home > mjuzik > Kpивжа

kontakt | search |

PHAGE: Kpивжа (d.i.y./ bandcamp, 2021)

Čudni su black metal bendovi, mora se priznati. U svojoj nedodirljivoj zagonetnosti su otišli najdalje i iskonski su originalni dio današnje scene, a ne bih se baš volio kladiti da je Phage, točnije Phåge iz Kazahstana kao što se navodi na bandcamp stranici, iz grada Ust' Kamenogorsk (ruski Усть-Каменогорск, kazaški Өскемен) na samom istoku, takoreći već u Sibiru, nekih 200 km od ruskog Novosibirska, a isto toliko i od sjeverne Kine, te trostruko više od bivšeg glavnog grada Alma Ate i sadašnjeg Nursultana.
[  ]

Mnogo ovdje ne štima u tim vitalnim geografskim parametrima poput onih mnogih izvođača što uglavnom iz zapadne Europe i USA svoje obitavalište sakrivaju iza enigmatično-egzotičnih lokacija. Promotrimo: bend nema officijelan web, nema ama baš nikakvih podataka o njemu, odjednom se pojavio 2021. i odmah u šusu objavio 8 albuma na nekoliko različitih jezika. Prvo je bio singl "Uvurderlig Arv Fra Fedrene" ('neprocjenjivo nasljeđe otaca') na norveškom, onda i albume "Khara-Darûkûrz" i "Lab Nandrokîrr" na norveškom, a potom označene ćirilicom gdje su pjesme napisane malo latinicom, pa ćirilicom bugarskom, ruskom i kazaškom. Gledajte, ne tvrdim da Kazah ne zna norveški isto kao što Norvežan nije u stanju naučiti kazaški ili ruski koji nimalo nisu bliski jezici, ali ovdje nešto nije skroz u redu.
[  ]

Jedan jedini bend iz Kazhstana koji se pojavio na ovim stranicama bio je Nuclear Angels www.terapija.net/mjuzik.asp?ID=30389 s albumom "Gurus of Destruction", međutim, ovo je sasvim druga opcija duboko ukorijenjena u vitalnu underground mistiku. Okey, možda bend i jeste iz te devete po veličini države na svijetu, ali da se do sada nije čulo što su članovi benda radili ranije, nije li to isuviše sumnjivo? Jer glazbeno, tehnički i svirački su daleko ispred neke prosječnosti, a ona je, vjerovali ili ne, na ovome albumu uronjena u namjerno tihu produkciju poput nekadašnje oldschool sheme Bathory i Burzuma s otprilike sličnim performansima, međutim, to je zavaravanje. Kad se zavrti prva od samo 6 pjesama, a sve su ispisane ćirilicom, dobijate dojam da ovo zaista dolazi iz tamo neke, neću reći pripizdine s granica makovih polja opijuma kako bezazleno bezopasni Kazasi doživljavaju black metal, nipošto... "Планина" je uistinu planina niskog gitarskog repetativnog riffa, nevjerojatnog blastbeat drmeša i mračnog vokala za kojeg se uopće ne može odrediti jezik na kome pjeva. Meni se čini da je engleski, nikako nije ruski, sve je ovdje jedna velika zamka. Bubnjevi su živi, nisu programirani, produkcija je odlična i šiba daljnju "Смърт" s izmjenama blastbeatova i lakših dionica, ali jezik otkriti se baš i ne može. Bend osim toga nema niti izdavača, niti tekstove ne daje na bandcamp stranici, ali ima nevjerojatnu snagu semantičke mističnosti.

Dakako, otprve se svatko bazira na snažnoj black metal konfiguraciji svake pjesme, u "Тъмнина" se može ćuti 'through the darkness', znači ipak su tekstovi na engleskom, a bogati aranžman od 6 minuta ukazuje da, jebi ga, ako su ovo Kazahstanci, onda je cijeli svijet ostao zakinut za sjajne fakcije iz srednje Azije. Slijedeći dokaz je najkraća "Рояк", pjesma naslovljena bugarskim 'roj' (nije rođak, ako ste pomislili) i vodi nepune 3 minute urnebesa uz središnji iznenađujući hard rock-riff i hardcore punk, dok su dvije završne "Мъгла" i "Мечка" najjljepše, a i narazvučenije, sveskupa u čak 18 minuta kompleksnog, ali nije progressive-black ili post-black mešetarenja, već su izgrađene oko slikovitih struktura uronjenih u psihodelične fragmente naglašene tremolima i staccatima, posebice zadnja što iznosi punih 10 minuta, a takve pjesme true norvegian black metal ne voli jer ima i solo dionicu za bas u središnjici poput Joy Division i space rock figura Hawkwind.

Ne kažem da je ovo djelo nekog modernog Burzuma koji je totalno upio snagu i srž omrznutog velikana, ali da je baš ovo napravio bend iz Kazahstana, ujebemti... nisam siguran. Ovo je fenomenalno tiho objavljeno baš da zavara, ali kad se pojača, ispadaju crijepovi i šminkerska šindra s krovova.

Naslovi: 1.Планина, 2.Смърт, 3.Тъмнина, 4.Рояк, 5.Мъгла, 6.Мечка

ocjena albuma [1-10]: 9

horvi // 28/11/2021

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*