home > mjuzik > Surfing the Tsunami

kontakt | search |

SMACKED: Surfing the Tsunami (SDNL Records, 2023)

Primorsko-koruškom punk kvartetu stacioniranom u Ljubljani je sjajno krenulo. Nastupi s Anti Flag, ŠišMiš, Razpaljotka, Pigs Parlament, Debelim Precjednikom, Spy Abuse… svakako ostavljaju respektibilan utisak na konto toga da su ne tako davno, cirka u proljeće 2022. počeli s radom. Navodno na 1. april, dan norcev, bedakov in konjev…
[  ]

U Orehovlju, studiju Attic pored Nove Gorice su s Nenadom Putnikom (iz bendova Tomos i Passocontinuo) snimili ovaj eksplozivan debi album s 15 pjesama na engleskom jeziku korespondirajući zbog vokalnog tretmana frontmena Matije Vižina na karakteristike Rise Against i The Offspring, a po stilskom izričaju i angažiranom gardu na Bad Religion, NOFX i naš Overflow, a tu sad dolazi i čitava plejada skate bendova što svoje temelje nalaze upravo u ovakvom svjetonazoru. Možda će ih nekima biti u početku teže razlikovati od slične gomile, no prednost ovih žustrih fantja je prije svega ovaj maksimalno napucan album s vizionarski cjelovitom i duhovito zabavnom pričom, aktualnim armagedonskim temama gdje se moderni pojedinac pokušava othrvati društvenoj paranoji, zlobnim psihičkim stanjima ispovijedajući se kroz dramatično sročene stihove često uvijene i u crni humor, sarkazam i ironiju. Uostalom, sama naslovnica ljudskog skeleta koji surfa na dasci ispred vala razornog tsunamija dovoljna je metafora današnjeg vremena kojeg valja izbjegavati, točnije, ako je ikako moguće barem biti malčice ispred njega ili ga koliko-toliko ignorirati, jer ako si u njemu, samelje te.
[ Smacked ]

Smacked   © 2023

Prvi dio albuma čine uglavnom klasične 4-akordne punk eksplozije otvarajući kratkom storijom "Two words, one finger" o pojedincu koji se suprotstavlja raspadajućem svijetu odalamivši mu 'smacked', po naški 'opaliti po gubici' iliti 'šus u čelo' pri čemu je usmjeren na besperspektivnu budućnost trulog gramzivog sistema nastavivši s "Broken brakes" sumanutu aktivnost vožnje bez kočnica u kojoj je još uvijek živ, ali na ivici propasti. Prva ironija pristiže u metaforičkoj "Riding dolphins" pomalo devastirajući herojsku romantiku Bowiea o jahanju na delfinima doživjevši živčani slom zatvarajući se u samoću vlastite samice ("Solitary confinement") kompromitirajući svjetonazor tijekom daljnjeg zapleta (primjerice u "Floating kindey syndrome" i komičnoj "Pissing the snipers" o majčinstvu i mijenjanju pelena) da je davno valjalo usmjeravati ljudski mentalitet u radikalno drugačijem pravcu.



Malo sunca među šaržom frustracija pronađe se u potentnoj "Craving for the sun", a onda se od cirka druge polovice albuma potenciraju razrađenije, pa čak i kompleksnije teme fokusirane na 4 izrazito upečatljive pjesme, retrospektivnoj "Made in China" o odrastanju u 80-im uz černobilsku katastrofu, zatim bombastičnoj "Smacked", hitoidnoj "Surfing the tsunami" (a i završne "Deep throught non stop" i najdulja "Hadabnu" imaju potencijalan ubod), te poprilično futurističkoj "Dark corners" o liku koji ima nedostižne ciljeve i visoko postavljene afinitete slijepo vjerujući sistemu pouzdavši se u vlastitu snalažljivost, a ustvari je samo idealan produkt za izgaranje, takoreći programirani klaun 'brže, više, bolje' koji naivno vjeruje u obećanu nagradu od koje naravno nema ništa.



Ovo je van sumnje sjajan debi koji ne samo da ima 10, nego 15 izuzetnih pjesama bez ikakvih praznih hodova s popunjavanjem prostora reda radi, tek toliko da imaju dovoljno materijala za pola sata koncerta plus bis-dva (38 minuta). Valja spomenuti da su pjesme većinom kratke, u prosjeku oko 2 minute, uredno sabijene na vitalne karakteristike američkog, nikako britanskog punka, istina s ponešto nostalgije i mnogo toga već odsviranog u riffovima gitariste Žana Ferčaka s onim znanim paradoksom jutarnjeg osjećaja buđenja na lijevu nogu kad sve krene naopačke i nikako se ne može zaustaviti. Trag je ostavljen iskreno, nema kalkulacije i proračunatosti. Možda ovo jeste za Sloveniju i prostor ex-Yu nekomercijalan rad u ovom vremenu, posebice zbog engleskog, ali ima vrlo dobre predispozicije za inozemstvo jer fantje znaju svirati i imaju kaj za reći na sublimiranju emocija, socio-političkog i društvenog angažmana, duhoviti su i zabavni, te ne prodaju nikakve isprazno otrcane štoseve s blesavim furkama na američke uzore.

Naslovi: 1.Two words, one finger, 2.Broken brakes, 3.Riding dolphins, 4.Solitary confinement, 5.Droped the dopamine, 6.Craving for the sun, 7.Made in China, 8.Smacked, 9.Surfing the tsunami, 10.Dark corners, 11.Floating kindey syndrome, 12.Pissing the snipers, 13.Bad day well spent, 14.Deep throught non stop, 15.Hadabnu

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 02/08/2023

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Banished by Sin

DEICIDE: Banished by Sin (2024)

| 27/04/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Deathtrance Parable

HUNTING ASH: Deathtrance Parable (2024)

| 26/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Extremities

TROCAR: Extremities (2024)

| 25/04/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Fenix

GORDI: Fenix (2024)

| 24/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*