home > mjuzik > LET'S STAY FRIENDS

kontakt | search |

LES SAVY FAV: LET'S STAY FRIENDS (Frenchkiss, 2007)

Uvijek postoji barem jedan bend ili izvođač kojega zavolite tek nakon izvjesnog vremena, bez obzira na to koliko je probavljiv ili zahtjevan. Takav je slučaj kod mene s njujorškim indie junacima Les Savy Fav. Njihova prva tri albuma su mi godinama bila u redovnoj rotaciji, ali trebalo je proći nekoliko godina da me uistinu pogode i da ih skužim. Dotad su mi bili samo još jedan u nizu bendova koji su mi OK, ali s godinama mi je njihov frenetični indie rock začinjen elementima post punka i karizmom ludog i ciničnog proćelavog bradonje Tima Harringtona prirastao do neslućenih razmjera. Jedan od razloga za to bio je Inches, kompilcijaski album sastavljen od devet singlova koje su LSF izdali tijekom svoje karijere za devet različitih izdavačkih kuća, što je pomalo sulud potez za bend koji ima svoj vlastiti label (Frenchkiss Records). No kako oni kažu, uz davanje imena bendu taj pothvat je bio jedina stvar koju su si zacrtali kada su pokrenuli bend. Koji majstori. Ne znam je li stvar u pristupu rada na singlovima u odnosu na albume, ali LSF je bend koji na najbolje funkcionira upakiran u maleni format singla, dok su na albumima tu energiju često znali raspršiti u finišu. Zato mi je valjda trebao Inches da mi nakon toliko godina prenese njihovu bit na najneposredniji način: odličnim i konciznim pjesmama uz koje se može plesati, ali i razmisliti o onome što je pjesnik htio reći. Ta kompilacija je na neki način bila dostojan epitaf bendu koji je u to vrijeme odlučio prekinuti svoje aktivnosti na neodređeno vrijeme. No za razliku od njihovih kolega iz At The Drive-In koji su s isti način abortirali svoju misiju i sada njihovi najeksponiraniji čupavci uglavnom pokušavaju biti novi King Crimson, LSF su vratili s novim albumom. Neka veselje počne!

Itekako je vrijedilo čekati 6 godina od njihovog zadnjeg studijskog albuma Go Forth. Čini se da su LSF kroz album koji su slagali cijelu karijeru dosta toga naučili, jer Let's Stay Friends je njihov najkonkretniji i najfokusiraniji uradak dosad, koji spaja sve čari njihovih energičnih nastupa sa svim opcijama koje studio nudi u njihov stil koji balansira između artizma i partijanerstva. koji na ovom pospješuje pozamašna lista gostiju iz same indie elite (Enon, Emily Haines iz Metric/Broken Social Scene, Eleanor Friedberger iz Fiery Furnaces, Nick Thorburn iz Islandsa itd.). U uvodnoj Pots & Pans Tim pjeva o imaginarnom bendu koji je prošao sve i svašta, no zapravo se radi o alegoriji u kojoj iznosi manifest povratka LSF-a. Lijepo je čuti od njega Let's tear this whole place down and build it up again/This band's a beating heart and it's nowhere near its end. Nakon tih ohrabrujućih riječi kreće The Equestrian, klasična Les Savy Fav pržiona i svaki strah i sumnja je odagnana u te tri i pol minute. The Year Before The Year 2000 nastavlja istim intenzitetom uz plesni groove na basu i delikatne gitare Setha Jarboura, dok Tim pjeva o apokaliptičnoj paranoji koja je harala dotične godine (If you fear my dear the end is near / Please do check your frontal hemisphere), čuvajući s ostatkom benda trenutak za dizanje ruku u zrak za pripjev, a trenutak za sing-along za sam kraj. Prerani, nažalost, budući da kratko traje.

Les Savy Fav - Patty Lee


Što nije slučaj sa fenomenalnom rasplesanom disco numerom Patty Lee u kojoj cijeli bend sjaji svojim punim sjajem. Sethova gitara je divno razigrana i diskretno pokazuje sav njegov talent dok Syd Butler daje postojane bas linije na koje bubnjar Harrison Haynes daje napola odsječeni ritam, a Tim počinje pjesmu u falsetu da bi završio u svojoj standardnoj maniri. Ovo je jedna od najboljih stvari koje sam čuo ove godine i bila bi stvarna šteta da ne postane hit. Ne toliko za bend, nego za ljude koji ju ne bi čuli.

Bend pokazuje da su stvarno sazreli kao autori koji znaju zaokružiti pjesmu i bez previše kompliciranja ili ponavljanja održati pozornost slušatelja, a između ostalih stvari primjeri za to su standardne LSF stvari kao na prvo slušanje malo nedorečena What Would Wolves Do? s ritam mašinom, nabrijana i odlična Raging In The Plague Age s basom na overdriveu koji ju vozi. Takva je i žestoka Slugs In The Shrubs sa gitarskim riffom u nekoj čudnoj mjeri koji je odlično popraćen nekim ne baš razgovjetnim semplom, dok lagana Brace Yourself koja pokazuje utjecaje duba vuče na Go Forth. Jedan od vrhunaca albuma je i genijalna Kiss Kiss Is Getting Old, napeta stvar na kojoj gostuje Emily iz Metric/BSS koja se zasniva na odličnoj međuigri gitare i basa i kontrasta između plahe Emily i Timovog grlatog naricanja u refrenu. Eleanor iz Fiery Furnaces gostuje na laganoj i melankoličnoj Comes & Goes atipičnoj za LSF, koja zvuči kao da je ispala s nekog albuma od Enon, što nije nimalo čudno s obzirom da su i oni imali prste po cijelom albumu. Sa odličnom Scotchguard The Credit Card LSF nastavljaju u revijanom tonu ali određena crta melankolije ostaje u zraku i prenosi se na The Lowest Bitter koja zatvara album s raspjevanim trubama.
Sve u svemu, Let's Stay Friends je odličan i dinamičan album kojim su Les Savy Fav apsolvirali sav svoj opus jednu veoma kompaktnu cjelinu i koji samo može zacementirati njihov status na sceni, a kako je ove godine izašlo puno odličnih izdanja, nadam se da ću mu ugurati neku lijepu brojku na svojoj listi favorita. LSF u mojim zvučnicima i ja smo oduvijek bili na prijateljskoj bazi, što se s moje strane polako ali postupno produbljivalo, a ovaj album pokazuje da su oni imali pravo kad su pjevali We'll make a lover of you. Koji majstori.

ocjena albuma [1-10]: 9

vinko // 24/09/2007

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*