home > mjuzik > Srceder

kontakt | search |

NA LEPEM PRIJAZNI: Srceder (Nika Records, 2017)

Prvotno 2015. objavljen kao d.i.y., a 2017. i na zvaničnom nosaču zvuka za Nika Records, ovo je bio jedan od zanimljivijih albuma tih godina ne samo u deželi, nego i kompletnom ex-Yu regionu. Ogromna postava u kojoj se praktički ne zna tko su sve gosti jer izuzev stamena Vojka Aleksiča, te gitariste Jan Jarnija, basiste Dareta Hočevara i glavnog pjevača Ludvik Bagarija, ovdje se ostatak ekipe doima pridruženom studijskom gomilom, a zaista ima svačega. Na primjer, bubnjeve udara tonski tehničar Luka Kuhar, klavijature svira Borut Činč, te su tu još duhači, prateće vokalistice, usna harmonika, klavir, ksilofon... Sveukupno 14 glazbenika.
[  ]

Takoreći orkestar, netipičan za rock, posegnuo je na 53 minute materijala u opsežan poduhvat takozvane rock opere, monumentalnog djela s izgrađenim konceptualnim pristupom u kome fabula vraća u srednjevjekovno/ renesansno vrijeme slovenske povijesti kraljeva i njihovih žena, priležnica, ljubavnica, dvoraca, konjušara, kovača, dvorske lude, dječaka dobošara, vojske, ratovanja, ali i nekih neočekivanih likova poput Drakule ili Isusa Krista i obavezne neprijateljske armije. "Srceder", odnosno po hrvaški 'srcolomac' je kombinacija horrora, akcije i thrillera u kome se izmjenjuju emotivno-ljubavni scenarij s izrazito brutalnim i ekstremnim prizorima krvoprolića poput vađenja srca, doslovnog 'srcedera' koji je osim romantično nježnih tendencija imao i nasilničke sklonosti, a u principu, riječ je o pomaknutoj metafori današnjeg modernog društva koje povezuje materijalizam, konzumerizam i seks. Sofisticirana priča melodramatično šeta aktualnostima iz povijesti u sadašnjost, na placu ili trgu gdje se tržila stoka, ljubav (i seks dakako) spram današnjeg konzumerizma gdje su stoku zamijenila vozila, ali budimo oprezni, ovo nikako nije naivna priča. Tu je i rat vajkada prisutan, a ljubav bi ga trebala nadvladati, zar ne?

Full LP:



Sama priča je kompleksna i zvrzlana poput dramatičnog filma, a prepričavati je oduzima previše vremena, uglavnom kreće se nepredvidljivim tokovima posebice zbog sporednih, epizodnih uloga počevši od naoko letargične teme "Kovačija" o ljubavi Angele i kovača u spoken-word izvedbi koja baš i ne obećava mnogo. Naredna "Žrtev" o babičinom srcu podiže dramatiku ka horroru, a interesantan je i drajverski štil s psihodeličnim izbojcima. Od pjesme do pjesme se nižu slike impregnirane jazz-rockom (lagana "Pot zaklada"), nova varijanta "Zarotitveni frape" s prethodnog albuma "Tudi če se vrnemo nazaj" (2012) taman naštimana da se uvede u još jedan drajveraj "Tri kraljeve žene" s osjetnom dozom surfa i tu se otprilike završava prvi čin jer naredni scenarij tempira vojna koračnica "Vojskovodja wolf" pripremajući se u dvorskoj štali otvarajući komičnu cirkusariju života s dvorskom ludom, kraljevom vojskom, gladnim psima (kratka obredna "Povorka, srh in mrak"), iskočivši kroz energično jazziran funk-rock "Sveža kri" na epizodu s međusobnim klanjem bastarda i Drakulom zaronivši u teški antireligiozni dijalog s Isusom "Dracula bluz" ('Jesus, Jezus, slabo ti se piše'). Pred samim epilogom stiže brzi new-wave "Vojna" obznanivši da je dvorska luda ubijena, Isus križan jer si je radio jači i bolji križ, a Drakula protjeran. Tek u završnoj "Ljubila in ubila" od čak 10 i pol minuta prvo u reggae ritmu, a onda u bluesu razotkriva SF tragediju s nadrealističnim raspletom. Za radio je ova tema skraćena na cirka 4 minute.
[ Na lepem prijazni ]

Na lepem prijazni   © 2015

Kompletan libreto je tiskan u pratećoj knjižici CD-a, doduše u prilično sitnom rukopisu, ali čitljivom, samo je malce problem kaj je sve spojeno u jednu priču, odnosno nema odvojenih pjesama. U principu, ovo nisu stihovi, već mahom dijalozi, a refrena praktički da niti nema, to jest, izbjegnut je standardni format stihova, rima, kitica i refrena što ne samo da je od autorske i izvođačke ekipe iziskivalo konciznost, već se to traži i od auditorija. Stoga ovdje nema potentnih singlova i hitova izuzev zadnje teme kompresirane kao 'radio edit' funkcionirajući upravo poput rock-opere, radio drame ili filma, to jest oblika koje treba konzumirati od početka do kraja da bi se shvatio smisao.

Naslovi: 1.Kovačija, 2.Žrtev, 3.Pot zaklada, 4.Zarotitveni frape, 5.Tri kraljeve žene, 6.Vojskovodja wolf, 7.Povorka, srh in mrak, 8.Sveža kri, 8.Dracula bluz, 10.Srceder v roki, 11.Vojna, 12.Ljubila in ubila

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 18/07/2024

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Guilt Shrine

GENERATION OF VIPERS: Guilt Shrine (2024)

| 06/09/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Kerrang

MRT: Kerrang (2024)

| 05/09/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Beyond This Fiction

WHITE HILLS: Beyond This Fiction (2024)

| 04/09/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Spiritual Warfare, demo EP

ČERNOBOG: Spiritual Warfare, demo EP (2024)

| 03/09/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: American Standard

UNIFORM: American Standard (2024)

| 03/09/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*