home > mjuzik > Diskografija 1979-1983

kontakt | search |

PRLJAVO KAZALIŠTE: Diskografija 1979-1983 (Suzy, 2004)

PRLJAVO KAZALIŠTE - Prljavo kazalište (1979, Suzy)

Debiju Kazališta prethodili su punk singlovi "Televizori / Majka / Moje djetinjstvo" (1978) i "Moj je otac bio u ratu / Noć" (1979), te učešće na kompilaciji "Novi punk val 78-80" (ZKP Ljubljana) s najvažnijim izvođačima prve ere punka i novog vala u Jugoslaviji: Pankrtima, Parafima, Problemima, Berlinskim zidom, 92, Buldozima i Termitima. Naziv "prljavo kazalište" uzeli su inspirirani Alan Ford epizodom "Trio Fantastikus" čija radnja se odvija u razrušenom i napuštenom kazalištu.
Nakon početne punk euforije, Jasenko Houra - Jajo i ekipa su se vrlo brzo okrenuli klasičnom, čvrstom rocku, tako da je ovaj debi album imao sve glavne osobine jednostavnih riffova rocka nabijenog brzom i energičnom ritam sekcijom. Čitav niz sličnih žanrovski opredijeljenih albuma kasnije će objaviti Partibrejkersi, Električni orgazam ("Distorzija", "Braćo i sestre"…), Psihomodo pop, Majke, Kojoti, The Stuff…
[  ]

Bio je to odličan prvijenac (mada produkcijski prenaivan) koji će se pokazati jedinim potpunim rock albumom ovog sastava. Odmah po izlasku album je doživio oporezivanje zbog navodnog sumnjivog "šund" sadržaja pjesme "Neki dječaci" koja govori o homoseksualnoj vezi. Hitovi su postali "Subotom uveče" i "Na posljednjoj tramvajskoj stanici", dok su najsvjetlijim točkama albuma po mišljenjima kritičara bile pjesme potpune mladenačke Jajove inspiracije - "Ja sam mladić u najboljim godinama" i "Sretno dijete".
Album je producirao Ivan Piko Stančić.

PRLJAVO KAZALIŠTE - Crno bijeli svijet (1980, Suzy)

Prva era punka je pripala prošlosti, na red su došle finije, popističnije rock strukture post punka, new wavea, reggaea i ska glazbe koje su na drugom albumu Prljavog kazališta eksplodirale u plesnu revoluciju. Bilo je to vrijeme kada je Zagreb plesao, živio za izlaske i koncerte, a ovaj album je to dokumentirao u najboljoj mogućoj varijanti. Deset plesnih, jednostavnih kompozicija neopterećenih bilo kakvim socio-političkim predznacima manifestirano je isključivo kroz svjetonazor i život mladih ljudi kojima je jedina briga tulum, ples, zabava, poznanstva, ljubav i atmosfera u gradu. Rijetko se dogodilo na domaćoj glazbenoj sceni da su popularni izvođači totalno preslikali stanje svjetskog izraza kao tih godina i uglazbili ga kao općeprihvaćeni žanr za najšire slojeve publike. Tada su zaista sjajne albume objavili Film, Idoli, Električni orgazam, Azra, Haustor, Šarlo akrobata, Laboratorija Zvuka, Patrola, Xenia, Boa… a utjecaja novog vala nisu bili mimoiđeni ni Bijelo Dugme, Parni valjak, Aerodrom, Zana, Metak, Riblja čorba, Buldožer, Drago Mlinarec, pa čak i neki izvođači srednjestrujaškog spektra - Zdravko Čolić, Senad od Bosne (Senna M), Oliver Mandić, Josipa Lisac…
[  ]

Uz album objavljen je i singl "Crno bijeli svijet / Moderna djevojka", a najvećim hitom je postala "Mi plešemo", pjesma koja bezrezervno najjasnije pokazuje rasplesanu atmosferu Zagreba tih godina. Na albumu se nalazi i obrada "17 ti je godina tek" koju je davnih šezdesetih pjevao Ivo Robić.
"Crno bijeli svijet" je u svojem početnom tiražu prodan u 120.000 primjeraka i bio najprodavanijim novovalnim rock albumom uz "Doživjeti stotu" Bijelog dugmeta i mini albume Filma i Idola.
Album je ponovno producirao Piko.

