home > mjuzik > Dzikkuh

kontakt | search |

ARKA'N ASRAFOKOR: Dzikkuh (Reigning Phoenix Records, 2024)

Do sada se na karti metala, hm, čudno, barem u okviru velebne Encyclopaedia Metallum još nije pojavio niti jedan izvođač iz Toga. Čini se da je ovo možda jedini metal bend iz te zapadnoafričke države, a za podrobnije informacije valjalo bi tražiti izvan dosega interneta.
[  ]

Ovaj peterac je osnovan 2009., stacioniran u glavnom gradu Loméu, no kako nisu imali adekvatan tonski studio, ovaj drugi album su snimali u jednom obližnjem selu i uspjeli prenijeti jednu bogatu ratničku kulturu naroda Ewe u relativno moderan groove-thrash/ nu-metal s tradicionalnim elementima, prije svega šarenom udaraljkaškom ritmikom Mass Aholou-a koji se naigrao obrednih rituala do mile volje s kreativnim zanosom afrobeata, a i tu je vokalizacija frontmena (i klavijaturiste) Elom Enrica Ahavija koji često koristi plemenski vitraž s borbenim pokličima uz standardni hrapavi growl i lavež, te ponekad zađe i u repanje. Postavu još čine Kodzo Rock Ahavi (gitara, vokal), Francis Amevo (električni bas i kontrabas), te bubnjar Richard Ciko, elem imaju dvostruku poliritmiku što pridonosi složenosti koherencije netipične za našu, zapadnjačku glazbu.
[ Arka'n Asrafokor ]

Arka'n Asrafokor   © 2024

Prvi album "Zä Keli" pun folka, soula i afro-funka su realizirali 2019. pod imenom Arka'n, te kasnije dodali nastavak Asrafokor što na njihovom jeziku znači 'glazba ratnika' i zaokrenuli stil u ambicioznu mješavinu groove/ death i nu-metala što se na ovome drugom albumu očituje u oštrim napadima nekoliko početnih pjesama, prije svega odličnom uvodniku "The truth" s kontinuirano ratničkim topotom koji se revidira korištenjem francuskog, engleskog i togoanskog Ewe jezika s duhovnim spektrom poziva na oružje i revoluciju. "Not getting in line" je olujni uragan sa psihodeličnim umetcima, elementarnošću Sepulture i nu-metal fluktacija u frenetičnim hardcore izbojcima. Uzajamno povezani singlovi "Walk with us" i "Angry god of earth" pale groove mašinu, protest i frustraciju na angažirani ekološki način zbog upornog uništavanja prirode. Mogu se primijetiti i faktori Rage Against The Machine i Biohazard.



Prva lagana tema "Mamade" kombinira gitarska staccata s poliritmijom, te je čisti world-music u prvih minutu i pol, no onda odlazi u grunge isprekidanih karika s hardcore devijacijama u disonantnim kukama, a teatralan početak "Asrafo" ('ratnik') brusi mačeve i noževe (uistinu se čuju konkretni eksterijerni zvukovi) uz naraciju 'sada znamo imena pravih neprijatelja, pretvaraju se da vladaju svijetom, a vode ga u uništenje i pustoš' nastavivši u rap-metalcore elanu iznimno plesnog temperamenta s folk napjevima i kompleksnim aranžmanskim strategijama gitare i ritam sekcije. Tradicionalni motivi su upleteni u svaku pjesmu, osobito u arijama "Final tournament" i "Home", afrofunk segmentima, lepršavim laid-back intervalima, ali i snažnim bijesom koji još uvijek ostavlja teške posljedice nasilnog kolonijalnog zlostavljanja. Završna "The calling" znatno odskače svojom bladičnošću hard-rock stilizacije nalik na kombinaciju "Soldier of fortune" Deep Purple i "Nothing else matter" Metallice, te nikad ne bi pretpostavili da je djelo crnog afričkog benda.



Ovo je album koji impresionira autentičnošću i autohtonošću izvorne Ewe tradicije, kao i dobrog dijela zapadnoafričkog afrobeata i poliritmije, istom kao što mongolski The Hu, tuniški Znous i Myrath, marokanski Dark Delirium, libanonski Blaakyum, saudijski Al-Namrood i Wasted Land, izraelski Amaseffer, egipatski Hera, Odious, Riverwood, Zajal, Uncaged i Sand Aura, a o Indiji da ni ne govorim, te još poneki iz pustinjskog, suptropskog i tropskog kruga koriste elemente vlastitog folklora ukomponiranog u hard/ heavy stil. Jednostavno, ovo je 'ono nešto', vrlo raritetno i posebno za ljubitelje world-music i folk metala s unikatnim afrobeat pečatom otprilike onako kako je davno Sepultura tkala svoja najjača izdanja s motivima urođeničkih amazonskih obreda. Iskustvo koje valja isprobati.

Naslovi: 1.The truth, 2.Not getting in line, 3.Walk with us, 4.Angry god of earth, 5.Mamade, 6.Asrafo, 7.Final tournament, 8.Stil believe, 9.Home, 10.The calling

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 27/08/2024

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Greedy Misery

DROPTHEHAMMER: Greedy Misery (2024)

| 13/09/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Luck And Strange

DAVID GILMOUR: Luck And Strange (2024)

| 12/09/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: I, EP

ZLOTVOR: I, EP (2024)

| 11/09/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Right Here, Right Now, live

GHOST: Right Here, Right Now, live (2024)

| 10/09/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Someplace Else

CROOKS & STRAIGHTS: Someplace Else (2024)

| 09/09/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*