windy & carl

Druga skladba "Destroyed" je znatno duža (32 minute) sa također dubokim organskim trip harmonijama syntha i vokalnim uzdasima (duboko disanje poput mantranja i padanja u trans), te sa nerazgovjetnim mrmljanjem gdje se jedino razaznaje mantričko šaptanje riječi 'destroyed'. Kompozicija na polovini (oko 15-te minute) ima obilje eksperimentalnih drone industrial zvukova, mračne i tutnjajuće gitarske distorzije, te atmosferu napetog iščekivanja u vrlo mističnom transu koji traje sve do završetka skladbe nestajanjem u fade-out.

Djelo je vrlo mračno i mistično, a po dizajnu glazbe veoma kreativno i spada u onaj fah dotjeranih i originalnih, gotovo unikatnih albuma ambijentalno psihodelične eksperimentalne post-industrial scene poput imena Nurse With Wound i Current 93. Album je objavljen na čak tri etikete; Bluefea Records je objavio cd izdanje, Kenedik Records vinilni LP u ograničenom tiražu od 1000 komada (500 ih je u kombinaciji plavo-zeleno-purpurno, a 500 u krvavo-crvenoj boji), dok je Brainwashed Record distributer. Na samom omotu je fotografija Windy iz 1987. sa pasoša kada je još bila vrlo mlada i bijesna punk rockerica koja je tek počela svoju karijeru.

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 27/02/2009

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: This is All Yours

ALT-J: This is All Yours (2014)

| 27/11/2014 | pedja |

>> opširnije


cover: The Endless River

PINK FLOYD: The Endless River (2014)

| 27/11/2014 | horvi |

>> opširnije


cover: Revizor

MATEJ KRAJNC: Revizor (2014)

| 26/11/2014 | horvi |

>> opširnije


cover: Human Buzz

DEEP KICK: Human Buzz (2014)

| 25/11/2014 | horvi |

>> opširnije


cover: Narcissus and Bellflower [Special Edition]

GOLDEN GARDENS: Narcissus and Bellflower [Special Edition] (2014)

| 24/11/2014 | pedja |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: I Hate People
  • Portal (1995)
  • Drawing Of Sounds (1997)
  • Depths (1997)
  • Consciousness (2001)
  • The Dreamhouse (2005)
  • Songs For the Broken Hearted (2008)
  • I Hate People (2008)

> linkz
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*