home > mjuzik > Weather Diaries

kontakt | search |

RIDE: Weather Diaries (Wichita, 2017)

Za Ride možemo slobodno ustvrditi da su jedni od predvidnika shoegazea, no zbog traženja u zvuku prerano su otišli. Nakon dva klasika žanra, na trećem su krenuli prema Byrdsima i psihodeliji šezdesetih, a na četvrtom se vratili klasičnijem rocku što je rezultiralo razlazom krajem 1996. Kreativni dvojac (Andy Bell i Mark Gardener) nije mirovao sve to vrijeme. Dok se Bell pridružio Oasis, pa kasnije Beady Eye, Gardener se većim dijelom bavio solo radom pa su tako iza njega ostali zapaženi solo album "These Beautiful Ghosts" ili suradnja sa Robin Guthrieom, između ostalih. O ritam sekciji benda, Steve Queraltu i Laurence Colbertu, ne zna se baš puno, no uvijek su se spremno odazivali na pozive za gostovanja starim drugovima iz benda.

Kada su se 2014. ponovo okupili radi serije koncerata (i love), mnogi su priželjkivali i nove materijale. No mnogi i nisu. Povijest nas je naučila da od ponovo okupljenih bendova publika očekuje stare hitive, a ne gnjavažu s novim pjesmama (Stone Roses), iako je bilo i odličnih novih albuma (My Bloody Valentine, Slowdive). Naravno, ono što bi se očekivalo od Ride bilo bi nešto na tragu njihova prva dva albuma, a nikako druga dva. Trebalo im je skoro tri godine da objave prvu novu pjesmu. Bila je to Charm Asault, na koju su svi reagirali s odobravanjem, jer je bila vrlo blizu očekivanom.

Uslijedila je Home is a Feeling, nešto sporija, ali dovoljno nostalgična da zatvorimo oči i da se vratimo na početak devedesetih i uživamo. S nestrpljenjem se očekivao album, no prije njega pojavila se i treća pjesma All I Want. Ona je ipak malo pokvarila dojam nepotrebnim i čudnim sempliranjem, što je uništilo inače lijepu melodiju. S obzirom da je u produkciji prste imao Erol Alkan, očekivalo se i nešto elektronike, no ne na ovaj način.

Srećom, ostatak albuma je bliži zvuku s prva dva singla. Lannoy Point koja otvara album mix je Ride i Sarah recods zvuka, Lateral Alice ima nešto "swervedriversko"u sebi, dok ponajbolja pjesma, Cali, svoju početnu bas dionicu duguje pjesmi Bitches Brew.

Ostatak albuma čini ugodnu raspodjelu bržih i sporijih pjesama, što odaje da je raspored na albumu smišljeno odabran. Iako nedostaje malo bučnih zidova gitara, može se zaključiti da su Ride položili test povratnika i zaželjeti im da ostanu.

ocjena albuma [1-10]: 8

pedja // 06/07/2017

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Axis Mundi

Decrepit Birth: Axis Mundi (2017)

| 23/07/2017 | ognjen bašić |

>> opširnije


cover: Ispod ovog neba, EP

JEREMY: Ispod ovog neba, EP (2017)

| 23/07/2017 | horvi |

>> opširnije


cover: Live Necronomicon, live

MINISTRY: Live Necronomicon, live (2017)

| 22/07/2017 | horvi |

>> opširnije


cover: Snošaj faktora

ABERGAZ: Snošaj faktora (2017)

| 21/07/2017 | horvi |

>> opširnije


cover: Tourmaline

ANAHITA: Tourmaline (2017)

| 17/07/2017 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> wi giv medi[k]a[al] suport to:
08_2017-humstok220x60.gif
> diskografija
cover: Weather Diaries
  • nowhere 1990
  • going blank again 1992
  • carnival of light 1994
  • cosmic carnival - b sides 1994
  • 0x4 the best of ride 2001
  • ride 3 cd box set 2001
  • waves: radio 1 sessions 90-94 2003
  • weather diaries 2017

> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*