PRLJAVO KAZALIŠTE - Heroj ulice (1981, Suzy)

Na trećem albumu ulogu vokala je preuzeo Jajo jer je Davorin Bogović napustio band da bi se mogao posvetiti svojoj ljubavi - cvjećarstvu. Album je objavljen pred početak Nove godine, tako da ga za 1981. veže samo godina tiskanja. Na njemu se nalazi osam rock pjesama u kojima je gotovo nestao new wave i ska, te se prilagodio rock strukturi srednjestrujaškog usmjerenja baziran na utjecajima Bruce Springsteena, rockabillya i Phil Collinsa. Hitom su postale pjesme "Široke ulice" i "Lupam glavom u radio", dok je naslovna kompozicija evergreenom postala tek desetak godina kasnije. Premda su im kritike bile sklone, publika koja je očekivala nastavak "Crno bijelog svijeta" ostala je razočarana tako da je album prodan u tri puta manjem tiražu od prethodnika.
[  ]

Album sadrži odličnu pjesmu "Noćas sam izašao na kišu" u kojoj do izražaja dolazi sav Jajov talent kao gitarista, aranžera i tekstopisca koji se još uvijek borio da postane bilo tko samo ne obična faca s one strane grada. Od uzbudljivijih rock pjesama valja izdvojiti ska - latino "Amerika" i brzi i žestoki rockabilly "Sve gradske bitange". Bio je to vrlo dobar album koji je odisao iskrenošću, zanimljivim melodijama i rock nabojem.

PRLJAVO KAZALIŠTE - Korak od sna (1983, Suzy)

Zbog vrlo lošeg plasmana albuma "Heroj ulice", Jajo je ponovno u band doveo Davorina Bogovića koji je ponovno zapjevao nakon trogodišnje pauze. Album je vrlo brižljivo pripreman kako bi se izbjegao mogući fijasko. Prethodnom albumu je manjkao veliki hit, te se Jajo odlučio "skinuti" rifove The Clash hita "Should I stay or should I go" i djelomično ih iskoristio za formu udarnog hita na albumu u pjesmi "Sve je lako kad si mlad" koja je nakon izlaska bombastično odjeknula i osigurala bandu odličan tiraž i povratak na stare staze slave. Sva silina i praskavost, te uzbudljivi rock naboj koji je Prljavo kazalište imalo na prethodnim albumima ovdje je potpuno nestalo, svih osam kompozicija su aranžirane u pop formatu s prizvukom trendovskih struktura plesnog rocka i popa kakav je producirao šveđanin Tinnie Varga (Boa, Zana, Film), samo je ovdje razlika očigledna jer je "Korak od sna" sniman i produciran u Zagrebu, te je njihov najslabiji rad do tada.
[  ]

Trendovski pomaci ka plesu očituju se u funk dance rock pjesmi "Buntovnik bez razloga" ili u slično strukturiranoj kompoziciji "Stajao sam". Na album su ponovno uvrstili i jednu obradu - pjesmu "Milioner", stari šlager Drage Britvića, a najkreativniji komad na ploči je "Čini mi se" u kojem gostuje Zdenka Kovačićek kao prateći vokal i daje izuzetan pečat cijelom aranžmanu koji na momente dodiruje sjajno osmišljen rad poput "Noćas sam izašao na kišu". Interesantno je da je za klavijaturama bio Rajko Dujmić, te se po prvi puta se u bandu pojavljuje Mladen Bodalec u funkciji pratećeg vokala.
Album je prošao sjajno; na tržištu je te sezone bilo niz popularnih albuma koji su se međusobno takmičili u prestižu - Film "Sva čuda svijeta", Azra "Kad fazani lete" i "Krivo srastanje", U škripcu "O je", Idoli "Čokolada", Zana "Natrag na voz", Parni valjak "Glavom ulicom", Bijelo dugme "Uspavanka za Radmilu M.", Zdravko Čolić "Šta mi radiš"… svi oni su dosegnuli fantastične naklade što je bila jedna od najboljih tržišnih diskografskih yu-sezona.
Unatoč uspjehu koji je Prljavo kazalište ostvarilo ovim albumom i mnogim značajnim odsviranim koncertima, Davorin Bogović definitivno odlazi iz sastava potpuno rekavši zbogom glazbi i sceni. (vratio se solo albumom tek nakon petnaest godina). To je ujedno bio i posljednji solidan album Prljavog kazališta koji je imao neki smisao, jer sve ono što je došlo kasnije više nije imalo nikakve veze s rock glazbom kakvu je Jajo pravio u najboljim danima.
Naredni album "Zlatne godine" objavili su 1985. s novim pjevačem Mladen Bodalcem koji će kao frontman ostati na svim ostalim radovima banda.

horvi // 01/02/2004

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Fenix

GORDI: Fenix (2024)

| 24/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: One Day This Pain Will Subside, EP

OCEAN OF ANOTHER: One Day This Pain Will Subside, EP (2024)

| 22/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: 2005 Demo

XASTHUR: 2005 Demo (2010)

| 21/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Delta

THOT: Delta (2024)

| 19/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*