home > koncert > THE MARS VOLTA (El Paso), LES SAVY FAV (New York) & THE APES (Washington), KSET, ZG, 10/03/02

kontakt | search |

THE MARS VOLTA (El Paso), LES SAVY FAV (New York) & THE APES (Washington), KSET, ZG, 10/03/02

HIGH VOLTAGE ROCK n ROLL



Nakon lijepe sunčane nedjelje, koju sam proveo u Zagrebu, uglavnom na izložbi kućnih ljubimaca, odlučili smo se uputiti do KSETA gdje su trebali nastupiti MARS VOLTA (novi band Omara i Cedrica iz At the Drive-In), LES SAVY FAV i THE APES. Radi se o tri američka banda koji su pod okriljem SOUTHERN RECORDSa i od kojih sam čuo, od svakog po jednu pjesmu zahvaljući mjesečnom programu KSETA, odn. Earwinga, u CD-obliku, koji možete dobiti za 5 (!) Kuna. S obzirom da je ponedjeljak radni dan, nadali smo se ranom početku i ne predugom trajanju koncerta. Sve se i obistinilo. Sve je počelo već u 21.30 i završilo u 24.00. Sve pohvale organizatoru.
No - dobro. Idemo mi do konkretnih stvari.
[ the apes ]

the apes   © www.terapija.net

THE APES iz Washingtona popeli su se prvi na stage i jednostavno, svojom 25-minutnom svirkom rasturili publiku i ostavili je otvorenih usta. Radi se o visokoenergetskom rock-showu kojeg su oni izvodili na bubnjevima, basu i "hammond"-orguljama (!) i bez gitare. Za mikrofonom je ordinirao Paul, za kojeg mogu reći da već dugo nisam vidio boljeg rock-pjevača, koji osim dobra glasa ima i totalno lud scenski nastup. On je svojim "mahnitanjem" zapravo cijeli KSET pretvorio u svoju pozornicu, penjao se po balkonu i zvučnicima i animirao, na početku, pomalo statičnu publiku.
Muzički, THE APES, probajte zamisliti kao IRON BUTTERFLY bez dosadnih solaža i sa IGGYem na vokalu. Zakon !!! Inače, Paul pomalo i liči na mladog Mr. Osterberga, a iz razgovora s njim, saznali smo da će ponovo doći u Zagreb u 11. Mjesecu. Ovo je bend kojeg nikako ne bi smjeli propustiti. Možda su oni slijedeći WHITE STRIPES.
[ les savy fav ]

les savy fav   © www.terapija.net

Nakon njih izlaze LES SAVY FAV. Pomalo neurotični i histerični "njujorčani" koje bi mogli opisati kao rastrzani križanac CPT. BEEFHEARTA, PIXIESA i PERE UBU. Oni su nam pružili nešto duži nastup kojeg je vrijedilo čuti, ali prije svega vidjeti. LES SAVY FAV su imali još luđeg pjevača, koji je stalkom za mikrofone skidao reflektore, rastavljao pozornicu na proste faktore i sagradio si usred KSETA svojevrsni "catwalk" (ko bono) i izvodio svoj SHOW po cijelom klubu - od šanka do stagea pa do stepenica i natrag. Nisam luđeg tipa već dugo vidio. A tek da ste vidli kak izgleda. To se ne da opisati riječima. Trebalo je biti tamo.
[ mars volta ]

mars volta   © www.terapija.net

Na kraju dolazi red na zvijezde večeri zbog kojih su uglavnom svi i došli. THE MARS VOLTA iz El Pasa. Kako se radi o svojevrsnom nastavku AT THE DRIVE IN, Mars Volta i dalje njeguje stil i zvuk spomenutog benda, a s obzirom na Cedrica i Omara (vokal i gitara) to je i logično. Glazba je nešto ekstremnija i totalno nekomercijalna, a od proizvedene buke moglo je prosječnom slušatelju i pozliti. Scenski nastup je fenomenalan i divlji i sva sreća da nitko nije bio odalamljen stalkom za mikrofone. Njihov nastup također nije trajao dugo, a i ne znam kako bi se uz oslobađanje tolike količine energije i žestine moglo duže i svirati. Otrovi su uvijek u malim bočicama.
Svim bendovima je te večeri jedna stvar bila zajednička. Svi su fenomenalno usvirani, radi se o izvrsnim muzičarima a bubnjari nisu štedjeli bubnjeve i naše bubnjiće.
[ mars volta + spach ]

mars volta + spach   © www.terapija.net

Sve u svemu - jedan prvorazredni koncertni doživljaj sa tri fenomenalna benda. DA LI SAM VIDIO BUDUĆNOST ROCK AND ROLLA ? DA LI SU OVO BENDOVI ZA 21. STOLJEĆE ? Onaj koji nije prisustvovao, ne zna ni odgovore.

le figuar de kranque // 11/03/2002

> vidi sve fotke // see all photos


PS: MALI OSVRT NA "AMNESTY INTERNATIONAL" KONCERT U PS "Z. ROGOZ", VARAŽDIN, 09.03.2002
Nakon odgledanog-odslušanog, gore opisanog, koncerta predlažem svim HR rock-bendovima (uključujući i mojem) da se vrate u podrume i garaže i da ne izlaze iz njih godinu dana. Ono što su nam prezentirali DON'T iz Koprivnice je, u najmanju ruku, jadno. Taj bend već postoji, ja mislim, dobrih 10 godina i u ono vrijeme su zvučali simpatično svirajući svoj pop-punk. Međutim, izgleda da je za njih vrijeme stalo. Još je uvijek sve kao i prije. Nisu se pomaknuli s mjesta ni milimetar.
Poslije njih je nastupila pjevačica DIYALA i DJ ANTUN i to bi, kao, trebalo funkcionirati na principu BELL / BJOERK. Rečeno mi je da DIYALA dobro pjeva. To je i istina. Ona ima dobar glas, ali ne može pogoditi tonalitet. Kakve onda vajde od toga. U to sam se sad uvjerio već drugi puta. Prvi put je bilo, kad je nastupala kao "support" BEAT FLEETu u Exu. Mislil sam da je to zbog poznatih problema sa razglasom u Exu. Ali, sad vidim da neko ima problem. Ja imam sluha !!!
Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*