home > mjuzik > Rockferry

kontakt | search |

DUFFY: Rockferry (A&M/ Rough Trade, 2008)

Biti dva mjeseca na nemilosrdnom vrhu UK najprodavanijih albuma najavljuje moguću novu ikonu koja se ne bi smjela zaustaviti samo na čudu jednog hita. U šest mjeseci njezin myspace je zabilježio više od 2 miliona posjeta. A za novog izvođača to je senzacionalan uspjeh.

Welška pop diva o kojoj se već raspredaju priče kao o još jednom novom velikom imenu s Otoka uz Amy Winehouse i Adele, svojim debi albumom "Rockferry" je uzdrmala komercijalni establišment već u prvom danu prodaje s tiražom od 60.000 prodanih primjeraka. Širom svijeta album je dosegao vrhove top ljestvica, te nakon svega dva mjeseca došao je do milijunskog tiraža.

Rođena je 23.VI 1984. u Nefynu (Gwynedd, Wales) kao Aimee Anne Duffy i za glazbu se počela vezivati zahvaljujući ocu koji je bio ljubitelj starog Motown zvuka '60-tih. S 15 godina prvo počinje pjevati u lokalnom sastavu, zatim je pokušavala ostvariti karijeru u Švicarskoj, da bi se 2003. prijavila na natječaj Wawffactor, welšku inačicu Pop Idola. Tamo je osvojila drugo mjesto i ponuđeno joj je da 2004. snimi svoj prvi EP "Aimee Duffy" s tri pjesme na welškom jeziku, a potom i da gostuje kao prateći vokal u dvije skladbe na albumu "See You In The Morning" sastava Mint Royale. U to vrijeme radila je kao konobarica i pomalo pjevala po lokalnim jazz i blues klubovima sve dok je nije zapazila Janette Lee, bivša managerica Beth Orton i Pulp koja je uočivši njezin talent pozvala nekadašnjeg Suede gitaristu Bernarda Butlera koji je kroz naredne tri godine mnogo radio na njenom stilskom i glazbenom profilu. Shvativši da ima karizmatičan soul vokal, sa Steve Bookerom se prihvatio produkcije i osmišljavanja idealnog stilskog segmenta kojeg su pretočili u starinski Motown obrazac po uzoru na Phil Spectora.

Duffy - Mercy


Prvi singl "Rockferry", nazvan po zavičaju njenog oca (predgrađe Birkenheada), objavljen je 3.XII 2007. u ograničenom tiražu i prikazao je Duffy kao pjevačicu zanosnog slatkastog vokala poput rane Dusty Springfield i naglasio bogatu soul-pop strukturu punu orkestralnih zahvata i starinskog zvuka '60-tih. Tjedan dana prije no što će biti objavljen album, u igru je bačen najjači komercijalni adut, plesni r'n'b singl "Mercy" koji je odmah dospio na no.1 UK singl liste zbog zavodljivog starinskog ritma i teksta o seksualnoj slobodi. Album je objavljen 1.III 2008., te je uz potporu gostovanja u čuvenom televizijskom show-programu Jools Hollanda i još nekoliko njenih prethodnih pojavljivanja u TV i radio emisijama dospio na prvo mjesto ljestvice najprodavanijih albuma u Britaniji. A dalje je sve teklo kao u bajci...

U samo 38 minuta ovog detaljno osmišljenog komercijalnog soul-pop albuma nalazi se čitavo brdo neostvarenih Butlerovih snova iz vremena njegovog rada sa Suede. Od 10 pjesama, Butler je napisao glazbu za četiri, dok su ostale djelo Jimmy Hogartha, Eg Whitea, Steve Bookera i same Duffy koja je napisala sve tekstove. Prateći glazbenici (njih 9), su detaljno razradili finu kompaktnu građu uobličivši je kroz harmonične strukture koje ritmički variraju od umjerenih taktova, do onih izrazito sporih koje je Butler superiorno producirao iskoristivši mnoštvo starinskih finesa. Sama svirka je u kontekstu uobičajenog pop stila s laganijim izletima u blagu rock ostavštinu jer ne treba zaboraviti da su u pratećoj ekipi mahom sami glazbenici proizašli iz rock teritorija. Uz umjereno plesne kompozicije "Warwick avenue", "Serious" i "Sleeping stone", album sadrži i blues/soul potku u laganoj "Syrup & honey", primjese Marvin Gayevog čuvenog hita "I heard through the grapevine" u "Hanging on too long", te zabavni šlageraški format u "Delayed devotion" i "Scared", do revijalnog evergreenskog rocka a'la Mamas And The Papas u posljednjoj "Distant dreamer". Zgodan pop album koji se zbog mnoštva zavodljivih sladunjavih melodija i pitkog erotiziranog vokala Duffy, kao i njezinih emotivnih tekstova sasvim zasluženo našao na samom tronu Europskog komercijalnog podija. Za očekivati je da se ne radi samo o vještom produkcijskom triku Butlera, te da Duffy neće u cijeloj ovoj managerskoj igri ispasti samo kao još jedna kratkotrajna hit senzacija.

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 28/04/2008

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Bourgeois

MATEJ KRAJNC: Bourgeois (2021)

| 27/01/2021 | horvi |

>> opširnije


cover: The Grey Line

ATRAVAN: The Grey Line (2021)

| 26/01/2021 | horvi |

>> opširnije


cover: Gaston Paris and the mati vseh godal

MATEJ KRAJNC: Gaston Paris and the mati vseh godal (2021)

| 26/01/2021 | horvi |

>> opširnije


cover: Barbajol

MARINADA: Barbajol (2021)

| 25/01/2021 | horvi |

>> opširnije


cover: Ponosna žival, poezija Zdenka Franjića

MATEJ KRAJNC: Ponosna žival, poezija Zdenka Franjića (2021)

| 25/01/2021 | horvi |

>> opširnijewell hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*