home > mjuzik > Dystopie

kontakt | search |

LA HORDE: Dystopie (Fantai'Zic, 2015)

U obilju transžanrovskih inačica svega i svačega pristiže i drugi album francuskog kvarteta La Horde nazvanog po romanu Alain Damasioa "La horde du contrevent" nagrađenog Grand-Prix de l'Imaginaire. Prvi album "En passant par le monde" (2012) doživio je solidnu distribuciju širom Europe u fizičkom izdanju putem Absilone Technologies/ Socadisc Europ Distribution i njihove matične etikete Fantai'Zic, vrtio se po radijskim programima, te je bendu dao vjetra u leđa omogućivši mu nastupe s imenima poput Gojira, Melechesh, The Ocean, CNK... Za samo upoznavanje s njima, oni su redom Frank Laprévotte (vokal), Matthieu Morand (gitara), Etienne Richefort (bas) i Thomas Das Neves (bubnjevi), a definitivan žanr kome pripadaju je poprilično kompleksan splet s hardcore bazom koja korespondira podjednako i s metalom i punkom. Oni sami to vole zvati thrashcore budući da su korijeni samog thrasha s početka 80-ih podjednako dugovali punk-hardcore etici brzih i urnebesnih ritmova, te metalskoj gitarijadi i melodičnosti NWOTBHM.
[ La Horde ]

La Horde

Stoga, kako god uzeli ovaj njihov splet u kome se osjeća svašta, primjerice od najranije Metallice, preko Testament sve do recimo Pro-Pain, Hatebreed i još koječega, neminovno je rezultirao vrlo zanimljivim stilskim kolažom u kome nema kompleksnosti što se tiče aranžmana već vrlo jednostavnih kompozitorskih obrazaca s obaveznim breakovima, takoreći standardnih formata, no ta britkost sa čestim posezanjima u različite tempove od pjesme do pjesme, kao i prgavo čvrsti i ciktavi, no ne i klasičan crust vokal čine dojmljivu sinergiju u kojoj naprosto postane nevažno da li su hardcore, metal ili punk bend. Praktički, svi ovi strukturno vrlo sukladni žanrovi stopljeni su u njihov zvuk koji ima i vrlo himnične, poletne i upečatljive refrene nalik na hardcore-punk, osobito u kompozicijama "Coma" ('alpha-beta-gamma-delta'), te laganijoj i tromijoj "Nous savions". Gitara je tokom albuma vožena kratkim thrash riffovima i melodičnim intervalima gdje uopće ne manjka drugi meštar na žicama s obzirom da je Morand prilično vješt i koncizan u spletu održavanja ritmike, solaža i kraćih intervencija, a umije uroniti i u spregu progressiva kroz dvodjelnu pjesmu "Ravage" u kojoj se osjećaju i lagane natruhe psihodeličnosti ili poneki 'catchy' solo poput "Le monde inverti" s urnebesnom thrash vožnjom bubnjara Das Nevesa.

Nakon prvog djela albuma kojeg specificiraju galopi, bend se nakratko konfigurira u baladičnoj "Immortel", a onda se opet ušaltava u petu brzinu preko "Chan Chan", vrlo žestoke obrade hita Buena Vista Social Club (autor Compay Segundo) i šeta od brzine do brzine isporučivši i nevjerojatne komade poput jednominutne "Tony" i nešto dulje "Solitaire" u oldschool punk-hardcore tutnjavi ili iznenađujući dinamički potez pun breakova u "Résigné" gdje se basist Richefort nakratko okušava i u funku, a Morand čak zađe i u jazz-rock. Kao vrlo komplementarni svirači, za kraj su priredili moćan instrumental "La fin des mondes" u kome objedinjuju sve žanrove s melodičnim legatima i intervalima nježnih staccata.

Jedina barijera u svemu ovome su tekstovi na francuskom jeziku, doduše priloženi su u fino dekoriranoj knjižici u kojoj se može tu i tamo, onako ovlaš prokljuviti da se tematika kreće u romaneskno-novelističkoj fabuli ispletenoj od metaforičke filozofije, političkih asocijacija i egzistencijalizma u potrazi za vječitom istinom društvenog i nacionalnog integriteta. Ali i nepoznavanje jezika ne mora biti nužno ograničenje, muzika i vokalna interpretacija su dovoljno snažni argumenti što ukazuju na zavidan kreativan nivo ovog albuma i samog benda što sasvim logično kotira vrlo visoko na francuskoj hardcore, metal i punk sceni. Van svake sumnje, ovo je odličan materijal, jedan od ponajboljih u tom fahu 2015. godine.

Naslovi: 1.Soleil noir, 2.Nous savions, 3.Dernier souffle, 4.Ravage, 5.Coma, 6.Le monde inverti, 7.Immortel, 8.Chan Chan, 9.Sous la bannière obscure, 10.Tony, 11.Les pionniers du chaos, 12.Solitaire, 13.Résigné, 14.La fin des mondes

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 06/01/2016

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*