home > mjuzik > Tap: Book of Angels Volume 20

kontakt | search |

PAT METHENY: Tap: Book of Angels Volume 20 (Tzadik/ Nonesuch Records, 2013)

"Mastema" - Album počinje muzikom u kojoj dominira zvuk žičanog instrumenta, određenim tretiranjem jačine gitare i kolažiranjem istog zvuka, svojevrsni improvizovani uvod umjesto produkcijskog fade in-a, koji će muzičare koji rade miks svoje muzike oduševiti stilom i izvođenjem. Tap delay koji je u nekim trenucima prepoznatljiv u gitarskim solo improvizacijama je u svrhu fx skraćenja i svojevrsnog gomilanja raznih bass, treble, middle signala. Zvuk žica, od onih najlonskih do oštrih sitara koji sve zajedno stvaraju gitarski kosmos, od sinkopa do volume/reverse pasaža. Bubnjevi kao da su pratnja nekom zakletom sviraču akustične gitare, do Hamid Drake stila na udaraljkama. 
[  ]

"Albim" - Prljav zvuk akustične gitare, upijen mikrofonom sa zvucima u pozadini  stvara nerepetativni Z'EV momenat, perkusivan u onom akustičarskom smislu, koji izranja iz dubina eksperimentalnog za nekim bluz dodirima. Dosta dug kišni fade out koji kao da počinje od pola pjesme, rasplet u  jazz, poznat, navježban, prepoznatljiv, naprezanje  kobilice jumbo gitare ili samo takav odabir trzalice koja očigledno doprinosi željenom zvuku gitare.



"Tharsis" - Kolažiranje u stilu Sun Ra, ali sve mnogo mnogo uštogljenije,  sve se dalje prenosi ili nastavlja na ritam sekciju. U određenim trenucima kao da se čuje  love bell hook, a solo koji ulazi u processing je u nekom Miles Davis stilu, potpuno, kao da čitava muzika  postaje potpuno davisovska, a iz davisovskog izlaz u dizajnerski japanski ambijent sa perkusivnim naglaskom na transient process hat. Soliranje na procesoru koji kao da instrumentalisti daje rijetku priliku za to, sa blagim fidbekom koji je opet nekako davisovski,i opet love bell hook.
[  ]

"Sariel" - Sviranje u tonalitetu nastavlja u Thurston Moore stilu brzim sviranjem akorda, koji nastavlja sa bluz nijansiranjima uz interesantnu Miles Davis "Sketches of Spain" atmosferu , koja prelazi u distorziran solo, pomalo shred u "Loren Connors As Roses Bow" podsvjesni bluz, da bi isplivalo u markantan jazz. Dosta rokerskog u bubnjevima, onoga prošlog, u nekoj post rock inkarnaciji.

"Phanuel "- Akustični solo uvod sa upadima koji podsjećaju na Alfie Thomasa na Underworldovom album "Undreneath The Radar", kao da su ga pustili da na ovom albumu sa drombulja jodlovanim šapatom zajedno i zujanjima nekog usporenog autotjuna, sviranjima klasičnog đžeza i pomalo zamračenom soliranju na najlonskim žicama, uvede druge zvuke poželjnih za čuti u tom zamračenju. Klasičan, a popularni kolaž sa jakim instrumentalnim izrazom.
"Hurmiz" - Zvuk dirki u džez maniru sa free jazz bubnjevima,perkusivno penjanje, Sun Ra-ovsko, pravi free jazz za prave ljubitelje Aylera. Jedan love bell hook od ranije sad postaje oplođen.

Gitarista koji je omiljen među slušaocima gitare, a i samih gitarista. u svojoj dosadašnjoj karijeri sarađivao je sa mnogim muzičarima koji sviraju džez muziku, od eklektičnih džez muzičara do savremenog džeza. On je konstanta koja se pojavljuje u svim postavama koje bi ljubitelji džeza poželjeli da čuju, od raznih fuzija popularnog džeza kao gitarista utiče svojim instrumentalnim izrazom na ideju produkcije džez muzike, od Pharoah Sanders-a pa nadalje, on je jedan od njih koji ne sviraju samo za publiku uživo, a da u slobodnim stilskim doimanjima muzike koju svira ne možemo osjetiti Sun City Girls, a i Jackie-O Motherfucker.

Naslovi: 1.Mastema, 2.Albim, 3.Tharsis, 4.Sariel, 5.Phanuel, 6.Hurmiz

ocjena albuma [1-10]: 5

edo žuđelović // 23/06/2022

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Still Innocence

LUSTRE: Still Innocence (2017)

| 30/06/2022 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Closure/Continuation

PORCUPINE TREE: Closure/Continuation (2022)

| 30/06/2022 | horvi |

>> opširnije


cover: Wir sind das Volk

LAIBACH: Wir sind das Volk (2022)

| 29/06/2022 | horvi |

>> opširnije


cover: Vibrate Generate

RE-FLEX: Vibrate Generate (2022)

| 28/06/2022 | horvi |

>> opširnije


cover: Ламуа, EP

ЛАМУА: Ламуа, EP (2022)

| 27/06/2022 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Tap: Book of Angels Volume 20
  • Bright Size Life (1976)
  • Watercolors (1977)
  • Pat Metheny Group (1978)
  • New Chautauqua (1979)
  • American Garage (1979)
  • 80/81 (1980)
  • As Falls Wichita, So Falls Wichita Falls, with Lyle Mays (1981)
  • Offramp (1982)
  • Travels (1983)
  • Rejoicing (1984)
  • First Circle (1984)
  • The Falcon and the Snowman (1985)
  • Song X, with Ornette Coleman (1986)
  • Stil Life (Talking) (1987)
  • Letter from Home (1989)
  • Question and Answer (1990)
  • Secret Story (1992)
  • The Road to You (1993)
  • Zero Tolerance for Silence (1994)
  • I Can See Your House from Here, with John Scofield (1994)
  • Dream Teams, with Sonny Rollins Trio (1994)
  • We Live Here (1995)
  • Quartet (1996)
  • Passaggio per il paradiso (1996)
  • Beyond the Missouri Sky (Short Stories), with Charlie Haden (1997)
  • Imaginary Days (1997)
  • Like Minds (1998)
  • Jim Hall & Pat Metheny (1999)
  • A Map of the World (1999)
  • Trio 99 - 00 (2000)
  • Ltio - Live (2000)
  • Speaking of Now (2002)
  • One Quiet Night (2003)
  • The Way Up (2005)
  • Metheny/ Medlahu (2006)
  • Metheny/ Medlahu Quartet (2007)
  • Day Trip (2008)
  • Tokyo Day Trip (2008)
  • Upojenie, with Anna Maria Jopek (2008)
  • Quartet Live, with Gary Burton (2009)
  • Orchestrion (2010)
  • What's It All About (2011)
  • Unity Band, with Chris Potter (2012)
  • The Orchestrion Project (2013)
  • Tap: Book of Angels Volume 20 (2013)
  • KIN (- -) (2014)
  • Hommage a Eberhard Weber (2015)
  • The Unity Sessions (2016)
  • Cuong Vu Trio Meets Pat Metheny (2016)
  • From This Place (2020)
  • Road to the Sun (2021)
  • Side-Eye NYC (V1.IV) (2021)

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*