home > mjuzik > Malaise

kontakt | search |

THE RODEO IDIOT ENGINE: Malaise (Throatruiner Records/ Grains of Sand Records/ Deathwish Inc., 2015)

Vrijedni francuski Baski su isporučili treći album po redu iliti s prvim demo EP-ijem "The First Fall" (2010) svoje četvrto studijsko izdanje. Po čemu je ono drugačije od ostalih?

Kao prvo, nestalo je one mathcore specifikacije gitarista Alan Billija i Txomin Urriza pretvorivši se u riffoidna nadmetanja usmjerivši cijeli spektar u melodičnije sfere s mnogo razvučenih tremola što djeluje posve osvježavajuće u njihovom opusu kao da su sad jedan sasvim drugačiji bend koji više po ničemu ne miriše na Dillinger Escape Plan. Ljestvicu su odavno podigli na najvišlji nivo ekstremnog kaosa i ludila, a s godinama su postali tamniji u zvuku kanaliziravši neurotičnu abrazivnost u harmoničan sklad uštiman ponovno kod produkcijskog meštra Amaury Sauvé-a u njegovom studiju u Lavalu.
[ the rodeo idiot engine ]

the rodeo idiot engine

S nekolicinom novih performansa koji se susreću nakon prve tri uvodne razarače "Le parfum", "Carrying icons" i "Passing Daemons", koje, pak, prilično drugačije u tehničko-sviračkim zahvatima odudaraju od ranijih materijala, nanizana je turobno teška penetracija koja fanovima benda sjeda u uho od prve. Sve je tu i dalje specifično kaotično s razlomljenim aranžmanima, frenetičnim udarima bubnjara Mikel Pereza i atmosferičnim detaljima izgrađenih oko gitara s raznolikim legato tehnikalijama, no kad uslijedi prvi od dva polu-instrumentala "Syngue sabour" s dramatično režavim gitarama odsviranim gudalom u repetativno tromoj i melodičnoj dinamici bez bubnjeva u prvom dijelu aranžmana postaje jasno da su se profilirali u stroj što itekako pazi na fiktivan sklad vlastitog kaosa i prividnog nereda. A jedini pravi instrumental "Ildoak" od 7 minuta u globalu im je netipičan segment dosadašnje diskografije potpunom transformacijom u minimalistički obrazac melodičnih tremola i gradacijskom strukturom s odjecima bubnjeva poput otkucaja srca.

Koncept je ponovno oivičen lirskim spektrom loših životnih percepcija nastavljajući se na prethodni album 'posljedice' ("Consequences", 2013) zborivši o vitalno bolnim točkama poimanja suvremenog standarda maskiranih laži uvijenih u šarenilo probranog dezena, važnosti 'marki' i nošenja prividnih ikona kao statusnog simbola, te demonske okupacije čovjekove ispraznosti koju je vrlo lako upecati s promoćurnim marketinškim trikovima. Elem, "Malaise" (u prijevodu 'slabost') dočarava kroz grčevito izvrištane stihove frontmena Jerome Indara globalnu pakost modernog doba koje s tisuću čavala (završna "Thousands of nails") zakucava i guši ljudsku slobodu utapajući je u pustoši izgubljenog morala bez tolerancije ("Je me noierai").

Dok se primjerice mnogi bendovi razvodnjavaju i omekšavaju u izrazu od albuma do albuma, The Rodeo Idiot Engine se uz neke spomenute down-tempo fragmente okoštavaju u veoma mračan, mučan i težak post-hardcore/ post-metal dijapazon isijavajući akomuliranom prisebnošću s kompaktnim djelovanjem. Preobražaj iz onog mahnitog stroja dešavao se kroz razvoj strategija žanrovske i sviračke sinergije: na početku karijere su frcali s ekscentičnim ludilom, a ovom prilikom kohezivnim raščlanjivanjem energično-opakih, ali ne i više onako zavrzlanih skulptura u zvučni odmak ka perfekciji iznjedrivši ponajbolji i najslušljiviji album u karijeri.
[ the rodeo idiot engine ]

the rodeo idiot engine

Odmah netom nakon izlaska albuma krenuli su na europsku turneju (Francuska, Nizozemska, Belgija, Njemačka, Češka, Austrija, Švicarska, Španjolska) gdje je između ostalog i jedna od destinacija zagrebačka Močvara 15.XII 2015., pa zato vrijedi doći tog utorka na novi susret s ovom energičnom ekipom koja redovito, već četvrti (ili peti?) put posjećuje našu metropolu.

Naslovi: 1.Le parfum, 2.Carrying icons, 3.Passing Daemons, 4.Syngue sabour, 5.Je me noierai, 6.Ildoak (instrumental), 7.Makurrak, 8.Final relief, 9.Thousand of nails

ocjena albuma [1-10]: 9

horvi // 13/12/2015

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*