home > mjuzik > Satellite Remixes

kontakt | search |

THE HIGH VIOLETS: Satellite Remixes (Reverb Records, 2008)

Kako može zvučati shoegazer band u kome se bubnjar zove Strahota? Veoma dobro!

Američki dream-pop shoegazeri The High Violets iz Portlanda nakon 10 godina karijere i samo dva albuma odlučili su se za prvu kompilaciju na kojoj su svojih 10 najboljih skladbi dali u ruke nekolicini remiksera.

Postava u nepromjenjenom kvartetu Kaitlyn Ni Donovan (vokal, gitara), Clint Sargent (vokal, gitara), Colin Sheridan (bas) i Luke Strahota (bubnjevi) djeluje od 1998. nakon raspada dva lokalna sastava The Bella Low i Echoplex. Portlandska scena dala je pregršt imena u psycho indie-rocku (The Dandy Warhols, Swan 23, Rick Bain & The Genious Position, Heatmiser, Sugar Boom...), pa su tako The High Violets odmah na početku svoje karijere imali rijetku priliku za novog izvođača da im svima odreda bude predgrupom čime su vrlo brzo isplivali iz cijelog mora demo sastava. Prvi materijal bio im je EP "Dream away" 1999. u vlastitom d.i.y. izdanju nakon čega im se javlja irski nezavisni izdavač Reverb Records za kojeg potpisuju ugovor i kod njega ostaju do danas. Album prvijenac "44 Down" objavljen je 2002. i bio je inspiriran utjecajima glazbe My Bloody Valentine, Spaceman 3, Ride i Cocteau Twins, a vokal Kaitlyn sa Miki Berenyi iz Lush. Drugi album "To Where You Are" bio je pun pogodak na britanskoj indie sceni 2006. i uvršten je u nekim medijima među 10 najboljih albuma godine, a jedan od bitnih faktora za ovaj uspjeh bio je i odličan produkcijski zahvat Tony Lasha i Jeff S.Saltzmana koji su sličan posao radili za The Dandy Warhols, Elliott Smitha, Tahiti 80, Stephen Malkamusa i Sleater Kinneya. No, osnovni problem koji se nameće kod neuspjeha The High Violets na američkoj sceni je tipičan britanski shoegazer-psycho zvuk koji je u rijetkim trenucima uspio zaintrigirati publiku preko velike bare.

High Violets - Chinese Letter Remix


Ovaj obljetnički album kojim obilježavaju desetu godišnjicu postojanja u njihovoj domovini je objavljen koncem 2007., a na njemu je elektronske plesne remikseve upriličilo 9 stručnjaka. Album otvara sanjiva "Chinese letter" u remiksu njemačkog majstora Urlich Schnaussa koji je na osnovnu dream-pop potku dodao synthove i lebdeće prozračne harmonije, dok je vokal Kaitlyn ostao nepromijenjen u svojem snenom i razlivenom izdanju koji se proteže tokom čitave 52 minute albuma. "Sun baby" (Palamar Tix mix) je elektronski ambijentalni komad gdje se iz mora psihodeličnih gitara izvlači jednostavni plesni ritam i popratne klavijature u staloženom formatu kao da je riječ o spoju Kruder & Dorfmeistera i Depeche Mode. Electro-pop skladbu "Fa" upriličio je Echostar koji je osim Kaitlynog vokala izbacio gotovo sve originalne zvukove i pretvorio ih u sanjivi plesni house koji odlazi u fade-out. Nešto lakša i ambijentalnija je "Cool green" također sastavljena samo od elektronskih sanjivih zvukova i netipične plesne ritmike u kojima se remikser Vert do mile volje naigrao sa delay i echo vokalima. Najplesnije verzije dolaze oko sredine albuma - "Love is blinding" (Three Years Of Plenty mix) koja će povremeno podsjetiti na lagane electro-pop New Order/ Electronic/ The Shamen reference, "44 down" (Cassini mix), "Nocturnal" (Palamar Tix mix) u također vedrom el-pop ritmu, dok se prema blagim sintagmama techna približila druga i najkraća varijanta "Fa" u obradi irskog Basica. "Watching you fly" (Aeros mix) sadrži electro-glitch elemente sa snažnim gitarskim riffovima, plesnim ritmom i elektronskim efektima koji se neprekidno isprepliću, a posljednja "To where you are" (Kyma Minitech mix) je najdulja i obrađena je u ležernom house-trance stilu koji je veoma pogodan za plesne podije.

Nakon ovog remiksiranog izdanja koje novoj publici može sasvim solidno približiti njihov psihodelični shoegaze dream-pop stil pripremaju treći studijski album (ponovno s Tony Lashom) čije je izdanje predviđeno za ljeto 2008.

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 14/07/2008

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*